Kaffe macchiato – Kaffe med en skvätt mjölk

Kaffe macchiato är en populär kaffedryck som består av espresso och ångskummad mjölk. Tillsammans bildar de en varm dryck som gärna intas på caféer såväl i Sverige som utomlands. Det är dessutom enkelt att göra en riktigt god kaffe macchiato hemma.

En kaffe macchiato passar perfekt när du stiger upp på morgonen. Det är en liten kopp kaffe som går snabbt att dricka, samtidigt som du får den efterlängtade energikicken.

Vad är Kaffe macchiato?

Macchiato består av två saker: dels en enkel espresso och dels ångskummad mjölk. Macchiato är italienska för ”fläck” och man ska endast använda en liten skvätt mjölk. Det är en stor skillnad mot till exempel caffe latte där en stor del av drycken består av just mjölk. Namnet kaffe macchiato kommer alltså från den lilla mängden mjölk som används och kan översättas som ”fläckigt kaffe.” Det är därför den perfekta kaffedrycken för dig som vill ha ett lent kaffe men utan allt för mycket mjölk.

Då kaffet består utav en enkel espresso får du ett starkt kaffe, men mjölken ger en mjukare och lenare smak. Kaffe macchiato är den ultimata kaffedrycken för dig som vill beställa eller göra en mer speciell kaffedryck, då det inte är den vanligaste beställningen. Då kommer du att imponera på ditt kaffedrickande sällskap.

Så här gör du Kaffe macchiato

Att göra en kaffe macchiato på egen hand är enkelt och allt du behöver är en enkel espresso, mjölk och möjlighet att skumma mjölken. En enkel mjölkskummare kan fixa ett mjukt, lent skum.

När du serverar din kaffe macchiato häller du först i espresson i kaffeglaset, innan du häller i den ångskummade mjölken. Lägg på lite skum på toppen för att få till en perfekt kaffedryck.

Hur just din kaffe macchiato kommer att smaka beror på vilken sorts kaffe du använder. Det finns en mängd olika kaffebönor med olika ursprung och rostningar. Testa dig därför fram eller varför inte fråga vilka kaffebönor de använder på ditt favoritcafé.

Kaffe macchiato recept

För att lyckas med en underbart god kaffe macchiato så är det bra att använda ett kaffe macchiato recept. Då får du direkt rätt proportioner av både kaffe och mjölk.

Recept för kaffe macchiato:

  • 1 enkel espresso eller 0,5 dl starkt kaffe
  • En skvätt mjölk

Steg för steg:

  1. Börja med att brygga din espresso. Om du inte har en espressomaskin kan du istället ta 0,5 dl starkt kaffe.
  2. Ånga sedan mjölken, antingen i din kaffemaskin om den har ett ångrör, eller genom att värma mjölken i en kastrull. Mjölken ska då värmas till 65 grader.
  3. När mjölken når rätt temperatur vispar du den till ett mjukt skum med små, fina bubblor.
  4. Häll sedan upp kaffet i ett litet glas och häll i en skvätt av den värmda och skummade mjölken.
  5. Lägg på en klick skum ovanpå kaffet och servera.

Om du vill lyxa till din kaffe macchiato kan du pudra lite kakao över den skummade mjölken. Det ger både en härlig smakkick och ett mer inbjudande kaffe.

Inga kommentarer

Skriv en kommentar

Jag godkänner integritetspolicyn