
Om koffein
När man pratar om kaffe så är det också vanligt att prata om koffein. Många dricker inte bara kaffe för den goda smakens skull, utan de vill också ha den härliga koffeinkicken som gör dem effektivare på jobbet och snabbare i löpspåret. Kaffe är helt enkelt både gott och hjälper folk att piggna till. Men vad är egentligen koffein och hur påverkar koffeinhalten kaffet?
Det är dock inte bara svenskar som älskar koffein. Runt 80 % av världens befolkning konsumerar dagligen drycker som innehåller koffein. Koffein finns nämligen i många fler produkter än bara kaffe. Kanske har du till exempel koll på att coca-cola innehåller koffein?
Vad är koffein?
Koffein har betäckningen (C8H10N4O2) och är ett stimulerande ämne. Enligt Livsmedelsverket är koffein ”världens mest konsumerade stimulerande livsmedel.” Koffein är alltså en stimulant som de flesta runt om i världen tycker om. Kaffe, coca-cola och vissa téer är drycker som alla innehåller koffein. Dessutom finns det koffein i kakao och mörk choklad!
Koffein är en psykostimulanta som påverkar det centrala nervsystemet. Du får en så kallad koffeinkick som gör dig pigg både psykiskt och fysiskt. När du har intagit koffein kan du alltså prestera bättre på en mängd olika sätt. Kanske är det alltså inte så konstigt att de flesta tycker om att dricka kaffe direkt på morgonen och vid klockan tre på eftermiddagen.
Från pigga får till vitt pulver
Koffein upptäckes redan i början av 1800-talet av en kemist vid namn Friedlieb Ferdinand Runge. Koffeinets och kaffebönornas uppiggande effekt upptäcktes dock mycket tidigare än så av en etiopisk fåraherde redan på 400-talet efter Kristus.
Koffein finns naturligt i alla sorters kaffebönor och är därför en naturlig del av kaffet. I andra drycker, såsom coca-cola och energidryck, tillsätts det dock för att ge den uppiggande effekten. Det tillsätts då i sin renaste form och är ett vitt pulver utan någon speciell smak. Koffein är nära besläktat med droger såsom kokain och amfetamin. Koffeinets effekter är dock inte lika allvarliga, varken vid normalt intag eller vid överdosering.
Förutom kaffe och energidrycker kan man även dricka svart och grönt te eller svälja koffeintabletter om man vill bli pigg av koffein. I produkter där koffein har blivit tillsatt som en ingrediens kan man hitta det på ingredienslistan under andra namn såsom metylteobromin, guaranin och tein.
Hur mycket koffein i kaffe?
Hur mycket koffein som finns i kaffe är en fråga som kan vara svår att svara på. Det finns nämligen en hel del olika faktorer som spelar in. Allt kaffe är nämligen inte likadant. Beroende på om dina kaffebönor har skördats i Etiopien, Colombia eller Brasilien så kan de innehålla olika hög koffeinhalt. En annan faktor som spelar in är vilken art dina kaffebönor tillhör. Olika sorters kaffe innehåller också olika hög koffeinhalt. Det är helt enkelt en djungel att försöka lista ut hur mycket koffein just ditt kaffe innehåller!
Generellt kan man dock säga att vanligt bryggkaffe, svenskarnas favoritdryck, innehåller 100–140 milligram koffein per 240 ml dryck, medan den starkare espresson innehåller hela 240–720 milligram koffein. Espresso har alltså en större bredd på sin koffeinhalt.
Kaffe innehåller dock långt mycket mer koffein än andra koffeinhaltiga drycker. Energidrycker innehåller nämligen runt 50–160 milligram koffein medan te innehåller 40–120 milligram och läsk innehåller 20–40 milligram. Men hur mycket koffein du får i dig i slutändan beror givetvis på hur mycket du dricker av varje dryck.
Hur mycket koffein i en kopp kaffe?
Hur mycket koffein som finns i din kopp kaffe kan variera. Det är nämligen skillnad mellan olika kaffesorter. Koffeinhalten i en kaffesort kan variera beroende på var kaffebönorna har växt och vad det är för sorts kaffebönor. En annan faktor som är viktigt för koffeinhalten är också hur starkt ditt kaffe är. Ju starkare kaffe du dricker desto mer koffein är det vanligtvis i kaffet.
Generellt kan man dock säga att det finns cirka 70 milligram koffein i en kopp vanligt bryggkaffe om man räknar med att kaffekoppen rymmer 1,5 dl kaffe. Det är alltså en högre naturlig koffeinhalt i kaffe än vad som tillsätts i coca-cola där det finns cirka 40 milligram koffein i 3,3 dl dryck. Du blir alltså piggare av att dricka en kopp kaffe än att dricka samma mängd cola.
Om du, liksom den gemene svensken, dricker tre koppar kaffe per dag så får du alltså i dig cirka 210 milligram koffein per dag.
Hur mycket koffein är farligt?
Koffein är inget farligt att dricka, men det gäller att inte dricka för mycket. Då kan kroppen nämligen bli påverkad och man kan få en rad jobbiga symtom. Hur mycket koffein som är för mycket kan variera mellan olika människor. Alla är nämligen olika känsliga för höga koffeinhalter. Vissa kan med lätthet dricka sex koppar kaffe per dag utan att påverkas medan andra blir darriga redan efter två koppar.
Om kroppen har fått i sig för mycket koffein så kan man reagera genom att få obehagliga symtom såsom ångest, yrsel och hjärtklappning. Man kan dessutom bli illamående, få ont i magen, kräkas och drabbas av diarré. Koffein kan dessutom påverka sömnen eftersom det har en uppiggande effekt. Det rekommenderas därför inte att du dricker kaffe precis innan du ska gå och lägga dig.
Gravida kvinnor bör se upp
Några som bör se upp med att dricka allt för mycket kaffe är gravida kvinnor. Allt för mycket koffein per dags tros nämligen kunna öka risken för tidiga missfall. Den rekommenderade gränsen som gravida kvinnor ska hålla sig under är 300 milligram per dag, vilket motsvarar cirka 4 normala kaffekoppar (1,5 dl kaffe). Man tror dock att även så lite som 200 milligram per dag, alltså straxt under 3 koppar, kan påverka fostrets vikt.
Den beroendeframkallande drycken
Har du märkt att det är svårt att slita sig från de dagliga kopparna kaffe och att det kan kännas trögt att starta dagen utan morgonens koffeinkick? Det beror helt enkelt på att kaffe är beroendeframkallande. Det är dock en av världens mest accepterade droger och den gör alla användare såväl glada som pigga. Att sluta dricka kaffe är dock svårt för de flesta eftersom energin och humöret påverkas.
Hur påverkar koffein kroppen?
Koffein påverkar kroppen en hel del, vilket inte är så konstigt. Det är trots allt ett stimulerande ämne som är besläktat med droger. Koffein har en hel del positiva effekter på kroppen, såväl mentalt som fysiskt. Men vid för högt intag kan det också ha negativa effekter och ge obehagliga symtom. Låt oss kika på vilka effekter koffein har på kroppen.
Stiger du upp på morgonen och sätter på kaffebryggaren det första du gör? Då sprider sig den goda aromatiska doften av nybryggt kaffe genom hela hemmet medan du fixar frukosten. Kanske sätter du på kaffebryggaren av gammal vana, eller så gör du det för att du är trött och du vet att kaffet kommer att göra dig pigg.
Det är just effekten på din energinivå som är kaffets stora fördel. Du blir pigg och på alerten, vilket är perfekt på mornarna eller på eftermiddagarna. Du blir inte bara pigg i knoppen utan även fysiskt pigg och mer uthållig. Därför kan du till exempel dricka en kopp kaffe och både bli piggare och prestera bättre på gymmet. Koffeinet gör även att din fettförbränning och din energiförbrukning ökar.
Om du får i dig för mycket koffein kan du istället få obehagliga symptom såsom ökad puls och högre blodtryck. Din kropp blir helt enkelt stressad av koffeinet. Du kan dessutom få svårt att somna om du dricker kaffe eller någon annan dryck med koffein sent på kvällen.
Hur länge verkar koffein?
Det tar relativt lång tid för kroppen att bryta ner koffeinet med tanke på hur ofta man intar en kopp kaffe varje dag. Den exakta tiden varierar dock beroende på hur väl olika kroppar hanterar koffeinet samt hur mycket du dricker.
Generellt tar det mellan 3–7 timmar att bryta ner koffein, vilket innebär att det kaffe du dricker verkar i just 3–7 timmar. Om du dricker en kopp kaffe klockan fem på eftermiddagen efter att du har kommit hem från jobbet så kan koffeinet fortfarande vara verksamt när du går och lägger dig. Om du då dessutom har druckit kaffe på morgonen och en kopp efter lunch så har du redan en hög koffeinhalt i blodet. Det är alltså inte konstigt att kaffe kan störa sömnen om du dricker det för sent eller allt för ofta på dagen.
Inga kommentarer