Bästa kaffebryggaren 2023 – Bäst i test

När man pratar om ”kaffebryggare” så är det vanligtvis en vanlig elbryggare man syftar på. De enkla, smidiga kaffebryggarna som på bara några minuter brygger en varm kopp kaffe och fyller hela huset med en djup, underbar doft.

Med rätt dosering av det malda kaffepulvret och rätt temperatur på vattnet kan en simpel elbryggare framställa riktigt gott kaffe. Det är helt enkelt det klassiska svenska bryggkaffet vi pratar om! Det kaffet som du längtar hem till på semestern och det kaffet som dricks varje morgon.

Att brygga kaffe med en elbryggare är enkelt. Allt du behöver är just en elbryggare, malda kaffebönor och vatten. Det finns en hel del kaffebryggare att välja mellan och du bestämmer själv i vilken prisklass du vill lägga dig.

Bästa kaffebryggaren 2023

Här hittar du våra favoriter på den bästa kaffebryggaren 2023

Populärast

 • Kapacitet: 1,25 liter
 • Effekt: 1520 watt
 • Reptålig aluminium
 • 10 koppar kaffe på under 6 minuter
 • Reglering av värmeplatta
 • Handtillverkad hos Moccamaster

Prisvärd

 • Kapacitet: 1.25 liter
 • Effekt: 1600 watt
 • Kompakt och modern design
 • Aromakontrol och droppstopp
 • Automatisk avstängning efter 40 min
 • Godkänd av The European Coffee Brewing Centre (ECBC)

Vad är en kaffebryggare?

En kaffebryggare är enkelt sagt en elektrisk maskin som brygger kaffe genom att värma upp vatten och sila det genom kaffepulver. Det finns såväl simpla elbryggare som mer avancerade maskiner som brygger ditt kaffe på ett specifikt sätt. Med en kaffebryggare bestämmer du själv hur många koppar kaffe du vill brygga och det hela tar bara några minuter.

Dagens klassiska kaffebryggare uppfanns under 1960-talet och då var det företaget Melitta som var först med sin modell MA120. Faktum är dock att det har funnits elbryggare ända sedan 1800-talet, så kaffebryggandet är en gammal konst.

Idag finns det en kaffebryggare i de flesta svenska hem, vilket inte är så konstigt med tanke på att det svenska folket dricker näst mest kaffe i hela världen. I genomsnitt dricks det 3 koppar kaffe per person och dag. En kaffebryggare är därmed inte bara en simpel elbryggare, utan snarare en institution i de svenska hemmen.

Hur fungerar en kaffebryggare?

En kaffebryggare är riktigt enkel att använda. Det gäller bara att mäta upp rätt mängd kaffepulver efter just dina smaklökar så att du kan få ett riktigt bra kaffe och trycka på start. Resten sköter elbryggaren åt dig.

För att brygga kaffe fyller du på med vatten i vattenbehållaren och filter samt kaffepulver i filterbehållaren. Kaffebryggaren värmer sedan upp vattnet till rätt temperatur med hjälp av ett integrerat värmeelement. Därefter stiger trycket inne i kaffebryggaren och vattnet pressas upp genom glasröret och rinner ner i filterbehållaren. Där blandas det med kaffepulvret och filtreras sedan ner i kaffekannan. Kaffekannan står på en kokplatta som håller kaffet varmt i kannan.

Lite mer moderna versioner av kaffebryggare har ofta en inbyggd timer. Med hjälp av den kan du ofta både bestämma ett visst klockslag då kaffet ska börja bryggas, vilket är perfekt om du vill att kaffebryggaren startar redan innan du kliver upp på morgonen, och hur länge kokplattan ska hålla kaffet varmt.

Steg för steg – Så här brygger du kaffe med en kaffebryggare

Att brygga kaffe med en kaffebryggare är enkelt och allt sker i 5 enkla steg.

 1. Häll i vatten i kaffebryggarens vattenbehållare. En kopp motsvarar ca 1,5 dl vatten men de flesta bryggare brygger minst två koppar.
 2. Lägg i ett kaffefilter och mät upp kaffepulvret. Ta en skopa kaffe per kaffekopp.
 3. Placera en ren, tom kanna i kaffebryggaren under filterbehållaren.
 4. Starta kaffebryggaren och se hur den börjar värma upp kaffet och filtrera det genom kaffepulvret, för att sedan se det rinna direkt ner i kannan.
 5. Kaffet är redo att serveras!

Tänk på att rengöra din kaffebryggare med jämna mellanrum så att kaffet inte får en dålig smak. Kaffekannan däremot bör du rengöra mellan varje bryggning.

Kaffebryggare – hur mycket kaffe?

När du brygger kaffe är det viktigt att dosera kaffepulvret rätt. För mycket pulver ger ett beskt, starkt kaffe och för lite pulver ger ett blaskigt, smaklöst kaffe. För gott kaffe är det bäst att använda ett kaffemått att mäta med. Ta ett fullt kaffemått per varje kopp kaffe, det vill säga 6–8 gram per 1,5 dl vatten. Om du vill ha starkare kaffe än så är det bättre att testa ett mörkare rostat kaffe än att mer kaffepulver.

Förutom doseringen är det även viktigt att tänka på vilken sorts kaffepulver du väljer. Det ska vara rätt kaffepulver som är malt för just elbryggare. Om du vill ha ett extra gott kaffe så kan du mala dina bönor själv precis innan du brygger kaffet. Då får du färskmalda bönor med extra god smak.

Genom att experimentera med dina kaffebönor kan du få helt olika smak på ditt kaffe trots att du har en och samma kaffebryggare. Du kan testa kaffebönor som har skördats i olika länder och kaffepulver med olika rostningsgrad.

Vad ska man tänka på när man köper kaffebryggare?

Det finns riktigt många kaffebryggare att välja mellan och du hittar dem såväl i din lokala ICA-butik som i elektronikbutiker. Lika stort som utbudet är, lika stor är också skillnaden i prisklasser. En budgetkaffebryggare behöver inte vara sämre än en dyr bryggare. Köp därför en kaffebryggare inom din budgetram och se vad den går för.

I genomsnitt dricker svenskar dock över tusen koppar kaffe varje år, så det kan vara väl värt pengarna att investera i en kaffebryggare som du verkligen vill ha. När du köper en kaffebryggare är det viktigt att välja en som är enkel att använda och som har de funktioner du vill ha. Köp inte en bryggare med avancerade funktioner om du ändå inte kommer att använda dem. Köp inte heller en kaffebryggare utan timer om det är en viktig funktion för dig.

Fundera på om du vill ha en avtagbar vattenbehållare som gör det enklare att fylla på med rent vatten. Kanske vill du också ha en kaffebryggare med droppstopp så att filtret inte kan fortsätta droppa kaffe när du flyttar på kannan.

Om du vill dricka riktigt gott kvalitetskaffe är det bra att kika efter en kaffebryggare med en ECBC-märkning. ECBC står för ”European Coffee Brewing Centre” och innebär att bryggaren noggrant har testats och är godkänd av Svensk Kaffeinformation. Ett godkännande innebär att bryggaren håller rätt tid och temperatur under hela bryggningen, vilket ger ett gott aromatiskt kaffe.

Välj också en kaffekanna med rätt kapacitet. Välj en hög kapacitet om du ofta bjuder hela familjen på fika och en lägre kapacitet om du vill ha mer kompakt bryggare.

Hur rengör man en kaffebryggare?

För att du alltid ska få en god kopp kaffe gäller det att regelbundet rengöra din kaffebryggare. Om du slarvar med det kan ditt kaffe få en mindre trevlig bismak. Se därför till att hälla såväl din kaffebryggare som kaffekanna ren. Med regelbunden rengöring kommer din kaffemaskin att få en längre livstid.

Kaffekannan bör du ta till vana att rengöra efter varje användning. Diska ur den och se till att skölja bort gamla kafferester. Du bör också diska filterhållaren och locket till kaffekannan regelbundet. Du kan välja mellan att diska dessa för hand eller köra dem i diskmaskinen.

För att rengöra själva kaffebryggaren på ett snabbt och miljövänligt sätt är ättika det bästa du kan använda. Då slipper du starka kemikalier inne i bryggaren. Ättika kan ta bort såväl kalkavlagringar som smuts inne i bryggaren.

Häll i 1 del ättika och sex deciliter vatten i bryggarens vattenbehållare. Brygg hälften av all vätska och stäng sedan av bryggaren och låt det stå i tio minuter. Därefter startar du bryggaren igen och låter den gå klart. Avsluta med att brygga kaffebryggaren med rent vatten tre gånger för att få bort all ättikssmak.

Hur avkalkar man en kaffebryggare?

Om vattnet är hårt där du bor är det bra att avkalka din kaffebryggare med jämna mellanrum, gärna var 50:e bryggning. Hårt vatten innehåller nämligen mycket kalcium som bildar kalkavlagringar inne i din kaffebryggare. Kalkavlagringarna kan du se med blotta ögat då det blir som vita flingor på kaffebryggarens innersida. Om du inte avkalkar din kaffebryggare kan det ge kaffet en dålig smak och förkorta bryggarens livstid.

För att avkalka kaffebryggaren är det enklast att använda ett avkalkningsmedel. Fyll kaffekannans vattenbehållare med vatten och tillsätt avkalkningsmedlet enligt instruktionerna på paketet. Rör om och starta sedan kaffebryggaren. Kör sedan bryggaren två eller tre gånger på raken med vanligt rent vatten för att verkligen få bort alla rester. När bryggaren är klar så bör du skölja igenom kannan noga.

För ett miljövänligare alternativ kan du avkalka kaffebryggaren med ättika. Använd då samma procedur men använd 1 del ättika och 3 delar vatten istället för avkalkningsmedlet. Om du istället använder ättiksprit ska du använda 1 del ättiksprit och 5 delar vatten.

Inga kommentarer

Skriv en kommentar

Jag godkänner integritetspolicyn