Kaffe latte

Kaffe latte – Mer än bara kaffe med mjölk

Kaffe latte är en av de populäraste kaffedryckerna på caféer i Sverige. Den gick snabbt från en nymodighet till en av de mest beställda kaffevarianterna. Kaffe latte framställer du enligt principen 80/20. Kaffedrycken består nämligen av 20 procent kaffe och 80 procent varm mjölk. Då får du ett mjukt kaffe där mjölken har gett drycken en söt och len smak.

Kaffe latte betyder kaffe med mjölk på italienska. Det är dock ingen vanlig kaffe med mjölk som menas Istället är det en len kaffedryck med varm mjölk och ett härlig glansigt mjölkskum med mikrobubblor på toppen. Du kan välja att dricka din kaffe latte som den är, eller varför inte testa ett nytt spännande recept. Ett av de vanligare är till exempel islatte där du kyler ned drycken.

En kaffe latte gör du enkelt hemma. Det enda du behöver är espressokaffe och en mjölkskummare att vispa fram det härliga skummet med.

Vad är kaffe latte?

Du känner ofta igen en kaffe latte redan på håll. Denna dryck serveras nämligen oftast i ett stort, högt glas snarare än i en vanlig kaffekopp. Drycken behöver rejält med utrymme för all den mjölk som används. Principen för en kaffe latte är att du ska använda ¼ kaffe och ¾ skummad mjölk.

Kaffe latte kan enkelt beskrivas som en kaffe med ångvärmd mjölk med skum på toppen. Det finns dock mer till en kaffe latte än så. Det är nämligen viktigt att använda ett gott kaffe och värma mjölken till rätt temperatur. Allt för att få en så god kaffe latte som möjligt. Dessutom ska en kaffe latte ha ett karakteristiskt skumlager på toppen. Skumlagret ska vara cirka en centimeter högt. Vill du ha mer skum än så är det istället en cappucino du ska dricka.

Kaffe latte är relativt likt både en cappucino och en café au lait, alltså en kaffe med varm mjölk. Skillnaden mellan de olika kaffedryckerna är dels hur mycket mjölk som används och dels hur stort skumlagret är. En kaffe latte innehåller mer mjölk men mindre skum än en cappucino. Skillnaden gentemot en café au lait är istället vilken typ av kaffe som används.

Skummet på en kaffe latte ska vara ett så kallat mikroskum. Ett mikroskum är ett fint skum med små bubblor som karaktäriserar av sin glansighet. Mikroskummet ska vara så fint att det i princip ser ut som vanlig mjölk. Det är viktigt att inte skumma mjölken hårt så att ett tjockt skum med stora bubblor uppstår. Skummet är viktigt då det ger kaffedrycken en söt och len smak.

Kaffe latte recept

Det finns en mängd recept för den som vill ta sin kaffe late till en ny nivå. Grunden är alltid ¼ kaffe och ¾ mjölk, men det finns absolut utrymme för att experimentera lite med smakerna. Det vanligaste är att be om en dubbel espresso i sin kaffe latte. Då får du en starkare kaffe latte med en mer karakteristisk espressosmak. För en helt vanlig kaffe latte är dock receptet 0,5 dl espresso och 1,5 dl varm mjölk som skummas.

För att få till den goda, lena mjölken är det bra att använda mjölk med hög fettprocent. Används därför vanlig röd standardmjölk med 3 % fett. Då får du en riktigt krämig mjölk i kaffet. Att standardmjölk är det bästa valet beror på att denna mjölk reagerar snabbt när du börjar skumma och du får ett mycket krämigt och stabilt skum som ligger kvar. Du kan även använda baristamjölk eller Oatlys Ikaffe om du inte vill använda vanlig mjölk. Genom att experimentera med olika mjölksorter kan du få en ny smak på din kaffe latte.

Testa en kall islatte

Ett riktigt populärt kaffe latte recept är det för islatte. Det är helt enkelt en iskall version av kaffe latte som passar sig extra bra att dricka under sommaren. Att göra en islatte är inte alls svårt, faktum är att du kan använda exakt samma recept som för en vanlig kaffe latte. Men istället för att dricka den direkt låter du drycken svalna något och sedan fyller du glaset med isbitar. När din kaffe latte sedan är nedkyld blir den till en islatte och är redo att avnjutas.

Få till en god smaksatt kaffe latte

Om du älskar att dricka kaffe latte, men vill ha lite mer smak, då kan du testa att göra en smaksatt kaffe latte. Smaksatta kaffe latte kan vara riktigt goda om man väljer rätt smaksättning. En populär variant på smaksättning är vaniljlatte. Dessutom är det en variant av kaffe latte som är riktigt enkel att göra.

För att göra en vaniljlatte börjar du med att göra en helt vanlig kaffe latte. Innan du häller i den skummade mjölken i kaffet häller du dock i 1 tsk vaniljsocker i kaffet och rör om. Sedan häller du i den skummade mjölken och skedar över en centimeter skum. Då får du en försvinnande god, vaniljdoftande kaffedryck. För en variant på vaniljlatten kan du istället använda en halv hackad vaniljstång.

En annan god smaksatt kaffe latte är mint-latte. Om du älskar mint kan du bryta ner tre bitar After Eight-choklad i botten av glaset att röra ut det varma kaffet med med. Sedan häller du över den skummade mjölken. Det blir även gott med vanlig choklad.

Så här gör du kaffe latte

För att framställa en kaffe latte behöver du en espressomaskin. Kaffe latte består nämligen av en enkel espresso som grund. Om du vill ha en extra stark kaffe latte kan du använda två espresso, alltså en dubbel espresso. Om du inte har någon espressomaskin kan du dock brygga espresso även i till exempel en mokabryggare. Du behöver dessutom en mjölkskummare och de kommer i olika storlekar, varianter och utföranden. Om du har en mjölkskummare med munstycke hemma så hör du på de olika ljuden hur din mjölk skummas. Du ska undvika det sugande ljud som uppstår när skummaren är för nära toppen.

För att göra en kaffe latte på egen hand hemma behöver du en espresso, alltså 0,5 dl espresso, och 1,5 dl mjölk. Det hela sker sen i ett fåtal enkla steg.

 1. Börja med att brygga en espresso.
 2. Värm sedan mjölken i en kastrull på spisen till 65°C. Om du inte har någon termometer räcker det med att värma mjölken tills den börjar ryka.
 3. När mjölken är uppvärmd ska du vispa den med en mjölkskummare.
 4. Häll upp din espresso i ett högt, värmetåligt glas. Häll sedan i mjölken i kaffet och skeda över ett skumlager på cirka en centimeter i toppen på glaset.
 5. Nu är din kaffe latte redo att servera.

Vad Rostat kaffe rekommenderar för en Kaffe latte

Nedan hittar du våra favoritprodukter för att göra en Kaffe latte

Bäst i test

 • 2 koppar per bryggning
 • Vattenbehållare: 1,8 liter
 • Enkel och kompakt
 • Anpassa kaffet efter ditt önskemål

Kaffeglas
4559-10

 • Håller värmen länge med dubbla väggar
 • Volym 35 cl.
 • 2-pack
 • Tål mikrovågsugn och är ugnssäker upp till 250 °C

Inga kommentarer

Skriv en kommentar

Jag godkänner integritetspolicyn