Mala kaffebönor – En guide om att mala ditt egna kaffe

För att kunna njuta av ett extra välsmakande kaffe så måste du mala dina egna kaffebönor. När du en gång har smakat på egenmalda bönor så kommer du aldrig att vilja köpa färdigmalet pulver igen. Genom att mala kaffe hemma så får du nämligen fram en otroligt aromatisk smak och bönorna har ännu inte hunnit bli bittra av luftens syre.

Ett kopp kaffe med egenmalda bönor kommer helt enkelt att ha en fräschhet och djupa smaker som du inte kan få av ett färdigmalet pulver.

Därför ska du mala dina egna kaffebönor

Det finns en mängd anledningar till varför du ska mala dina egna bönor. Kanske tycker du helt enkelt om att brygga kaffe och vill få total kontroll över hela bryggningsprocessen, från bönornas malning till den färdiga koppen kaffe? Att mala bönor är ett roligt hantverk som många kaffeälskare uppskattar att ta del av.

Men det största anledningen stavas givetvis smak. Det är omöjligt att få ett lika färskt kaffe och en lika god smak om du använder ett färdigköpt pulver. Om du har investerat i en riktigt fin kaffemaskin eller om du vill ta morgonens bryggkaffe till nästa nivå så finns det helt enkelt ingen anledning att köpa malda bönor. Satsa istället på en bra kvarn och på att mala dina egna bönor för att alltid få en god, färsk kopp kaffe.

Du kan själv välja malningsgrad utefter vilken bryggmetod du använder. Dessutom kan du vinka adjö till smaklöst kaffe vars pulver har legat alldeles för länge i kaffeburken.

Elektrisk eller manuell kvarn?

Det finns mängder med kaffekvarnar att välja mellan. Oavsett om du vill mala kaffe med en manuell kvarn eller med en modernare elektrisk kvarn så finns det en modell för dig. Välj gärna en kvarn med en snygg design, då kan den stå framme på köksbänken mellan malningarna.

Om du vill ha en elektrisk kaffekvarn så bör du satsa på en burr-kvarn, även kallad burr grinder. Den här sortens kvarn ger dig riktigt bra kvalitet på dina nymalda bönor och malningen blir jämn och fin. En burr-kvarn har två roterande koner som krossar dina böner samtidigt som deras olja frigörs.

Ett något sämre alternativ är en blade-kvarn, eller en så kallas blade grinder. En blade-kvarn består av knivar som skär dina kaffebönor vilket ger en ojämn malning. Denna modell är billigare, men den kommer att leda till ett obalanserat kaffe.

En handkvarn ger dig full kontroll över hantverket, men är även något mer tidskrävande och omständligt. Det är dock den optimala modellen för en riktig kaffekonnässör då ingen värme når bönorna innan bryggningen börjar.

Så här maler du kaffe

Det är inte allt för svårt att mala dina egna kaffebönor, speciellt om du har en elektrisk kvarn. Allt du behöver tänka på är att inte mala mer bönor än vad du faktiskt ska använda. Nymalda bönor håller sig nämligen inte färska i mer än 30 minuter.

 1. Börja med att välja vilken malningsgrad du vill ha.
 2. Häll i de hela bönorna i kvarnen.
 3. Starta kvarnen så att bönorna mals.
 4. Använd direkt det nymalda pulvret till att brygga en god kopp kaffe.

Se till att förvara dina bönor mörkt och svalt tills det är dags att mala dem. De får inte utsättas för vare sig solljus eller syre.

Välj rätt malningsgrad på dina kaffebönor

Vilken malningsgrad du ska välja beror på vilken sorts kaffe du ska brygga och därmed även vilken sorts kaffemaskin du ska använda. Det är viktigt att du använder rätt malningsgrad då olika kaffe har olika lång bryggning.

Malningsgrad Bryggmetod
Extra grovt Cold brew, kokkaffe
Grovt Cold brew, perkulator
Medium-grovt Chemex, presskaffe
Medium Bryggkaffe, Hario V60, AeroPress
Medium-fint Iskaffe, Hario V60, AeroPress
Fint Espresso, moka
Extra fint Turkiskt och grekiskt kaffe

Hur länge ska du mala bönorna?

När det gäller malning av kaffebönor är det viktigt att ta hänsyn till malningsgrad och malningstid. För att få det perfekta kaffet är det avgörande att malningsgraden är rätt för den bryggmetod som används.

För varje bryggmetod finns en specifik malningsgrad som ger det bästa resultatet. När du maler bönorna bör du också tänka på hur länge du maler dem. För att undvika att kaffebönorna oxiderar och förlorar sin aromatiska smak, ska du endast mala den mängd bönor som du ska använda omedelbart.

 • Kaffebryggare: Mal bönorna i 10-15 sekunder.
 • Kaffepress: Mal bönorna i 10-15 sekunder.
 • Pour-over-kaffe: Mal bönorna i 10-15 sekunder.
 • Espresso: Mal bönorna i 20-30 sekunder.
 • Moka-kanna: Mal bönorna i 20-30 sekunder.

Det är viktigt att komma ihåg att dessa tider är ungefärliga och kan variera beroende på faktorer som kaffebönans sort, malningsgraden och typen av kaffekvarn som används. Det bästa sättet att få till rätt malningstid är att experimentera och justera malningstiden tills du hittar den perfekta malningsgraden för din bryggmetod och dina personliga preferenser.

Hur länge är bönorna färska

Nymalda bönor håller sig färska i högst 30 minuter och bör därför bryggas så snart som möjligt efter malning. Genom att ta hänsyn till både malningsgrad och malningstid kan du få ut det mesta av dina kaffebönor och njuta av en riktigt god kopp kaffe.

Mala kaffebönor till espresso

Om du ska brygga en espresso så ska du välja malningsgrad 1 eller 2. Du behöver ett fint pulver som du kan packa hårt i din espressomaskin.

Det är extra viktigt med ett fint pulver eftersom espressomaskinens portafilter har mycket små hål. Det fina pulvret kan du skapa med en burr-kvarn eller en manuell kvarn om du arbetar rejält med bönorna. Det finns många kvarnar som är specifikt tillverkade för just espressomalning.

Mala kaffebönor till ditt bryggkaffe

För filterkaffe, det vill säga vanligt bryggkaffe, behöver du malningsgrad 5, alltså ett mediumpulver. Om du däremot vill använda din presskanna för morgonens kaffe så behöver du ett medium-grovt pulver.

De mest grovmalda kaffebönorna kan du använda till kokkaffe, cold brew eller i en perkulator. Till sådant kaffe kan du använda en blade-kvarn, även om det inte är det bästa alternativet.

Hur gott smakar ditt malda kaffe?

För att lyckas med att mala dina bönor till perfektion så gäller det att kunna smaka dig fram till hur gott ditt kaffe blir. Rätt malning kan nämligen kräva lite övning.

Om du får ett bittert kaffe så ska du välja lite grövre malningsgrad och/eller en kortare bryggtid. Om du däremot får fram ett surt kaffe så ska du testa med en finare malningsgrad och/eller en längre bryggtid. Experimentera alltså både med malningsrad och bryggtid för att få fram den perfekta koppen kaffe.

3 stora fördelar med att mala kaffe hemma

Ditt kaffe kan aldrig bli godare än de kaffebönor du väljer, se därför till att välja rätt bönor. Om du väljer att köpa färdigmalet kaffe så är det mycket viktigt att förvara pulvret på rätt sätt. Det kommer i kontakt med syre direkt när du häller över pulvret till kaffeburken och efter en tid blir det gammalt, smaklöst och bittert.

Med kaffebönor som du maler själv får du dock alltid ett färskt kaffe så länge som du inte låter bönorna stå för länge i skafferiet. Att mala kaffe hemma har bland annat dessa tre stora fördelar:

 1. Kaffebönornas aromatiska oljor avdunstar inte i förtid – Bönornas oljor börjar avdunsta först när du maler bönorna. Om du köper ett färdigmalet kaffe får du därför ett mindre fruktigt, kryddigt och smakrikt kaffe. Om du däremot maler bönorna själv minimerar du förlusten av smaker.
 2. Du slipper ett bittert kaffe – Malet kaffepulver som kommer i kontakt med syre blir snabbt bittert då syre bryter ner de naturliga smakerna. Om du maler bönorna precis innan du brygger ditt kaffe så är det inget du behöver bekymra dig för.
 3. Du kan alltid dricka färskt kaffe – Om du köper färdigmalet kaffe så kommer pulvret längst ner i paketet att ge en helt annan smakupplevelse jämfört med de första kopparna kaffe när du öppnar paketet. Om du istället maler dina egna bönor kommer du alltid att kunna njuta av den goda smak som bara ett färskt pulver kan ge.

När du köper hela kaffebönor finns det två saker du bör tänka på. Dels att kaffebönorna ska ha rostats för max två veckor sedan och dels att du måste brygga kaffet max 30 minuter efter det att du har malt bönorna.

2 Comments

Skriv en kommentar

Jag godkänner integritetspolicyn