Bästa perkulatorn 2023 – Så här gör du kaffe i en perkolator

Perkulator är en förkortning för perkulatorbryggare och i en sådan kan du brygga riktigt gott kaffe varje dag! Många tycker till och med att perkulatorkaffe är det allra godaste kaffet. Dessutom är bryggaren så snyggt designad att den gärna kan stå framme på köksbänken mellan användningarna.

Att en perkulator kan brygga så fantastiskt gott kaffe beror på att vattnet passerar genom kaffepulvret flera gånger under bryggningsprocessen. Denna bryggare tar helt enkelt ditt kaffekokande till en ny nivå.

Bästa perkolatorbryggaren 2023

Det här är våra favoriter för dig som är intresserad att köpa en perkulator 2023.

Populärast

 • Kapacitet: 4 till 12 koppar
 • Traditionell kaffebryggare
 • Utrustad med automatisk avstängning
 • Starkt och aromatiskt kaffe
 • 875 W maxeffekt

Billigast

 • Kapacitet: upp till 10 koppar
 • Ingen sladd, inget krångel
 • Traditionell kaffebryggare
 • Skandinavisk design
 • Automatisk avstängning efter 40 minuter

Så här fungerar en perkulator

En perkulator anses ibland vara en lite exklusivare kaffebryggare, men den är enkel att använda. Dessutom blir kaffet försvinnande gott. Det som är så speciellt med en perkulator är att vattnet och kaffepulvret befinner sig i två olika delar i kaffebryggaren. När bryggprocessen sedan startar och vattnet börjar värmas upp så strömmar det genom kaffet flera gånger, vilket gör att det får extra mycket smak av kaffepulvret. Vattnet strömmar genom kaffet ända tills det når kokpunkten.

Du behöver inte använda något kaffefilter i din perkulator, istället finns det en separat del som du lägger kaffepulvret i. Därmed slipper du oroa dig för att kaffet tar smak av filtret. Platta inte åt kaffepulvret för hårt så att vattnet kan strömma igenom. Tänk på att gärna använda grovkornigt kaffe. Annars finns det nämligen en risk att kaffet blir lite sumpigt, vilket du vill undvika. En perkulatorbryggare är alltså perfekt om du inte vill behöva köpa hem filter till din kaffebryggare. Istället blir det ett miljövänligare val där du slipper onödiga inköp.

Perkulatorn håller kaffet varmt

Skillnaden mellan en perkulator och en vanlig elbryggare, och knepet till varför perkulatorkaffe får en sådan rik arom, är alltså att vattnet strömmar igenom kaffepulvret flera gånger om under bryggningen. Du riskerar alltså inte att dricka blaskigt kaffe om du använder en perkulatorbryggare.

När perkulatorn har bryggt färdigt kaffet kommer den att behålla kaffet varmt. Så snart kaffet har nått kokpunkten sänks nämligen värmen automatiskt av bryggaren. Om du köper en enklare modell kan det istället vara så att perkulatorn bryter strömmen och därmed inte håller kaffet varmt. Det enda du behöver för att brygga kaffe med en perkulator är kaffepulver, vatten och en elanslutning.

För- och nackdelar med perkulatorkaffe

En perkulatorbryggare är riktigt populär att inhandla. Den kan ses som en investering i din morgonrutin och ditt goda eftermiddagskaffe. Om du skaffar en perkulator kommer du att kunna dricka riktigt gott kaffe varje dag. Det finns dessutom en mängd andra fördelar med denna typ av bryggare.

En av fördelarna är att bryggaren har en inbyggd sil, vilket gör att du inte behöver köpa hem pappersfilter. Du kan dessutom koka mycket kaffe. Perkulatorn kommer nämligen att hålla det varmt åt dig tills det är uppdrucket. Om du köper en stor bryggare kan du koka upp till 10–12 koppar kaffe på en och samma gång.

Just den stora mängden kaffe kan dock även vara en nackdel med perkulatorbryggaren. För att din perkulator ska fungera korrekt måste du nämligen koka minst 40 % av den maximala nivån, vilket innebär att du med de flesta bryggare måste koka minst sex koppar kaffe per gång. Om du bor i ett singelhushåll eller om ni inte dricker mycket kaffe kan det därför kännas som ett slöseri med kaffepulver. Perkulatorn är alltså inte rätt bryggare för dig som bara vill brygga en eller två koppar kaffe per gång.

Perkulatorns simpla uppbyggnad gör bryggare enkel att rengöra, vilket är en annan fördel. Du kan enkelt plocka ut alla delar och skölja av dem i diskhon. Även själva kannan är mycket enkel att diska ur, kom bara ihåg att inte lägga hela kannan under vattnet.

Perkulatorns historia

Perkulatorkaffe är exklusivare kaffe som faller de allra flesta i smaken. Den starka smaken och doften av kaffe ger en stor skillnad mot vanligt filterkaffe. Eftersom att svenskar älskar kaffe så kanske man kan tro att bryggaren med den rika aromen är en svensk uppfinning, men istället är det faktiskt en fransk sådan!

Perkulatorn uppfanns redan på 1800-talet och har alltså hängt med länge. Redan på 1800-talet förstod man nämligen vitsen med ett riktigt gott kaffe! Redan år 1818 uppfann fransmannen Joseph-Henry-Marie Laurens perkulatorn. Laurens var en tennsmed från Paris som ville utveckla kaffebryggandet.

Det var dock först år 1865 som amerikanen James H. Nelson var smart nog att ta patent för perkulatorbryggaren. Det var då som patent för världens första perkulatorbryggare.

Perkulatorbryggare må se ut lite som en termos, men den tar relativt liten plats framme på köksbänken och utgör ett snyggt inslag i det moderna köket. En kaffebryggningsmetod från 1800-talet fungerar alltså precis lika bra idag och kaffet blir minst lika gott som då!

Vilket kaffe ska du använda till perkulatorn?

För att ditt kaffe ska bli gott är det viktigt att du använder rätt sorts kaffepulver i perkulatorn. Du kan använda antingen bryggkaffe eller kokkaffe. Generellt blir det godast du använder bryggkaffe av hög kvalitet, men det är en smaksak så testa dig fram och se vad du tycker mest om.

Det bästa är att använda grovmalt kaffe så att det inte blir sumpigt. I en perkulator använder du ett vanligtvis ett mått kaffepulver per kaffekopp. Oavsett vilket kaffemärke du använder i din perkulator kommer du att få ett kaffe med en rik arom som har en starkare smak än vanligt filterkaffe.

Steg för steg – Så här gör du perkulatorkaffe

Att brygga kaffe i en perkulator är enkelt och det går dessutom relativt snabbt. När du använder din perkulator för första gången ska du rengöra alla delar med varmt vatten för att kaffet ska få en god smak. Efter det behöver du dock inte skölja av bryggaren innan användning.

 1. För att brygga perkulatorkaffe börjar du med att ta bort alla delar från bryggaren. Det inkluderar locket, kaffebehållaren med silen och stigarröret.
 2. Därefter häller du i kallt vatten. Du måste fylla perkulatorn med minst 40 % av dess maximala vattenmängd. Om du häller i för lite vatten kan perkulatorn nämligen inte fungera korrekt. Det är dessutom viktigt att vattnet är just kallt, annars kan perkulatorn tro att den bara ska hålla vattnet varmt snarare än brygga kaffe.
 3. När du hällt i vattnet sätter du tillbaka stigarröret och sedan kaffebehållaren utan silen.
 4. Nu är det dags att lägga i kaffepulvret. Lägg i ungefär 1 msk kaffe per kopp. Använd gärna bryggkaffe och inte kokkaffe.
 5. Sätt dit silen över kaffebehållaren och sätt sedan på locket på kannan.
 6. Starta bryggaren så att perkulatorn kan brygga kaffet. När perkulatorns lampa lyser så har vattnet nått kokpunkten och kaffet är färdigt. Därefter är det direkt redo att serveras.

2 Comments

 • Per Sundberg

  Svara 27 februari, 202318:16

  Ja, hej!
  När det gäller perkulatorbryggning, är det bättre att fylla på kaffebehållaren bredvid bryggaren och sedan sätta den på stigarröret. Detta för att slippa spilla kaffe i bryggaren. En perkulator eller perkulatorbryggare kan även en helt blind person hantera.
  Det godaste kaffet får man genom att använda en elektrisk kvarn och mala kaffe bönor till varje bryggning. Det blir då färskmalet och ännu godare. Kvarnen går att ställa in på vilken grovlek man vill ha på kaffepulvret. Bryggkaffe rekommenderas inte, det är lite för fint malet, även grovmalet bryggkaffe.
  Hälsning från en som använt perkulator i många år.

  • Axel Hansson

   Svara 4 april, 202310:47

   Hej Per!

   Tack för dina tips när det gäller perkulatorer. Det är definitivt en intressant och annorlunda bryggmetod som ger en annan smakprofil jämfört med vanlig bryggkaffe. Att använda färskmalet kaffe är alltid ett bra tips, oavsett vilken bryggmetod man använder, eftersom det ger en bättre smakupplevelse.

Skriv en kommentar

Jag godkänner integritetspolicyn