ristretto

Ristretto – En stark och god liten kaffe

Smakbomben ristretto är en kaffesort som verkligen kommer att revolutionera hur du ser på kaffe. Ristretto betyder ”begränsad” på italienska och vad du får är en smakbomb i litet espressoformat.

Med en liten ristretto får du ett blommande kaffe med söta smaker som helt saknar espressons bitterhet. Det krävs kunskap om hur espressoprocessen går till för att kunna framställa en perfekt ristretto och dina smaklökar måste antagligen vänja sig vid smaken. Men det här är en kaffesort du verkligen kommer att älska.

Vad är ristretto?

Ristretto är en riktigt smakrik kopp kaffe som kan sägas vara en koncentrerad espresso. Du brygger ristretto på samma sätt som när du brygger en espresso, men du låter endast 15 ml vatten rinna igenom innan du stänger av maskinen. Den kortare extraheringstiden ger dig en intensiv ristretto med söta smaker som blommar i munnen.

De bittra bismakerna som kommer fram vid espressobryggningens sista droppar hamnar nämligen aldrig i koppen, vilket gör att ristretto smakar helt annorlunda än espresso.

Ristretto är ett vanligt inslag på de italienska kaffemenyerna men något mer ovanligt att se i Sverige. Det krävs en kunnig barista för att brygga en perfekt ristretto.

Ristretto recept

Det finns ett exakt recept för hur man brygger en ristretto. Detta kaffe ska nämligen vara simpelt och utan krusiduller. Allt du behöver är 7 gram kaffe och en espressobryggare.

Det du gör är att du brygger en vanlig espresso men använder en kortare extraheringstid. En ristretto har en väldigt koncentrerad smak och det innebär att en enkel espresso endast ger 15 ml ristrettokaffe. Du kan därför välja att brygga en dubbel espresso och därmed få 30 ml ristrettokaffe.

För att din ristretto ska bli precis så god som du vill ha den bör du mala dina egna kaffebönor. Då får du färskt, nybryggt kaffe varje gång. Om du vill variera din ristretto kan du testa olika kaffebönor. Använd kaffebönor som skördats i olika länder för att se vilka bönor som ger den godaste ristretton.

Så här gör du ristretto

Att brygga en perfekt ristretto kräver lite övning, men när du väl fått till det rätta knycket kommer du att bli förälskad i denna kaffesort. Det du behöver är en espressomaskin och 7 gram kaffepulver.

Så här brygger du en ristretto:

  1. Mal färska kaffebönor till ett mycket fint pulver. Du behöver 7 gram pulver till en kopp ristretto. Använd med fördel en köksvåg för att mäta upp exakt rätt mängd kaffepulver.
  2. Packa kaffepulvret precis som för en vanlig espresso.
  3. Starta bryggningen precis som för en vanlig espresso. Låt kaffet rinna igenom under 13–15 sekunder. Totalt ska 15 ml kaffe rinna igenom innan du stänger av espressomaskinen.
  4. Ristretton är färdig att serveras!

Om du vill få mer ristrettokaffe än 15 ml kan du brygga en dubbel espresso. Då använder du istället 14 gram kaffe och låter det extraheras under 25–30 sekunder. På så sätt får du ännu mer intensivt kaffe att njuta av.

Inga kommentarer

Skriv en kommentar

Jag godkänner integritetspolicyn