Kaffekvarn

Bästa kaffekvarnen 2023 – Bäst i test

Om du vill få en ännu bättre kaffeupplevelse, då är det dags att byta från färdigmalt kaffepulver till en egen kaffekvarn. I dagens livsmedelsaffärer finns det otroligt många kaffesorter och färdigmalda pulver att välja mellan. Den allra bästa smakupplevelsen får du dock om du köper hela kaffebönor som du maler själv.

Att mala kaffe är enkelt och tar ingen större tid i anspråk. Utbytet som du får i form av extra smak är dessutom väl värd det extra arbetet. Det finns många kaffekvarnar att välja mellan på marknaden, såväl elektriska som manuella. För dig som känner att det är dags att ta ditt kaffedrickande till nästa nivå finns det inget annat sätt än att inhandla en.

Bäst i test kaffekvarn 2023

Nedanför hittar du våra favoriter för dig som är intresserad att skaffa en kaffekvarn 2023

Populärast
Wilfa-WSCG-2

 • Justerbar malningsgrad som gör att du kan mala kaffe till alla typer av filter
 • Timerfunktionen ger korrekt mängd kaffe varje gång
 • Kapacitet 250 gram
 • 5 års garanti

Prisvärd
smeg-kaffekvaern-sort-cgf01bleu-42428-1

 • 30 kvarninställningar
 • Bönbehållare på 350 gram
 • Populär retro-design
 • Finns i flera färger

En klassiker

 • Vacker och charmig retro-design
 • Kvarnverk av hög kvalitet
 • Praktisk låda till det malna kaffet
 • Justerbar malningsgrad

Olika sorters kaffekvarnar

Det finns en mängd olika kaffekvarnar att välja mellan. För att lycks uppnå den kaffesmak som du vill ha är det viktigt att känna till skillnaden mellan dessa. Olika kvarnar maler nämligen inte bönor på samma sätt och kommer därför inte att ge dig samma resultat.

Din kaffekvarn du väljer kommer att mala dina kaffebönor till ett väldoftande pulver som du kan använda som vanligt färdigmalt kaffepulver. De tre vanligaste typerna av kaffekvarnar är blade grinders, burr grinders och handkvarnar. Vilken kvarn du ska välja beror på olika saker. Bland annat på vilken kaffebryggare och bryggningsmetod du använder.

Blade grinders

En blade grinder har två blad som roterar i mycket hög hastighet och på så sätt maler dina kaffebönor till ett pulver. Bladen roterar åt motsatt håll och pulvret blir relativt fint. Det är dock inte alltid malningen blir helt jämn, vilket kan leda till att kaffets smak inte heller blir det.

En blade grinder kan nämligen inte mala ett helt jämt och fint pulver. Istället kommer du få större bitar som blandas både med mindre bitar och kaffedamm. En blade grinder är därför inte en ultimat kvarn om du använder en fransk press som kaffebryggare. Då kommer nämligen kaffedammet att åka igenom filtret och blanda sig med kaffet.

En blade grinder är dock populär då denna kaffekvarn ofta har ett budgetvänligt pris. Många börjar med en blade grinder som sin första kaffekvarn. För den ingivna är det sedan vanligt att byta upp sig till en kaffekvarn som kan mala ännu finare.

Burr grinders

För dig som förväntar dig riktigt bra kvalité på dina malda kaffebönor så är det en burr grinder som är det bästa valet. Här kommer du att få fint malda kaffebönor varje gång. Dessutom så blir malningen jämn.

En burr grinder har två roterande koner som krossar kaffebönorna snarare än maler dem. Under denna process frigörs det riktigt mycket oljor från bönorna, något som är en stor skillnad jämfört mot den malning som en blade grinder ger. En mer avancerad burr grinder har ofta flera olika inställningar beroende på hur finmalt pulver du vill ha.

En burr grinder är ett utmärkt val för de flesta kaffebryggare, speciellt om du ska brygga espresso. Även en burr grinder kommer i olika budgetklasser. En dyrare och mer avancerad kvarn ger generellt bättre och godare kaffe.

Manuell kaffekvarn

Förr i tiden fanns det endast en sorts kaffekvarn och det var den manuella handkvarnen. De säljs även idag i olika utformningar och kommer göra ditt kaffe till ett ännu större handarbete. Handkvarnen är ett bra budgetalternativ för dig som vill ge ditt kaffe extra mycket kärlek. Det är dock en mer tidskrävande och omständlig process än att använda en elektronisk kaffekvarn, speciellt om du ska brygga många koppar kaffe. En handkvarn ger heller inte samma fina pulver som en burr grinder kan ge.

En fördel med handkvarnar är dock att ingen värme kommer åt bönorna innan bryggningen. Om du använder en elektrisk kaffekvarn kan bönorna nämligen bli varma från själva kvarnen, speciellt om du använder en budgetkvarn. Ett problem med handkvarnar är även att du inte kan bestämma vilken malningsgrad du vill ha.

Mal bönorna precis innan bryggningen

En kaffekvarn kommer att ge dig en helt ny upplevelse när du dricker ditt morgonkaffe. Varje kopp kaffe ger dig en färskare och bättre smak. Oavsett vilken kaffekvarn du väljer kommer du att få en bättre smakupplevelse, i alla fall så länge som du lyckas undvika att få kaffedamm eller sump i koppen.

Tänk på att mala dina bönor precis innan du ska brygga ditt kaffe. Du vill undvika att dina malda bönor får allt för mycket kontakt med syre innan du brygger kaffet.

Tänk på detta när du köper en kaffekvarn

När du bestämt dig för att köpa en kaffekvarn är det några saker som är bra att ha i åtanke. En av dem är att välja en kaffekvarn där du själv kan välja hur fint bönorna ska malas. Genom att kunna ställa in malningsgraden får du den perfekta storleken på de malda bönorna för olika sorters kaffe och bryggningsprocesser. Espresso och filterkaffe behöver till exempel olika malningsgrader för att kaffet ska bli perfekt.

När du köper en kaffekvarn är det även viktigt att tänka på storleken. Om du oftast bara brygger kaffe till två personer fungerar det bra med en liten kaffekvarn. Om du ofta har stora sällskap hemma är det bättre att investera i en kaffekvarn med en rejäl volym som kan mala många kaffebönor på en och samma gång.

En handkvarn kan vara det bästa valet om du alltid vill ha en underbart god kopp kaffe, även när du är på resande fot. Genom att köpa en liten behändig handkvarn kan du enkelt packa ner den i resväskan när du ska iväg på en semester- eller jobbresa.

Välj rätt kaffekvarn för din bryggningsprocess

Om du brygger kaffe på olika sätt är det av högsta vikt att du väljer en kaffekvarn där du själv kan ställa in malningsgraden. En kaffekvarn ska gärna kunna mala allt från grovkornigt till riktigt fint pulver. Olika bryggningsprocesser kräver nämligen olika malningar.

Man brukar mäta malningsgrad i 1 till 10 där 1 är finast och 10 är grövst. Det finns inga strikta regler för vilken malning du måste använda. Det kan nämligen vara en smaksak beroende på hur du vill att ditt kaffe ska smaka. För följande bryggningar rekommenderas dock följande malningsgrader.

Espresso

Om du ska göra espressokaffe rekommenderas malningsgraden 1–2, ett ska alltså vara ett riktigt fint pulver. Du ska kunna packa pulvret riktigt hårt i din espressomaskin. Det krävs ett riktigt fint pulver eftersom att espressomaskinens portafilter har riktigt fina hål. Dessutom rinner vatten igenom filtret med ett högt tryck vilket ger ett starkt kaffe. För espressobryggning krävs det alltså en burr grinder för att lyckas.

Mocca

För moccabryggning ska en högre malningsgrad användas och här kan du välja grad 4–6. Även vid mocca bryggs kaffet med ett högt vattentryck.

Filterkaffe

Det vanligaste kaffet i de svenska hemmen är filterkaffe som har bryggts i en vanlig elbryggare. För detta kaffe ska du välja malningsgrad 5, alltså mitt emellan grovkornigt och riktigt finmalet.

Fransk press

För fransk press bör du välja malningsgrad 9–10.Här behövs ett mer grovkornigt kaffe så att det inte ska hamna kaffesump i själva kaffet.

Välj kvalitetsbönor till din kaffekvarn

För att lyckas med dina egenmalda kaffebönor är det också bra att känna till skillnaden mellan olika bönor. Bönorna är nämligen minst lika viktiga för smaken som din malning av dem. Med kaffebönor kommer du att få nymalt kaffe för varje kaffekopp. Kaffebönor är en färskvara som inte bör underskattas. Ljus och kontakt med syre försämrar smaken och du märker på smaken om ett kaffe är gammalt.

Även om du väljer att själv mala dina bönor är det viktigt att hålla koll på bönornas hållbarhet. Förvara bönorna i ett tätt och mörkt utrymme innan du maler dem och spara dem inte för länge i skafferiet.

En kaffekvarn är en investering

Det finns alltså en hel del att tänka på när det är dags att investera i en kaffekvarn. Det bästa är att se din kaffekvarn som just en investering. Se till att välja en kaffekvarn av riktigt hög kvalitet med många malningsgrader. Det är då du får ett riktigt gott kaffe.

För att lyckas med din kaffekvarn ska du ha följande i åtanke:

 • Förvara dina bönor på rätt sätt
 • Välj rätt malningsgrad utefter din bryggningsmetod
 • Välj en kaffekvarn av hög kvalitét
 • Välj rätt sorts kaffekvarn
 • Mal endast den mängd bönor du ska använda och spara inte överblivet kaffepulver

Nymalet kaffepulver gör under för dina smaklökar och allt börjar med att hitta rätt kaffekvarn för dina bönor.