Bästa kaffepressen 2023 – Hur du brygger fransk press på 4 minuter

Fransk press är en av de vanligaste sätten att brygga kaffe på i Sverige. Bryggmetoden har varit sig lik sedan den introducerades 1852. Att använda en kaffepress är ett lätt sätt att göra kaffe på, då allt som behövs är en presskanna, malt kaffe och kokande vatten.

Bästa kaffepressen 2023

Här är våra favoriter på den bästa kaffepressen 2023 (även kallad pressobryggare, presskanna & fransk press).

Populärast

 • Kapacitet: 8 koppar
 • Vattenbehållare: 1 liter
 • En designklassiker
 • Enkel att använda
 • Bör handdiskas

Prisvärd
Kaffepress

 • Kapacitet: 8 koppar
 • Vattenbehållare: 1 liter
 • Stilfull och funktionell
 • Pressokanna i borstat rostfritt stål
 • Håller kaffet varmt längre än kannor utan vakuuminsats

Så brygger du kaffe med en kaffepress

 1. Koka vatten. Allra helst ska vattnet vara mellan 92-96 grader. Det finns vissa vattenkokare där det går att ställa in temperaturen. Om man däremot har en vattenkokare som enbart kokar vatten till 100 grader kan man vänta cirka 30 sekunder innan man häller i vattnet i kannan.
 2. Mal kaffebönor grovkornigt, alternativt använd färdigmalt kaffe. Det finns färdigmalt kaffe som är speciellt malt för att passa en fransk press.
 3. Häll det malda kaffet i franskpressen. Beräkna 10 gram per 1,5 dl vatten.
 4. Häll en tredjedel av vattnet över kaffet och rör runt ett eller två varv. Detta ska göras försiktigt.
 5. Avvakta cirka 30 sekunder och häll därefter i resten av vattnet. Det är viktigt att allt kaffepulver har blivit täckt av vattnet, för att smaken ska bli så bra som möjligt.
 6. Sätt på locket till franskpressen, utan att trycka ner filtret. Låt kaffet sedan stå och dra sig i tre till fyra minuter, beroende på hur mycket kaffe du gör. Om du gör kaffe till upp till tre koppar räcker det ofta att låta det stå i tre minuter, om du gör mer kaffe än så kan det vara bra att låta det stå runt fyra minuter.
 7. Tryck ner filtret långsamt. Se till att hålla presskannan stadigt och på plan yta för att undvika att kaffepulver kommer förbi kanterna på silen.
 8. Servera!

När man använder en fransk press går det utmärkt att servera kaffet direkt ur presskannan – åtminstone om man serverar allt kaffe på en gång. I och med att kaffesumpen är kvar längst ner i kannan kan det dock göra så att kaffet blir beskt om det står och drar en längre stund. Om inte allt kaffe hälls upp i koppar på en gång kan man hälla upp kvarstoden av kaffet i en annan kanna för att undvika att det blir beskt.

Hur kaffeoljor påverkar smaken

Det kan vara bra att känna till att mängden kaffeoljor är högre i presskaffe än i kaffe som har bryggts med ett pappersfilter. Anledningen till detta är att oljorna går igenom metallfiltret i pressbryggare, medan det fastnar i pappersfilter i andra typer av bryggmaskiner. Huruvida man föredrar kaffe med eller utan kaffeoljor i är en smaksak och kan variera.

En sak som ibland lyfts fram som en nackdel med franskpressar är rengöringen. I och med att filtret sitter fast i själva bryggare behöver detta också rengöras, vilket kan vara lite svårt ibland. Vid rengöring rekommenderas det att man plockar isär varje del av filtret och rengör delarna var för sig – för att sedan sätta ihop det igen när man ska använda det igen.

En kaffepress är bra och behändig typ av kaffebryggare, både genom att den är enkel att använda men också genom att det är lätt att flytta runt på den då den inte är eldriven. Detta gör att det går utmärkt att placera den på ett bord när man har gäster, istället för att behöva stå fastklistrad i köket i väntan på att kaffet ska bli färdigt – istället kan man umgås med sina gäster samtidigt som kaffet

Inga kommentarer

Skriv en kommentar

Jag godkänner integritetspolicyn