Kapselmaskin

Bästa kapselmaskinen 2023 – Bäst i test

Om du vill ha en smidig liten kaffebryggare hemma som kan ge dig nybryggt kaffe med olika smakkombinationer, då är det en kapselmaskin du ska satsa på. En kapselmaskin är den enklaste kaffemaskinen du kan använda och du slipper mäta upp kaffepulver.

Det finns dock en nackdel med den populära kapselmaskinen och det är att kaffekapslarna med frystorkat kaffepulver är dyra att köpa. Många tycker dock att smaken är mindre viktig och att smidigheten väger upp det högre priset.

I den här artikeln kommer vi gå igenom vilken kapselmaskin som är bäst 2023 och hur de används.

Bästa kapselmaskinen 2023

Här går vi igenom våra urval på kapselmaskiner i olika prisklasser.

Detta är våra topp 7 kapselmaskinerna 2023:

 1. Nespresso – VertuoPlus Kaffemaskin ENV150
 2. Nespresso – Lattissima Touch
 3. Nespresso – Citiz&Milk Kaffemaskin EN267
 4. Sjöstrand Espresso kapselmaskin
 5. Citiz D112 Kaffemaskin
 6. Prima Latte II Kaffemaskin
 7. Nespresso Essenza Mini Maskin 0,6 L
Populärast
Nespresso-Vertuo-Plus

 • Fem olika koppstorlekar
 • Kapacitet för använda kapslar 10
 • Kapslar från Nespresso ingår
 • Garanti: 3 år
 • 1260 W

Premium

 • 1 400 W
 • 6 olika alternativ för kaffe- och mjölkrecept
 • Lättanvänd
 • Tidlös design
 • Hög prestanda

Prisvärd

 • Levereras med Aeroccino mjölkskummare
 • Perfekt för dig som älskar kaffe latte eller cappuccino
 • Rymmer 10 använda kapslar
 • Stöd för flera olika storlekar av koppar
 • 1720 W

Så här fungerar kapselmaskiner

Det som är en av kapselmaskinernas största fördelar är smidigheten. En kapselmaskin har en enkel funktion och du behöver i princip inte göra mer än att välja ut en kapsel, sätta in den i maskinen och trycka på start. Sen sköter kaffemaskinen resten av bryggningen åt dig och du behöver bara vänta i några minuter på att kaffet ska bli färdigt.

Kapselmaskiner har funnits länge, men det företag som insåg hur smidiga de är och bestämde sig för att lägga rejält med marknadsföring på dem var Nespresso. Det var nämligen Nespresso som först gjorde succé med sin kapselmaskin och därefter var företaget Tassimo inte sena att hoppa på succétåget. Både Nespresso och Tassimo har idag sina egna kapselmaskiner och också sina egna kaffekapslar med olika kaffesorter och smaker.

Kapselmaskiner är riktigt små och behändiga och den kompakta designen är ofta lekfull samtidigt som den är riktigt modern och stilren. En kapselmaskin är så liten att den kan rymmas i ett köksskåp samtidigt som den är tillräckligt snygg för att du ska vilja ha den ståendes framme på köksbänken som en inredningsdetalj.

Även en kapselmaskin måste rengöras

Enkelheten till trots så måste även en kapselmaskin skötas ordentligt för att den ska ha en lång livslängd. Du måste alltså regelbundet rengöra och avkalka din kapselmaskin. Avkalkningen bör ske efter 400 bryggda koppar kaffe, alltså var 3–4 månad. Det finns speciella avkalkningsmedel till respektive kapselmaskin som du bör använda dig av för att ta hand om kaffebryggaren på rätt sätt.

Dessutom måste vattenbehållaren och framförallt mjölkbehållaren regelbundet diskas ur. Detta för att undvika att kaffet blir dåligt eller får en tråkig bismak

Är kapselmaskiner bra eller dåliga?

Om kapselmaskiner är bra eller dåliga beror mycket på användarens egna krav och preferenser på kaffet. Många människor älskar det faktum att kapselmaskiner är så enkla och smidiga att använda samtidigt som de ger ett helt okej kaffe. Andra däremot tycker att kapselmaskiner tar bort nöjet i att brygga ett riktigt gott kaffe och att smakkvalitén inte blir bra.

Innovativa men dyra kapslar

Det finns tre nackdelar med kapselmaskiner och en av dessa är hur kapslarna påverkar miljön. Miljöaspekten spelar en stor roll för många då vi blir allt mer medvetna om hur mycket plast och andra sopor vi gör av med. Eftersom kapslarna är engångsförpackade i metall och aluminium är det många som därför väljer bort kapselmaskinen. Trots det har Nespresso sålt runt 30 miljarder kapslar sedan de lanserade sin första kapselmaskin, vilket innebär ett enormt sopberg av tomma kapslar. Om du ändå vill använda kapselkaffe kan du göra en god insats genom att återvinna kapslarna istället för att slänga dem i den vanliga soppåsen.

Den andra nackdelen som gör kapselmaskinen mindre bra är det faktum att det i längden blir dyrt att köpa nya kapslar. Det som till en början var en ny, kul kaffebryggare blir helt enkelt en stor utgift i budgeten om du dricker mycket kaffe.

Smidigheten till trots tycker många att kaffekapslar inte ger samma goda, aromatiska kaffesmak som vanligt, malet kaffepulver. Kaffets kvalitet är helt enkelt inte bra nog för de gedigna kaffedrickarna som vet exakt hur gott kaffe av hög kvalitet ska smaka. Att kaffet tappar smak beror på att kapselkaffet består av frystorkade bönor, alltså exakt samma som snabbkaffe.

Fördelarna med kapselkaffe

Kapselkaffe är givetvis inte bara fullt av nackdelar. Denna typ av kaffebryggare hR en riktigt stor fördel som andra kaffemaskiner saknar och det är smidigheten. Om du inte är så noga med hur kaffet smakar utan bara vill ha en så snabb och smidig kopp kaffe som möjligt så är en kapselmaskin en bra investering.

Det faktum att du slipper mäta upp kaffepulver utan istället bara kan ta en kapsel och lägga i maskinen. Du kan dessutom variera ditt kaffe med varje kopp du dricker då kapslarna finns i en mängd olika smaker. Ingen kopp behöver alltså smaka samma som den föregående. På en och samma vecka kan du dricka kaffe som smakar vanilj, choklad, mörkrostat, fylligt eller fruktigt och som är gjort på kaffebönor som kommer från olika delar av världen. Det är något som inte är möjligt med en elbryggare då ditt stora paket med malda kaffebönor alltid smakar likadant. Beroende på hur mycket mjölk du tillsätter kan du dessutom få ännu fler smakkombinationer och upplevelser.

Så mycket kostar en kopp kaffe

Kaffekapslarna som du måste ha för att kunna brygga kaffe med en kapselmaskin är alltså dyra. Men vad kostar de egentligen och hur dyr blir din rykande kopp kaffe?

Om man jämför kaffekapslarna med vanligt kaffepulver så är kapslarna väsentligt dyrare. Något som bidrar till det höga priset är det faktum att de är engångsförpackade. Generellt kan man säga att vanligt bryggkaffe kostar runt 50–60 öre per kopp. Kostnaden för en kopp kapselkaffe är dock hela 5 kr.

Svenskar dricker i genomsnitt tre koppar kaffe per dag. Det innebär att ditt kapselkaffe skulle kosta dig ca 15 kr per dag medan bryggkaffe endast skulle kosta dig 1,5–1,9 kr. När man adderar alla koppar kaffe man dricker blir kapselkaffet alltså snabbt dyrare än bryggkaffe.

Själva kapselmaskinen är inte allt för dyr och du kan få en kapselmaskin för samma pris som en vanlig elbryggare. Allt beror på vilket märke du vill ha och hur hög kvalitet du vill investera i.

Steg för steg – Så här gör du kaffe med en kapselmaskin

Hur det går till att brygga kaffe i en kapselmaskin kan variera beroende på vilken kapselmaskin du har och vilken tillverkare den kommer ifrån, men vanligtvis brukar bryggningen gå till så här:

 1. Häll i vatten i vattenbehållaren om den är tom och mjölk i mjölkbehållaren.
 2. Lägg i kaffekapseln i bryggaren och stäng locket.
 3. Ställ en kaffemugg under pipen där kaffet rinner ner.
 4. Tryck på start.
 5. När kaffet har bryggts färdigt öppnar du locket och slänger den nu tomma kapseln.
 6. Kaffet är redo att serveras!

När kaffet är färdigbryggt får du inte glömma att ställa in mjölkbehållaren i kylen igen. Om du dricker kaffe med mjölk det vill säga!

Inga kommentarer

Skriv en kommentar

Jag godkänner integritetspolicyn