kokkaffe

Kokkaffe – Så här kokar du kokkaffe

Om du vill dricka samma goda kaffe som din mormor och hennes mormor brukade dricka, då är det dags att börja koka kaffe. Att koka kaffe är en konst i sig och det kan krävas lite träning för att få till ett riktigt gott kokkaffe.

Du kokar enklast kaffet hemma på spisen, men det kan även göras över öppen brasa om du ska ut och vandra. Det är helt enkelt alltid en bra idé att dricka ett gott kokat kaffe.

Vad är kokkaffe?

Kokkaffe är ett aromatiskt kaffe som sitt namn till trots bara har fått sjuda på spisen. När kaffet sjuder, inte kokar, så frisätts gott om aromer som ger dig ett smakrikt kaffe.

Du kan koka ditt kaffe över en valfri värmekälla. Kokkaffe går lika bra att tillbereda hemma på spisen som utomhus. Det enda du behöver är en stabil värmekälla som kan värma upp vattnet tills det sjuder.

Kokkaffet var det dominerande kaffet i Sverige ända fram tills 1960-talet då den elektriska kaffebryggaren slog igenom. Idag kokas det mindre kaffe, men det gedigna hantverket har fått revansch och smaken är fortfarande lika god. Det här är det perfekta kaffet för dig som vill mysa med familjen utomhus eller ge dig ut på äventyr. Dessutom doftar det gott i hela köket om du kokar kaffet inomhus.

Bästa kaffekannan 2023

För spisen
dorre-kaffepanna-1-5-liter-rostfri-3-7148-36698-1

 • Elegant och stilren design
 • Tillverkad i rostfritt stål
 • Passar alla spisar
 • Rejäl kapacitet på 1,5 liter
 • Smart ljudfunktion

För lägerelden

 • Funktionell och snygg design
 • Lätt att hänga upp över lägerelden
 • Kan användas på gasgrill
 • Material: Rostfritt stål
 • Volym: 3 liter

Steg för steg – Så här gör du kokkaffe

För att tillbereda kokkaffe så behöver du enbart kaffepulver, vatten och en kaffepanna att koka kaffet i. Dessutom behöver du en värmekälla som kan du kan värma kaffekannan på, förslagsvis en spis.

 1. Häll upp kallt vatten i en kaffekanna.
 2. Låt vattnet sjuda och häll sedan i kaffepulvret. Vattnet ska inte bli så varmt att det kokar, lyft därför kannan några gånger från spisen precis innan det kokar upp.
 3. Ställ kaffepannan svalt.
 4. Häll i en skvätt kallt vatten.
 5. Låt kaffet dra i 3-4 minuter.
 6. Rör runt i kaffekannan så att kaffepulvret sjunker till botten.
 7. När kaffet har klarnat är det redo att serveras.

För dig som verkligen vill bli duktig på att tillbereda ett gott kokkaffe, så kan du gotta ner dig i kaffekokandets alla konster. För kaffe som kokas på spisen så är den ideala vattentemperaturen 92-96 grader. Då frigörs flest aromer, samtidigt som bönorna inte bränns av ett skållhett vatten.

Till detta kaffe ska du använda grovmalda kaffebönor. Du kan välja mellan att köpa färdigmalda bönor och på att mala bönor på egen hand. Testa dig fram för att hitta de kaffebönor som du tycker är allra godast.

Om du inte har en kaffekanna att ställa på spisen så kan du givetvis koka upp vattnet i en kastrull eller i en kaffekokare. Sedan blandar du i kaffet och låter det dra och klarna.

Kokkaffe i kastrull hemma på spisen

För att koka kaffe hemma kan du använda en kastrull eller en vattenkokare. Oavsett vad du föredrar så får du ett gott kaffe. En kastrull har dock alla hemma i köket och är perfekt att börja med. Då kan du alltid koka kaffe, även på semestern om du har tillgång till ett kök.

För att koka kaffe i en kastrull hemma på spisen gör du så här:

 1. Mät upp rätt mängd kaffebönor. Antingen kan du köpa grovmalda bönor eller så kan du mala på egen hand.
 2. Värm upp rätt mängd vatten i en kastrull.
 3. Häll i kaffepulvret i en kaffekanna och häll på lite vatten över pulvret.
 4. Låt kaffet blomma ut i smakerna i 30 sekunder och häll sedan över resterande vatten.
 5. Låt kaffet stå och dra i 2 minuter och klarna sedan kaffet genom att hälla i en skvätt kallt vatten och rör runt.
 6. Låt kaffet vila ytterligare 2 minuter.
 7. Servera försiktigt kaffet så att sumpen inte följer med.

Kokkaffe utomhus över öppen eld

Kaffe smakar alltid extra gott utomhus, se därför till att ta med dig din kaffekanna ut. Nykokt kaffe är lika gott på långa vandringar som på mysiga picknickar med familjen. Du kokar enkelt kaffe över öppen eld, det enda du behöver tänka på är att ha extra koll på när vattnet kokar.

 1. Mät upp de grovmalda bönorna. Det enklaste är att mäta upp kaffebönorna hemma och ta med rätt mängd.
 2. Häll i vattnet i kannan och sedan kaffebönorna.
 3. Placera kaffekannan över den öppna elden och övervaka noga så att vattnet börjar sjuda men inte koka. Lyft regelbundet på locket för att se till så att vattnet inte kokar.
 4. När du ser att kaffet börjar kräma sig och bubbla i kanterna så lyfter du av kannan. Då undviker du att vattnet börjar koka.
 5. Låt vattnet svalna något och placera sedan kannan över elden igen och låt vattnet börja sjuda.
 6. Ställ kannan åt sidan och rör om i kaffet.
 7. Häll i lite kallt vatten genom pipen att klarna kaffet med så att all sump sjunker till botten.
 8. Kaffet är klart att servera.

Skillnad på kokkaffe och bryggkaffe

Det är skillnad på att koka kaffe på spisen och på att brygga kaffe i en elektrisk bryggare. Den första skillnaden är givetvis det hantverk som krävs att brygga kaffe manuellt i en kaffekanna. Det är en rofylld process där du verkligen kan styra över kaffets smak. Att brygga kaffe i en kaffebryggare är givetvis enklare och smidigare, men du får inte samma härliga upplevelse. Dessutom behöver du befinna dig inomhus och ha tillgång till ett eluttag för att kunna brygga kaffe.

En annan skillnad mellan de två olika byggningsteknikerna är det kaffe som används. Till en elektrisk kaffebryggare måste du använda ett finmalt pulver. Till kokkaffe använder du däremot grovmalda kaffebönor. Just malningsgraden är en stor skillnad mellan kokkaffe och bryggkaffe, se därför till att inte använda fel bönor.

Så här doserar du kokkaffe

När du ska tillbereda ett riktigt gott kokkaffe så gäller det att du väljer rätt dosering. Det är nämligen viktigt att du får rätt mängd kaffebönor i förhållande till vattenmängden.

Dosera ett kaffemått per 1,5 dl vatten. Kom ihåg att hälla i kaffet först när vattnet sjuder och är på gränsen till att börja koka. Om du häller i kaffet för tidigt så frigörs för mycket garvsyra, vilket kan ge kaffet en tråkig smak.

För att enkelt dosera ditt kaffe så kan du följa denna tabell. Använd rågade kaffemått när du mäter upp kaffebönorna.

 • 1 person: 1,5 dl vatten + 1 kaffemått
 • 2 personer: 3 dl vatten + 2 kaffemått
 • 4 personer: 6 dl vatten + 4 kaffemått
 • 8-10 personer: 1,5 liter vatten + 11 kaffemått
 • 10-13 personer: 2 liter vatten + 14 kaffemått

Inga kommentarer

Skriv en kommentar

Jag godkänner integritetspolicyn