Snabbkaffe – en brygguide

Snabbkaffe är, precis som namnet antyder, ett snabbt sätt att fixa kaffe på. Det enda som behövs är kokande vatten och snabbkaffepulver.

Några anledningar till att man vill dricka snabbkaffe är att det är enkelt, och att det går snabbt. Det behövs inga externa kaffemaskiner för att få fram sin kaffedryck, vilket kan passa bra i vissa situationer, till exempel om man är ute på vandring och inte har plats för en ömtålig presskanna i packningen. 

Så här gör du snabbkaffe

  1. Koka vatten
  2. Dosera två skedar snabbkaffepulver i en kopp.
  3. Häll på kokande vatten.
  4. Rör runt med en sked.

Vissa tycker om smaken av snabbkaffe, medan andra inte alls uppskattar den. Precis som med det mesta kaffe finns det en gradskillnad mellan kaffe och kaffe; det finns både bättre och sämre varianter – oavsett vilken tillredningsform kaffet har. 

Generellt brukar man tala om två huvudsakliga typer av kaffebönor: Arabica och Robusta. Arabica är förhållandevis svårodlad och ger därför ofta mindre skördar, men anses samtidigt vara mer smakrikt än Robusta, som är billigare att odla men samtidigt tenderar att ha en mer bitter smak. 

Det finns snabbkaffe som både är tillverkat av Robusta-kaffebönor, men det finns också snabbkaffe som är tillverkat av Arabica-kaffebönor.

Vad är snabbkaffe?

Snabbkaffe framställs genom en process där kaffe bryggs i en väldigt stor behållare. När kaffet är färdigbryggt frystorkas det, vilket gör kaffet till pulveriserat kaffe – som blir flytande igen när det kommer i kontakt med kokande vatten. Detta innebär, åtminstone i teorin, att snabbkaffe och andra typer av kaffe innehåller samma saker – de framställs bara genom olika metoder, och olika snabbt.

Det som skiljer snabbkaffe från andra typer av kaffe är främst att tillverkningsprocessen är längre och innehåller fler steg.

Medan andra typer av kaffe kan köpas i form av färdiga bönor, eller möjligtvis som färdigmalt kaffe, så har snabbkaffet redan blivit bryggt en gång när man köper det. På samma sätt som kaffe kan bli beskare om man återanvänder sumpen från en tidigare bryggning kan precis samma sak hända när man använder snabbkaffe, att kaffet får en större beska när kaffepulvret ”återbryggs”.

Generellt kan man säga att ju kortare tid som går mellan de olika stegen i kaffetillverkningsprocessen, desto färskare kommer också det slutliga kaffet vara.

Det är av den anledningen som kaffebönor som köps på exempelvis rosterier brukar vara mer färskt än kaffe som inhandlas på en dagligvaruhandel, som ICA eller Willys. Kaffe som finns att köpa på livsmedelsbutiker har ofta genomgått flerstegsprocesser innan det kommer till just den affären man köper det ifrån, till exempel i form av skördning, rostning, malning, transportering, paketering, ytterligare transportering, etc. Mellan varje steg kan det ha gått en viss tid, vilket kan ha förändrat smaken på kaffet – till exempel genom att göra det mindre smakrikt eller mer bittert.

När det dessutom är snabbkaffe det handlar om är tillverkningskedjan ännu längre, genom att kaffet som snabbkaffet är tillverkat av kan ha bryggts för flera veckor sedan.

Snabbkaffe vs traditionellt kaffe 

Vissa menar ibland att snabbkaffe är billigare än traditionellt kaffe, vilket inte behöver stämma – men kan göra det. Det beror helt på vilka varianter av varje kaffesort som jämförs. Generellt brukar dock inte snabbkaffe anses vara billigare än andra typer av kaffe, utan kan i vissa fall tvärtom vara dyrare.

En fördel som brukar tas upp med snabbkaffe är dess hållbarhet. När snabbkaffet redan har blivit bryggt en gång kommer inte smaken påverkas lika mycket av yttre påverkan, jämfört med exempelvis malt kaffe, menar vissa. Huruvida det stämmer eller inte är lite oklart.

Om man är ute efter mer variation och nyansrikedom när man dricker kaffe kan valmöjligheterna vara många fler om man väljer andra sorters kaffe än just snabbkaffe. Att ordna andra typer av kaffe behöver inte vara jättekomplicerat, utan det finns både lättare och mer avancerade sätt att brygga kaffe på – även fast det kanske är något mer komplicerat, eller åtminstone innehåller något enstaka mer moment, än att hälla kokande vatten på torkat kaffe.

En bryggmetod som i princip går lika snabbt att fixa kaffe på är droppkaffe. Det ända som behövs mer än själva kaffet och en kopp är en kaffetratt och ett kaffefilter, här kan du läsa mer om bryggmetoden droppkaffe.


Inga kommentarer

Skriv en kommentar

Jag godkänner integritetspolicyn