Hario v60

Så här brygger du kaffe med en Hario V60

Om du vill ha en prisvärd kaffebryggare där du manuellt framställer ditt egna kaffe, då är en Hario V60 ett självklart val. Detta är kaffebryggaren för dig som har ett stort kaffeintresse och själv vill brygga ditt eget kaffe! Oavsett vilken anledning du har till att brygga kaffe manuellt så ger Hario V60 gott kaffe varje gång. Om du dessutom är noggrann i din bryggningsprocess kommer du att få många smakrika koppar kaffe.

Med en Hario V60 får du en enkel och lättanvänd bryggare som varken kräver elektricitet, utrymme eller långa bryggtider. Här slipper du en avancerad bryggprocess och får smakrikt, sumpfritt kaffe varje gång. Det är dessutom en snygg och stilren bryggare av en japansk tillverkare som du inte behöver skämmas för att ta fram.

Bästa Hario V60 2023

Här nedan hittar du våra favoriter på den bästa Hario V60 2023

Populärast

 • Dripper i keramik som håller värmen
 • För en kopp kaffe
 • Ger en utsökt smak

Bäst för nybörjare

 • Kit till V60-nybörjaren
 • Filtret öppnar för nya smaker
 • Glaskanna: 600 ml.

Så här fungerar en Hario V60

En Hario V60 kan bäst beskrivas som en snyggt utformad filterhållare som du använder för att manuellt brygga ditt egna kaffe. Du kan dessutom själv välja om du vill brygga ditt kaffe i en kanna eller direkt ner i din kopp.

Vad är det då som är så speciellt med just Hario V60? Denna filterhållare uppfanns i Japan och den har hyllats världen över av kaffekonnässörer. Den är alltså något mer än bara en simpel filterhållare. Det är lutningen på själv konen samt de skruvade ribborna på insidan som ger en perfekt bryggning varje gång. Dessutom har konen ett stort hål i slutet av konen vilket gör det möjligt för kaffet att rinna igenom på rätt sätt. Det stora hålet möjliggör för vattnet att rinna igenom utan något direkt motstånd.

Bryggaren är snyggt utformad och passar in i alla hem. Du kan hitta den i såväl glas och plast som trä. För att brygga kaffe med Hario V60 är det absolut godast att använda nymalet kaffe. Du kan därför med fördel investera i en kaffekvarn. Då får du den bästa smakupplevelsen varje gång. Det är dock möjligt att även använda vanligt färdigmalet kaffe. Bäst resultat får du med grovmalt kaffepulver.

En Hario V60 är riktigt enkel att använda, och ännu enklare att rengöra. Det enda du behöver göra mellan användningarna är att skölja av filterhållaren. Detta är en klar fördel med V60. Dessutom kan du hitta en Hario för en billig penning i de svenska butikerna. En nackdel med att använda en V60 är att kaffet inte hålls varmt av den kanna som du brygger i. Om du ska koka flera koppar kan det därför vara smart att värma upp kannan med hjälp av varmt vatten innan du börjar brygga kaffet.

Historian om Hario V60

Hario V60 uppfanns av det japanska företaget Hario. Ibland kallas den manuella bryggmetoden för just V60. Med denna bryggmetod får du ett karakteristiskt kaffe med mycket god smak. Dessutom får du ett sumpfritt kaffe och en bra kontroll över din bryggning.

Hario V60 tillverkas av det japanska företaget Hario. De tillverkar den välkända filterhållaren formad som ett ”v” och med en lutning på 60 grader, därav det klassiska namnet V60. Hario insåg att lutningen är viktig för hur vattnet rinner igenom kaffepulvret och 60 grader är den optimala lutningen för att få bäst smak. Med den snäva lutningen på Hario V60 är det din bryggteknik och pulvrets malning som påverkar hur kaffet smakar. Med denna bryggare har du alltså chansen att själv påverka hur ditt kaffe smakar och hur väl aromerna bildas.

Hario tillverkar sin V60 i olika storlekar, allt beroende på hur många koppar du brukar brygga. Originalhållaren tillverkades i keramik enligt Arita yaki-metoden och lanserades 2005. Arita yaki-metoden har dock funnits i över 400 år. Om du använder en keramikfilterhållare är det bra att värma upp den innan användning, så att den leder värmen bra. En riktigt lyxig modell är annars Hario V60 tillverkad av koppar.

Steg för steg – Så här gör du Hario V60 kaffe

Att brygga kaffe med en Hario V60 är snabbt och enkelt. Eftersom att det är en manuell bryggare kan du brygga ditt kaffe precis var och när du vill. Varför inte brygga kaffet direkt vid bordet och imponera på dina gäster. Allt du behöver är kaffepulver och varmt vatten.

Den simpla bryggprocessen till trots finns det några få saker som är bra att ha i åtanke. I alla fall om du vill ha ett gott och smakrikt kaffe varje gång, utan någon tråkig papperssmak. Att brygga kaffe med denna bryggare må vara enkelt, men det krävs finess för att framställa den allra godaste koppen kaffe.

 1. Det första steget är att skölja igenom kaffefiltret med varmt vatten innan du använder det. Det gör du för att få bort en eventuell papperssmak och för att värma upp filtret och kannan. På så sätt undviker du att ditt kaffe bryggs rakt ner i en kall kaffekanna. Ställ därför ner din Hario V60 över den kaffekanna som du ska brygga kaffet i och häll över vatten. När du sköljt igenom filtret får du inte glömma att hälla ut vattnet ur kannan. Det är nämligen ett vanligt nybörjarmisstag.
 2. Därefter är det dags att lägga i kaffepulvret i filtret. Du kan använda 15 g kaffe per kopp du ska brygga. Jämna ut kaffepulvret på toppen så att vattnet kan rinna igenom jämnt.
 3. Innan du börjar brygga ska du fukta kaffepulvret med lite av vattnet. Genom att göra det så öppnar du upp kaffet och får mer arom och en jämnare kaffesmak. Du kan hälla cirka ½ dl vatten över pulvret. Vattnet ska hålla 95°C och alltså vara strax under kokpunkten.
 4. Häll därefter 1 dl vatten över kaffepulvret i en spiralrörelse i din Hario V60. Genom att hälla vattnet i en spiralrörelse utnyttjar du de räfflade sidor som finns på filterhållaren, vilket gör att vattnet rinner igenom kaffet och filtret på rätt sätt. Det bästa är att hälla vattnet i en spiralrörelse som går medsols, alltså med start åt höger. Det är nämligen samma riktning som räfflorna har.
 5. Fortsätt hälla ditt uppvärmda vatten i en jämn stråle över din Hario V60. Varje gång du ser att vattnet tränger igenom kaffepulvret så att pulvret blir synligt måste du hälla på nytt vatten. På så sätt kontrollerar du nämligen din bryggningsprocess och får en jämn bryggning.
 6. När du ha hällt över allt vatten och det har sipprat igenom kaffefiltret, då är kaffet färdigt och redo att serveras. Själva kaffefiltret och sumpen slänger du sedan i soporna.

Om du endast ska koka en kopp kaffe blir processen så klart något annorlunda och kortare då det då går åt mindre vatten. Stegen är dock liknande och det är alltid viktigt att komma ihåg att blöta kaffefiltret innan du brygger ditt kaffe.

Inga kommentarer

Skriv en kommentar

Jag godkänner integritetspolicyn