Koffein i kaffe och hur det påverkar oss

Koffein är en substans som påverkar hjärnan på samma sätt som alkohol eller andra droger. Koffein är dock oreglerat och bedöms som ofarligt jämfört med andra substanser. I denna artikel ska vi utforska lite hur och på vilka sätt koffein påverkar oss och vad det finns för risker.

Vad gör koffein i kroppen?

Koffein, även känt som guaranin, tein och matein, påverkar hjärnan genom att vara en hjärnaktiv substans. Det kemiskt är väldigt likt adenosin, en substans som frigörs varje minut man är vaken och som byggs upp i hjärnan under hela dagen. När adenosin nivån är tillräckligt hög är det en signal för kroppen att sova. Koffein tar helt enkelt dess plats på hjärncellerna, och på så sätt märker hjärnan inte av att adenosin finns, vilket gör att vi inte blir trötta som vanligt av adenosinet. Vi upplever att vi blir mindre trötta.

Hur påverkar koffein mig?

Till skillnad från vad många tror gör koffein oss inte piggare eller att vi vaknar, utan snarare motverkar trötthet. Koffein påverkar adenosinet, en substans som signalerar att det är dags att sova. När adenosin nivån är tillräckligt hög, är det en signal för kroppen att sova. Koffein gör att vi inte blir trötta som vanligt av adenosinet och vi upplever att vi blir mindre trötta.

Hur länge är koffein aktivt i kroppen?

Det tar ca 5-6 timmar för mängden koffein i ens blod att halveras och upp till 24 timmar innan det lämnar kroppen helt. Det bryts ner i levern, och beroende på ens genetiska förutsättningar kan det ta olika lång tid. Det är också värt att notera att koffein kan finnas i andra saker, som inte är självklara, som tex smärtlindande tabletter, så ibland kan man få i sig mer koffein än man tror.

Hur snabbt verkar koffein?

Koffein tar ca 30 minuter från att du har druckit kaffe till att börja påverka dig. Det går alltså inte direkt utan det tar en stund efter kaffepausen innan det blir en effekt. Det finns även ett knep som skapats, som heter ”Nappuccino”, som tar till vara på just detta. Man dricker (snabbt) en cappuccino (eller annan kaffe), tar sedan en powernap på ca 20-25 minuter, och precis när man vaknar från powernapen så kickar koffeinet igång i hjärnan.

Kan jag bli beroende av kaffe?

Ja, koffein är en psykoaktiv substans som kan vara beroendeframkallande. När du dricker koffein, kan det öka produktionen av dopamin, vilket är en signalsubstans som är kopplad till belöning och motivation i hjärnan. Det kan skapa en känsla av eufori och välbehag, vilket kan leda till att du vill upprepa upplevelsen genom att dricka mer koffein.

Men hur mycket koffein som krävs för att bli beroende är olika för varje person. Vissa kan dricka kaffe regelbundet utan att utveckla någon form av beroende medan andra kan uppleva en beroendeprocess med mindre mängder.

Om du använder koffein regelbundet och märker att du inte kan fungera utan det, kan det vara tecken på att du är beroende av det. Abstinenssymtom kan också uppstå om du slutar använda koffein efter att ha använt det under en längre tid, vilket inkluderar huvudvärk, trötthet och irritabilitet.

Det är viktigt att notera att koffeinberoende inte är en sjukdom eller ett allvarligt problem på samma sätt som ett beroende av narkotika eller alkohol, men det kan ändå påverka din livskvalitet. Om du känner att du har svårt att sluta använda koffein eller att det påverkar ditt dagliga liv på ett negativt sätt, kan det vara lämpligt att söka professionell hjälp.

För gravida och ammande kvinnor

För gravida kvinnor är det viktigt att vara försiktig med koffeinintaget, eftersom koffein passerar genom moderkakan till fostret. Stora mängder koffein under graviditeten kan öka risken för missfall eller för tidig födsel, och det kan också påverka barnets hjärta och andning.

Rekommenderad daglig dos av koffein för gravida kvinnor är 200 mg, vilket motsvarar ungefär två koppar kaffe per dag. Det är också viktigt att vara medveten om att koffein finns i andra livsmedel och drycker, såsom te, choklad, läsk och energidrycker.

För ammande kvinnor är det också viktigt att tänka på koffeinintaget eftersom koffein kan överföras till bröstmjölken och därmed till spädbarnet. Rekommendationen är att begränsa koffeinintaget till högst 300 mg per dag för ammande kvinnor.

Koffein och mediciner

Koffein kan påverka effekten av vissa mediciner, och det kan också öka risken för biverkningar. Om du tar mediciner, är det viktigt att tala med din läkare eller apotekspersonal om ditt koffeinintag för att undvika eventuella problem.

Några mediciner som koffein kan påverka inkluderar:

  1. Antidepressiva läkemedel: Koffein kan minska effekten av vissa antidepressiva läkemedel, såsom fluvoxamin och fluoxetin.
  2. Antibiotika: Koffein kan öka biverkningar av vissa antibiotika, såsom ciprofloxacin och norfloxacin.
  3. Hjärtmediciner: Koffein kan påverka hjärtmediciner, inklusive adenosin och betablockerare, genom att minska deras effektivitet.
  4. Astmamediciner: Koffein kan minska effekten av vissa astmamediciner, såsom teofyllin.
  5. Smärtstillande medel: Koffein kan förstärka effekten av smärtstillande medel, såsom aspirin och ibuprofen.

Det är alltid viktigt att tala med din läkare eller farmaceut innan du tar koffeintillskott eller konsumerar stora mängder koffeinhaltiga drycker om du tar någon medicin. De kan ge dig råd om hur koffein kan påverka dina mediciner och om det är säkert för dig att konsumera.

Inga kommentarer

Skriv en kommentar

Jag godkänner integritetspolicyn