kaffeväxten

Kaffeproducenter – Vilket land producerar mest kaffe?

Kaffe är en av svenskarnas mest älskade drycker och i genomsnitt dricker vi 3,2 koppar kaffe per dag. Hela 82 % av alla svenskar dricker kaffe, vilket är över åtta miljoner människor. Det är alltså inte konstigt att hyllraderna med kaffe är så långa i de svenska livsmedelsbutikerna. Men varifrån kommer egentligen all kaffe som säljs och vilka länder är det som står för produceringen av denna ädla dryck.

Vilka länder producerar mest kaffe?

Kaffeträden växer gärna nära ekvatorn, i ett varmt klimat med svala nätter. Om träden får stå i skuggan av andra träd så trivs de utmärkt. Idag finns det många länder där kaffeplantage står för huvudnäringen. Kaffe är relativt lättodlat och tacksamt att producera. Det är en av de största exportvarorna världen över och prisnivåerna är stabila.

Ett av de länder som producerar riktigt mycket kaffe är Brasilien. Landet må vara stort till ytan, men här täcker kaffeplantagen en area på enorma 27 000 kvadratkilometer. Det finns få länder som kan mäta sig med Brasilien och faktum är att landet producerar långt fler aromatiska bönor än de andra kaffeländerna. Den första kaffeplantan kom till Brasilien redan 1727 och landet har sett till att utnyttja den väl.

Colombia i Sydamerika är en annan välkänd kaffeproducent som också producerar riktigt mycket kaffe. Här odlas kaffebönor av hög kvalité och gärna på ett ekologiskt sätt. Landet beskrivs ofta som ett kaffeparadis och det finns gröna och frodiga plantager var du än åker i landet.

Topp 5 kaffeproducenter

De fem kaffeproducenter som odlar den största delen av de röda stenfrukter vars frön rostas till kaffebönor är kanske inte de länder du tror. Eller så har du redan koll på var ditt kaffe kommer ifrån. Det finns dock ett mystiskt namn på listan vars land inte är känt för just kaffeodling.

  1. Etiopen

Det är från Etiopien de mest välkända kaffebönorna har sitt ursprung, de som växer på Coffea Arabica-trädet. Idag producerar landet 380 000 ton kaffe per år och här finns framförallt kaffe för alla finsmakare.

  1. Indonesien

Indonesien har ett perfekt klimat för kaffeodling då träden trivs bra här. Landet producerar 660 000 ton kaffe per år som exporteras ut i världen. Från Indonesien kommer bland annat den exklusiva Kopi Luwak-bönan vars pris är mycket högt per kopp.

  1. Colombia

Colombia är ett välkänt kaffeland och här produceras det hela 810 000 ton kaffe per år. Colombias kaffebönor är i stor utsträckning ekologiskt odlade och landet har över 500 000 kaffeplantage.

  1. Vietnam

Det land som innehar andraplatsen över världens största kaffeproducenter är asiatiska Vietnam. Det kan komma som en överraskning då landet inte är känt som just kaffeproducent. Det beror dock på att Vietnam producerar robustbönor, vilket inte kaffebönor av hög kvalité. Produktionen ligger på 1 650 000 ton per år.

  1. Brasilien

På en klar förstaplats kommer dock Brasilien. Här finner du världens absolut största kaffeproducent. Brasiliens enorma kaffeplantage producerar hela 2 600 000 ton kaffe per år, vilket mer än väl täcker svenskarnas stora kaffekonsumtion. Brasilien producerar helt enkelt nästan en tredjedel av all världens kaffe.

Inga kommentarer

Skriv en kommentar

Jag godkänner integritetspolicyn