Kaffe bönor i glassburk

Förvara kaffe – Bästa sättet att förvara ditt kaffe

De flesta svenskar dricker kaffe flera gånger per dag, men få vet hur viktigt det är att förvara sitt kaffe på rätt sätt. Om kaffebönor förvaras på fel sätt kan de nämligen tappa sin smak, vilket gör att ditt kaffe får en sämre arom. Att kaffebönorna tappar smak beror på att de torkar och stelnar. Att alltid använda kaffe som förvarats på rätt sätt är därför viktigt för att kunna brygga gott kaffe.

Men var ska man egentligen förvara sitt kaffe på bäst sätt för att det inte ska stelna och hur ser den optimala förvarningen ut för kaffe. Genom att lära dig hur du ska förvara ditt kaffe kan du ta ditt kaffedrickande till nästa nivå.

Så här förvarar du kaffe

Att förvara sina kaffebönor på rätt sätt är väsentligt för att kaffet ska få en god smak. Kaffebönor är nämligen en färskvara och precis som med andra livsmedel kan de bli dåliga. Efter att kaffebönorna har rostats får det inte ta allt för lång tid innan de används för ditt kaffebryggeri. Ju bättre du förvarar ditt kaffe ju längre behåller det dock sin goda kvalitet.

Kaffe på caféer smakar ofta bättre än hemma och det beror ofta på att kaffet används snabbare på caféer än hemma. Många förvarar sitt kaffe i skafferiet eller framme på diskbänken i flera veckor innan det används. Ju snabbare du brygger dina kaffebönor ju godare blir kaffet.

Helst ska kaffebönorna användas redan inom några dagar efter att de har rostats. När de rostade bönorna nås av syre så försvagas nämligen bönornas aromer och oljor, vilket leder till att kaffet tappar smak.

Kaffet ska stå torrt och mörkt

För att dina kaffebönor ska behålla sina aromer och sin goda smak är det därför viktigt att du förvarar kaffebönorna på rätt sätt. Den optimala förvaringen för dina kaffebönor ska se ut på följande vis:

 • Det ska inte vara något luftinsläpp
 • Det ska inte vara någon temperaturförändring
 • Det ska vara torrt
 • Kaffebönorna ska stå mörkt

För att du ska kunna uppnå detta med för dina kaffebönor är det bäst att förvara dessa mörkt i skafferiet. Om du dessutom förvarar kaffebönorna i sin originalförpackning får de extra bra förhållanden för att bibehålla sin färskhet. Se då till att originalförpackningen är återförslutbar, annars nås bönorna av för mycket luft.

Något du inte ska göra är att förvara dina kaffebönor i kylskåpet. Många förvarar sitt kaffe i kylskåpet för att det är där de förvarar sina andra färska livsmedel. Detta är dock helt fel då det är alldeles för fuktigt i kylskåpet. Det är alltså inte själva kylan som är dålig för kaffebönorna, men den fukt som finns i kylskåpet. Dina kaffebönor ska du nämligen inte bara förvara mörkt, utan även torrt.

Olika sätt att förvara kaffe

Hur du förvarar ditt kaffe är riktigt viktigt oavsett vilken typ av kaffe du har köpt. Såväl malda kaffebönor som hela kaffebönor ska förvaras torrt och mörkt. Genom att förvara dina kaffebönor på detta vis kommer ditt kaffe alltid att smaka gott.

Bästa tipset: förvara dina kaffebönor i en glasburk

Om dina kaffebönor kommer i en påse som inte är återförslutbar är det bra att förvara de i en glasburk med lock. På så sätt stänger du ute den fukt som inte får nå bönorna. Se till att skaffa en glasburk med lock som har en gummiring, då blir förslutningen extra bra.

Eftersom att kaffet inte får utsättas för ljus är det bra att förvara glasburken inne i skafferiet och inte framme på köksbänken. Eftersom att glasburkar ofta är genomskinliga kan de annars hamna mitt i solljuset, vilket är dåligt för bönorna. Kaffe i glasburk med gummiring i skafferiet är alltså ett perfekt att förvara ditt kaffe på.

Glasburkar för förvaring av kaffe

Nedan hittar du våra favorit förvaringsburkar för att förvara kaffe.

Populärast

 • Rymmer 1 liter
 • 3 stycken burkar i slitstarkt glas
 • Praktisk och stilren design
 • Absorberar varken lukt eller smak

Prisvärd
kaffeburk glas

 • Rymmer 0,95 liter
 • Förvaringsburk i glas
 • Praktiskt och tätt bygellock
 • Snygg design

Att förvara kaffe i en kaffeburk med vakuum

En glasburk är det bästa alternativet för ditt kaffe. Många förvarar dock sitt kaffe i kaffeburkar. Det är inte ett dåligt alternativ då kaffet står mörkt. Dock så kan kaffeburkarna som skapar ett vakuum göra att bönorna förlorar sina viktiga oljor, vilket resulterar i att kaffet tappar sin smak. Därför är glasburken ett bättre alternativ.

Att förvara ditt kaffe i en plåtburk

Det är också vanligt att förvara sitt kaffe i en vanlig plåtburk, vilket är bra alternativ för dina kaffebönor. Då får bönorna stå mörkt och torrt trots att de står framme på köksbänken. Det är dock inte ett lika optimalt alternativ som en glasburk då en plåtburk inte är lika tättslutande. Om du förvarar dina bönor en plåtburk bör du därför använda dina kaffebönor fortare.

Förvara kaffebönorna torrt

Att förvara dina kaffebönor torrt är ett av de viktigaste knepen för att ditt kaffe ska hålla sig färskt så länge som möjligt. Det är därför en tättslutande burk är så viktigt.

Alla olika sorters pulver ska förvaras torrt, och det gäller även för kaffepulver och kaffebönor. Se därför till att hålla bönorna utanför kylskåpet och förvara dem istället i skafferiet. Ställ heller inte dina bönor som ett fint stilleben på köksbänken, speciellt inte om de står i en genomskinlig glasburk.

Kaffets fyra fiender förstör aromen

Kaffet har många fiender, men de värsta är syre, värme, ljus och fukt. Det är därför rätt förvaring av ditt kaffe är så viktigt. Rostade kaffebönor är bara färska en kort tid och ju snabbare de används för kaffebryggning efter rostningen desto smakrikare blir kaffet.

Det beror på att syre, värme, ljus och fukt drar ut aromer och oljor från kaffebönorna, vilket gör att de förlorar sin rika arom och sin goda smak. Torra kaffebönor utan smak är det ingen som vill ha, så det är viktigt att ta hand om ditt kaffe.

Kaffets förvaring är lika viktig som kaffebryggaren

Att förvara sitt kaffe på rätt sätt är minst lika viktigt som vilken kaffebryggare man använder. Det spelar ingen roll vilken kaffebryggare du än investerar i om du inte förvarar dina kaffebönor på rätt sätt.

Om du använder hela kaffebönor som du maler på egen hand hemma är det viktigt att du använder bönorna så snart som möjligt efter att du har malt dem. När du maler kaffet frisätts nämligen bönornas aromer och därför bör du mala nytt kaffe inför varje bryggning. Se därför till att inte förvara dina egenmalda kaffebönor mellan varje bryggning utan mal endast så många bönor som du ska använda.

Om du köper ett färdigmalet kaffe så är pulvret förpackat i en mörkt, syretät förpackning vilket gör att inga av kaffets fyra fienden kan nå in till det. Det är därför du kan förvara dina oöppnade kaffepaket under en längre tid än dina öppnade paket.

Inga kommentarer

Skriv en kommentar

Jag godkänner integritetspolicyn