Mokabryggare

Bästa mokabryggaren 2023 – Bäst i test

Mokabryggare är en ikonisk kaffebryggare som har många år på nacken. Den uppfanns redan 1933 i Italien och därefter spritt sig över hela världen. Det är en klassisk kaffekanna där du brygger kaffe med mycket aromer direkt på spisen. Kaffekannans enkelhet till trots så kan du få riktigt gott kaffe. Dessutom går det snabbt att brygga kaffet och därmed lämpar sig en mokabryggare för vardagens alla koppar kaffe.

Eftersom att en mokabryggare är så liten och behändig kan du enkelt ställa in den i köksskåpet mellan användningarna. Eller varför inte låta den stå framme på spisen som en tidlös inredningsdetalj. Den är enkel att hålla ren och med några enkla knep så kan ditt kaffe bli magiskt gott. Tänk på att välja en mockabryggare som passar just din spis och att välja storlek utefter hur många koppar kaffe du vill brygga.

Mokabryggare bäst i test 2023

Populärast

 • Kapacitet: 9 koppar
 • Världsberömd mokabryggare
 • Tillverkad i aluminium
 • Ergonomiskt svart plast handtag
 • Ger dig ett gott och aromatiskt kaffe!

Prisvärd

 • Stilren design
 • Tillverkad i 18/10 rostfritt stål
 • Droppfri hällpip och anti-skållningshandtag
 • Finns i flera storlekar
 • Kan användas på induktion

Så här fungerar en mokabryggare

En mokabryggare är enkel att förstå sig på. Den består nämligen inte av allt för många delar och definitivt ingen avancerad teknik. Tvärtom så är det i grund och botten en mycket simpel kanna med tanke på hur gott kaffe den ger dig. Kanske är kaffe helt enkelt godast när det inte ligger någon krånglig bryggningsprocess bakom det.

Mokabryggaren är en kaffebryggare som du ställer direkt på spisen. Det är alltså spisplattans värme som värmer upp kannan och får kaffet att bryggas. Du kan använda en mockabryggare på alla typer av spisar.

En mokabryggare består av en rad olika delar. Dels har den en övre och en nedre behållare samt en säkerhetsventil. Mellan de två behållarna sitter ett filter och det är i filtret som du placerar kaffet. På filtret sitter det även ett rör där vattnet passerar. Dessa delar gör bryggningsprocessen mycket enkel. Det finns dessutom ett lock till den övre behållaren då det är denna som kaffet serveras ur. Den övre behållaren har även ett handtag för att du enkelt ska kunna servera kaffet.

För att brygga kaffe i en mokabryggare fyller du den undre behållaren med vatten och ställer den på spisplattan. Värmen från spisen gör så att vattnet börjar koka och det tryck som bildas gör att vattenånga stiger upp genom röret till filtret där kaffepulvret ligger. Vattnet filtreras genom kaffet och samlas i den övre behållaren. När bryggningen är färdig kan du alltså ta den övre behållaren, som även fungerar som själva kaffekannan, och servera kaffet.

Samma teknik som i espressomaskiner

Man kan jämföra en mokabryggare med en espressomaskin. De använder nämligen samma teknik för att brygga kaffet, alltså ett tryck. Det finns dock en väsentlig skillnad och det är att espressomaskinen använder ett mycket högre tryck än en mokabryggare. Medan en espressomaskin har ett tryck på 9 bar har mockabryggaren ett tryck på 1,5–2 bar. Om du vill ha en budgetvariant av en espressomaskin är därför en mokabryggare ett givet alternativ.

Det är viktigt att rengöra din mokabryggare mellan varje användning. På så sätt håller den sig fräsch längre. En stor fördel med en mokabryggare är att den är så enkel att rengöras med sina få delar.

Vilken mokabryggare ska jag välja?

Det finns en mängd olika mokabryggare att välja mellan. Det är en budgetvänlig kaffebryggare som är enkel att använda och därför är den riktigt populär trots sin enkelhet. Det finns dock inte bara mokabryggare med det typiska, klassiska utseendet utan idag finns det även mer modernt utformade mokabryggare. Gemensamt är dock att de alla använder samma process för bryggningen. Vilken mokabryggare du ska välja beror bland annat på vilken spis du har samt hur många koppar kaffe du vill brygga.

Rostfritt stål är ett hållbart alternativ

När du ska välja mokabryggare bör du även bland annat fundera på vilket material du vill att din bryggare ska vara tillverkad av. Det finns nämligen mokabryggare som är tillverkade av såväl aluminium som rostfritt stål. Generellt är det enklare att rengöra en mokabryggare av rostfritt stål Dessutom är det ett bättre val för miljön då de är mer hållbara, vilket gör att du kan använda din stålkanna under många år.

En kaffekanna för alla sorters spisar

När du ska köpa en mokabryggare är det också viktigt att fundera på vilken typ av spis du har och om den kommer att kunna värma upp din framtida kaffebryggare. De flesta mokabrygggare fungerar på de flesta typer av spisar, oavsett om du har en gasspis, keramisk spis eller en elektrisk spis. De flesta fungerar även på induktionshällar. Det kan dock bero på vilken typ av induktionshäll du har. Vissa induktionshällar klarar nämligen inte av att värma upp bryggaren tillräckligt för att få vattnet att börja ånga.

Om du har en gasspis är det också viktigt att tänka på att mokabryggarens handtag kan komma att bli väldigt varmt. Därför bör du då välja en mokabryggare vars handtag inte är tillverkat av plast, då det kan smälta av den höga värmen.

Välj mokabryggare efter antal koppar

Mokabryggare kommer i olika storlekar, allt beroende på hur många koppar kaffe du vill brygga. Då en mokabryggare alltid ska fyllas helt med kaffepulver och vatten måste du därför välja rätt storlek. Du kan hitta bryggare som är tillverkade för 1 kopp, 3 koppar, 6 koppar och så vidare, ända upp till 12 koppar. Större mokabryggare passar extra bra för alla par som dricker många koppar kaffe på morgonen eller för dig som ofta har gäster över.

Steg för steg – Så här gör du kaffe med en mokabryggare

Att brygga kaffe i en mokabryggare är en enkel process. Med en mokabryggare kommer du att få ett fylligt kaffe vars doft fyller hela köket. Eftersom att bryggaren använder sig av en ångteknik riskerar du inte att få ett kaffe med brända aromer. Med mokabryggaren är det istället enkelt att alltid få en god kopp kaffe. Att brygga kaffe med en mokabryggare kan ses som en konst och med lite övning får du ett smakrikt kaffe varje gång.

 1. Börja med att fylla den nedre behållaren med kallt vatten. Fyll upp med vatten ändå upp till säkerhetsventilen. Vattnet ska dock inte täcka denna.
 2. Sätt i silen över den undre behållaren och lägg i kaffet i silen. Du ska fylla hela silen med kaffe och packa det hårt med en sked.
 3. Sätt därefter på den övre behållaren över silen och sätt på locket.
 4. Ställ kaffebryggaren på spisen och sätt på medelvärme.
 5. När du hör ett bubblande ljus så är kaffet färdigt. Det tar ungefär 2–5 minuter att brygga kaffet, allt beroende på din bryggares storlek och spisens effektivitet.
 6. Kaffet är nu klart och redo att serveras.

Inga kommentarer

Skriv en kommentar

Jag godkänner integritetspolicyn