Kaffebönor

Om kaffebönan – Varifrån kommer dem och vilka typer finns det?

Kaffebönor är en viktig del av många svenskars dagliga liv. Det är kaffet som är räddningen för trötta mornar och stressiga eftermiddagar. Men framförallt ger kaffet alla en möjlighet att sätta sig ner och njuta av en riktigt god dryck. Så hur kommer det sig då att så få svenskar vet att kaffebönan egentligen är ett frö?

Kaffebönor kommer i en mängd olika sorter och deras smak påverkas av såväl rostning som färskhet. Det finns helt enkelt en hel vetskap bakom kaffebönor och hur de ska hanteras för att kunna ta sig från trädet till din kaffekopp och ge en riktigt välsmakande kopp kaffe.

För att du verkligen ska kunna njuta av ditt kaffe är det viktigt att du har lite koll på de bönor som kaffet bryggs av. Hur ska du annars kunna välja rätt i det stora utbudet av ljus-, mellan- och mörkrostade bönor och olika bryggningar. Det finns en hel värld av kaffe och det enda sätt att hitta ditt favoritkaffe på är att smaka dig fram.

Varifrån kommer kaffebönorna?

Många tror att kaffebönor växer på buskar, men egentligen växer de på träd. För att vara riktigt tydlig är det inte ens kaffebönor som växer på träd. Istället är det små röda stenfrukter som var och en innehåller två frön och det är dessa frön som torkas för att bli det vi känner igen som kaffebönor. Kaffeträd trivs som allra bäst runt ekvatorn där de får växa i varm temperatur året om. De trivs dock i ett växlande klimat och medan dagarna är varma får nätterna gärna vara svalare. Kaffeträd växer som bäst på relativt hög höjd, gärna mellan 1 000–2 000 meter över havet.

Kaffeträd växer vanligtvis på stora kaffeplantage där frön från kaffefrukter får gro och sedan planteras ut. Det är framförallt i Afrika, Asien och Centralamerika som de stora kaffeplantagen som producerar all världens kaffe finns. Det område runt ekvatorn där kaffeträden växer brukar kallas för bönbältet. Även Sydafrika producerar dock kaffebönor i stor mängd.

Det finns en mängd olika sätt att odla kaffe på. Det är viktigt för kaffeträden att inte stå i gassande sol hela dagarna. Träden trivs nämligen bäst i en temperatur runt 20 grader och med en rik växtlighet kan träden växa i skuggan av andra träd.

Ett kaffeträd behöver växa i tre år innan det blommar för första gången och därefter tar det tio månader innan den första skörden kan ske. Oftast skördas alla kaffefrukter för hand, vilket innebär att det ligger ett enormt hantverk bakom din rykande varma kaffekopp. De frukter vars frön torkas till kaffebönor är små och mörkröda där de växer på träden.

När de röda frukterna har skördats är det dags att rosta dem innan de färdas över jordklotet till din livsmedelsbutik. Det är rostningen som bestämmer hur just din kopp kaffe kommer att smaka.

Olika kaffesorter

Det finns två olika arter av kaffeträd och ett av dessa är Coffea Arabica. Det andra trädet kallas för Coffea Robusta. Coffea Arabica kallas för arabiskt kaffe medan Coffea Robusta kallas för robustkaffe. Dessa två arter har sedan en hel del olika underarter och olika varianter. Det finns alltså olika kaffeträd och de producerar olika sorters kaffebönor. De olika bönorna smakar annorlunda, men det är rostningsgraden som ger det slutgiltiga resultatet.

Det finns en mängd olika kaffesorter, allt beroende på hur hårt kaffebönorna rostas samt var i världen de växer. Det är alltså möjligt att upptäcka en mängd nya smaker beroende på vilket kaffe du köper, och givetvis även beroende på hur väljer att brygga ditt kaffe.

När du väljer vilket kaffe du ska köpa finns det flera saker du ska tänka på, bland annat rostning och malningsgrad. Rostningen avgör hur ditt kaffe kommer att smaka, ju lättare rostning desto mildare kaffesmak får du. Malningsgraden är inte viktig för smaken, men den är viktig då du behöver olika malningsgrad för olika kaffebryggare. Om du använder en franskpress för att brygga kaffe måste du till exempel använda kaffe som är speciellt framtaget för pressbryggare. Vissa kaffebryggare kräver grovmalet kaffe medan andra kräver finmalet. Om du använder fel sorts malningsgrad kan du få smaklöst eller sumpigt kaffe.

Det finns dessutom en hel del olika kaffesorter att välja mellan när du brygger kaffe. Kanske vill du brygga en liten stark espresso, en mjölkig kaffe latte eller en cappuccino med härligt skum på toppen. Dessutom kan du experimentera med iskaffe, chokladsmakande kaffe eller varför inte olika styrkor. För att få perfekt resultat när du brygger det kaffe du är sugen på måste du dock först välja rätt sorts kaffebönor.

Coffea Arabica

Det finns två olika arter av kaffeträd och ett av dessa är Coffea Arabica. Det kaffe som detta träds bönor levererar kallas för arabiskt kaffe och kaffebönan kallas för etiopisk kaffeböna. Att den kallas för etiopisk kaffeböna beror på att arten härstammar från Etiopien. Den etiopiska kaffebönan står för 70 till 80 % av hela världens kaffeproduktion. Bönorna som kommer från detta träd håller en mycket hög kvalité. Det är dessutom dyrare bönor, vilket beror på att dessa kaffeträd är svårare att odla samt att de ger en mycket mindre skörd än den andra arten av kaffeträd, Coffea Robusta.

En annan anledning till varför Coffea Arabicas kaffebönor är så populära att brygga en god kopp kaffe på är att bönornas kaffe är mindre bittert än Coffea Robustas kaffe. Att kaffet är mindre bittert beror på att det innehåller mindre koffein.

Coffea Robusta

Den andra arten av kaffeträd är Coffea Robusta och detta träd står för 20–30 % av hela världens kaffeproduktion. Ursprungligen så kommer Coffea Robusta-trädet från Centralafrika. Det är billigare att producera dessa kaffebönor och Coffea Robusta-träden är enklare att odla, men de levererar kaffebönor av sämre kvalité.

Den sämre kvalitén märks bland annat i den bittra smaken som dessa bönor har. Den bittra smaken kommer från att bönorna innehåller dubbelt så mycket koffein som de finare Coffea Arabica-bönorna. Coffea Robusta-bönorna har dessutom en fyllig men stark och jordig karaktär. Oftast säljs inte kaffebönor från Coffea Robusta-träd på egen hand, utan de används för att spä ut Coffea Arabica-bönor i olika blandningar. En riktigt bra rostning är helt enkelt inte tillräckligt för att rädda Coffea Robusta-bönorna från sin bitterhet.

Ljus-, mellan- eller mörkrostade kaffebönor?

Oavsett vilket träd som dina kaffebönor kommer från så är det deras rostning som verkligen avgör vad ditt kommer att smaka. Kaffet kommer nämligen att smaka olika beroende på hur hårt kaffebönorna har rostats. När man pratar om rostning så finns det ljusrostat kaffe, mellanrost och mörkrost. Om du känner någon som inte tycker om kaffe så kanske den personen helt enkelt inte har smakat rätt rostning än.

Ljusrostade kaffebönor

De olika rostningarna märks både i utseende och smak. De ljusrostade bönorna känns igen på deras ljusbruna färg och de har nästan samma färg som en kanelstång. Dessa bönor innehåller en hög syrehalt och en liten kropp. Smakerna är lätta, fruktiga och eleganta. De ljusa kaffebönorna har helt enkelt en mildare kaffesmak än de andra bönorna. Ljusrostade bönor används ofta för kaffepressar, till exempel franskpress men även för Chemexbryggare. Kaffe på ljusrostade bönor smakar extra gott utan mjölk så att den lätta smaken verkligen får komma till sin rätt.

Mellanrostade kaffebönor

Mellanrostat kaffe har istället en mellanhög syra och en hel kropp. Rostningen är snällare än mörkrost, men med alldeles tillräckligt mycket smak. Mellanrost är en rostning som alltid fungerar. Mellanrostade bönor är lika gott till frukosten som till eftermiddagskaffet. Mellanrostade bönor kan du använda för att göra kaffe i såväl presskannor som i vanliga kaffebryggare. Dessa kaffebönor har en lätt, söt smak, vilket beror på att det socker som bönorna innehåller karamelliseras vid rostningen.

Mörkrostade kaffebönor

De mörkrostade bönorna har en hel kropp och mer oljiga kaffebönor än de två andra rostningarna. När kaffebönorna rostas så hårt försvinner dock en del av bönornas ursprungliga karaktär. Vid en riktigt hård rostning karamelliseras allt socker i kaffebönorna. Det ger en vacker, mörk färg och en söt smak till kaffet. Mörkrostat kaffe brukar framförallt användas i espressomaskiner.

Vilka kaffebönor ska du välja?

Den rostning som svenskarna föredrar är mellanrost och det är detta kaffe som du ser mest av på matbutikernas hyllor. Mellanrosten är även populär på landets caféer då dessa bönor faller flest besökare i smaken. Om du är en nybliven kaffedrickare är dock framförallt ljusrostat kaffe en bra rostning att börja med. Har du inhandlat en espressomaskin och vill ha riktigt gott kaffe med mycket crema så är dock mörkrostat kaffe att föredra.

Inga kommentarer

Skriv en kommentar

Jag godkänner integritetspolicyn