en kaffe cortado

Kaffe cortado – En spansk liten kaffe

Kaffe cortado är en kaffedryck med lika delar kaffe och mjölk. Det är en energigivande kaffedryck där den starka espressosmaken blir len av uppvärmd mjölk. En kaffe cortado kan sägas vara ett mellanting av kaffe macchiato och cappuccino. Drycken innehåller mer mjölk än en kaffe macchiato och mindre mjölk än en cappuccino.

En kaffe cortado är enkel att göra hemma och det tar inte mer än tio minuter att brygga en god kopp kaffe.

Vad är Kaffe cortado?

En kaffe cortado består av lika mängd kaffe och mjölk. Det är en liten kaffedryck som snabbt sveps ner. Då kaffet är en enkel espresso får du en härlig koffein- och energikick. Du kan dricka en kaffe cortado när som helst under dagen och den går snabbt att brygga.

Många kaffedrycker med ursprung i Europas södra länder har mycket mjölk i och mjölken ska ofta vara skummad. En kaffe cortado innehåller dock ingen skummad mjölk. För att få till rätt sorts dryck är det viktigt att du inte skummar mjölken, utan bara värmer den. Mjölken ska helt enkelt vara mjuk och slät utan bubblor.

Cortado är spanska och betyder ”skuren”. Man kan alltså säga att kaffe cortado betyder skuren kaffe då den varma mjölken har skurit sig med kaffet.

Kaffe cortado historia

Kaffe cortado är alltså en kaffedryck med spanskt ursprung, något som namnet skvallrar om. Man brukar säga att kaffe cortado är den spanska varianten av italienska caffé macchiato, men den innehåller lite mer mjölk.

I en kaffe cortado får du stark espresso och värmd mjölk, något som tillsammans smakar en riktig smaksensation i munnen. Du får espressons energikick samtidigt som kaffet får en mildare smak. Kanske är det en perfekt dryck för alla som vill lära sig dricka stark espresso.

Om du besöker Spanien kan du se spanjorer sitta på de lokala caféerna och dricka denna kaffedryck. Att dricka en cortado i Spanien är precis lika vanligt som att dricka klassiskt bryggkaffe i Sverige.  Denna kaffedryck har funnits med hos spanjorerna i många år. Därför får du inte missa att sätta dig på ett lokalt café och dricka en kaffe cortado minst en gång när du semestrar Spanien. Allt för att kunna delta i det lokala cafélivet.

Det samma gäller om du besöker Latinamerika där kaffedrycken med hälften espresso och hälften mjölk är populär. Om du har turen att få besöka Cuba så kan du beställa in en Cortadito om du är sugen på kaffe cortado, det är nämligen deras lokala namn för kaffet. På Cuba har man dock ofta haft brist på färskvaror under långa tidsperioder. Därför är det vanligt att man använder kondenserad mjölk för sin cortadito. Kondenserad mjölk förpackas i konservburkar och har därför en lång hållbarhet.

Så här gör du Kaffe cortado

Kanske har du smakat en rykande het kaffe cortado på stadens lokala café? Det är en kaffedryck som du enkelt kan göra hemma. Kaffet består utav en enkel espresso med varm mjölk. Det är därför bra om du har en espressobryggare hemma. Om du inte har en sådan kan du även använda dig av vanligt stark bryggkaffe. Då kommer du dock inte att få exakt samma smakupplevelse.

När det kommer till en kaffe cortado så är kaffet väldigt viktigt. Det är en av två huvudråvaror i drycken och det är därför viktigt att du väljer rätt kaffe. Du kan smaka dig fram och testa olika kaffebönor för din dryck. Tänk på att kaffebönor från olika länder och med olika rostningsgrad ger olika resultat.

När du sedan blandar ut kaffet med mjölken så försvinner en del av syran i kaffet, vilket ger en lenare kaffedryck. För att göra en kaffe cortado behöver du bara kaffe, mjölk och rätt utrustning. På tio minuter kommer ditt rykande kaffe vara färdigt att serveras.

Kaffe cortado recept

För att brygga en riktigt god kaffe cortado behöver du endast två saker: espresso och mjölk. Drycken består av en enkel espresso och sedan exakt samma mängd mjölk. Om du är osäker på ditt ögonmått kan det vara bra att mäta upp mjölken.

Recept för kaffe cortado:

  • 25 ml espresso
  • 25 ml mjölk

Steg för steg:

  1. Börja med att brygga en enkel espresso. Om du inte har någon espressobryggare kan du även använda ett stark kaffe.
  2. Medan du brygger espresson värmer du mjölken. Mjölken bör värmas till 60-65 grader.
  3. Servera kaffet i en liten kaffekopp och häll över den varma mjölken.
  4. Servera och njut!

När du serverar en kaffe cortado är inte viktigt med något skum. Denna kaffedryck ska helst serveras utan skum, värm därför bara upp mjölken och häll ner den i kaffet. Om du besöker ett café så har en kaffe cortado ibland skum på toppen för att baristorna ska kunna göra en fin latte art.

Om du vill servera din cortado i rätt kaffekopp så ska du inhandla en klassisk espressokopp. En liten kopp ger rätt känsla när det är kaffedags. Att servera en liten dryck som en cortado i en stor kaffemugg känns nämligen inte rätt då den blir försvinnande liten på botten av muggen. Med en liten espressomugg lär du dig också snabbare att hälla i rätt mängd mjölk utan att mäta.

Olika varianter av Kaffe cortado

Är en kaffe cortado fortfarande lite för stark och bitter för dig trots att drycken innehåller hälften mjölk? Espresso är ett starkt kaffe med en smak som många behöver vänja sig vid. Varför inte göra som många spanjorer och tillsätta lite socker i kaffet för att ge det en sötare udd. Då får du ett ännu mjukare kaffe. Du väljer själv om du vill använda brunt eller vitt socker, de ger nämligen olika smaksensationer.

Om du vill testa något nytt med din kaffe cortado kan du använda kondenserad mjölk istället för vanlig färsk mjölk. Om du dricker en cortadito på Cuba så är chansen stor att den innehåller just kondenserad mjölk. Denna mjölk är lite sötare och ger en riktigt god smak till kaffet. Gör precis som vanligt, alltså ta hälften kaffe och hälften uppvärmd kondenserad mjölk.

Inga kommentarer

Skriv en kommentar

Jag godkänner integritetspolicyn