Espro press – Presskaffe på en ny nivå

Om du tycker om presskaffe, då tar en Espro Press ditt kaffebryggande till nästa nivå. Denna typ av presskanna är nämligen en mer avancerad version av den klassiska franskpressen. Då Espro Press använder en annan typ av sil får du här ett renare kaffe med minde risk för sump.

Espro Press kallas ibland för pressobryggare och ger ett riktigt gott kaffe. Eftersom att det är en presskanna ska du använda grovmalet kaffe. Du kan antingen köpa kaffe som är specifikt malet för franskpress eller mala dina egna kaffebönor. I så fall ska du mala de grovkornigt.

Det som gör att den snyggt formgivna Espro Press skiljer sig från en vanlig franskpress är att denna rostfria stålkanna har dubbla silar som är mycket fina, samt att sillarna omges av silikonringar. Därmed är det svårt för sumpen att blanda sig med kaffet när du långsamt pressar ner filtren. Med en Espro Press får du ett sumpfritt kaffe med en delikat smak och dessutom får du njuta av det handarbete som denna manuella kaffepress kräver. Kaffepressen har hög kapacitet och du kan göra många koppar kaffe på en och samma gång.

Bästa espro pressen 2023

Här hitter du våra favoriter för dig som är intresserad att köpa en espro press 2023.

Populärast

 • Kapacitet: 0,5 Liter
 • Fantastisk design
 • Håller kaffet varmt längre
 • Få kaffet som du vill ha det

Prisvärd

 • Kapacitet: 0,35 Liter
 • Färskt kaffe när du är på språng
 • Kommer med kaffefilter
 • Droppfritt lock

Så här fungerar en Espro Press

En Espro Press har en mer avancerad uppbyggnad än en traditionell franskpress, vilket ger sumpfritt kaffe. Själva kannan tillverkas av rostfritt stål och med dubbla väggar vilket gör att kaffet håller sig varmt längre.

Inuti kannan finns två fina filter som omges av silikonringar. När du gör kaffet så trycker du ner filtren mot kannans botten för att separera kaffebönorna från kaffevattnet. Vid själva pressmomentet pressas filtrens silikonringar mot kannans vägg, vilket gör att ingen sump kan smita emellan. Det är alltså kombinationen av de dubbla filtren och silikonringarna som gör Espro Press till en sådan utmärkt kaffepress.

Espro Press är en vidareutveckling av den franskpress som patenterades på 1850-talet. Det är dock en stor skillnad mellan den franska kaffepressen och den moderna varianten från Espro som du kan hitta i butikshyllorna. Espro Press ger nämligen ett 9–12 gånger mer filtrerat kaffe än en franskpress.

Sumpfritt kaffe varje gång

Presskannan Espro Press har utvecklats av det kanadensiska företaget Espro och du finner den i svenska butiker. Den är dock inte lika vanlig att se som den traditionella franskpressen. Det som är speciellt med just Espros egna press är det pressystem med två filter och silikonringar som de har utvecklat. Med en sil som är många gånger finare än en sil på en vanlig franskpress är ett i princip omöjligt för ditt kaffe att bli sumpigt. Om du tycker om det hantverk som en presskanna innebär men är trött på sumpigt kaffe är det alltså en presskanna från Espro ett perfekt alternativ. Här får du ett garanterat rent och klart kaffe varje gång.

Det är inte bara de dubbla silarna som är en fördel med Espro Press. Kannans dubbla väggar som är tillverkade i rostfritt stål gör även att kaffet håller sig varmt längre än i en vanlig franskpress. Det är dock endast insidan som blir varm, utsidan av kannan blir nämligen inte varm. Det är alltså en mycket behändig presskanna. Espro Press stålväggar håller dessutom kaffet varmare mycket bättre än kaffekannor tillverkade av glas.

Espro Press finns dock även som glaskannor, allt beroende på vilken modell du väljer att köpa. Det är därför viktigt att ha värmen i åtanke om du vill köpa en kaffekanna i just glas istället för stål. En kaffepress av glas är dessutom mer ömtålig än en kaffepress av stål.

En presskanna som kräver lite extra diskning

En aspekt att ha i åtanke när du inhandlar en Espro Press är att den är något mer komplicerad att rengöra än en enkel franskpress. Den består nämligen av fler delar och har en något mer avancerad uppbyggnad. En franskpress med sin simpla konstruktion är mycket enkel att rengöra och dessutom går diskningen snabbt. Att plocka isär en Espro Press för att rengöra alla delar inklusive kannan tar dock lite längre tid och kräver mer noggrannhet. Det är viktigt att rengöra båda filtren samt kannan varje gång för att inte få gamla kafferester i det färska kaffet, då kan du nämligen få en oönskad bismak på kaffet.

Snyggt utformad kaffekanna

Den extra diskningen till trots så är Espro Press en riktig kvalitetsprodukt som du kommer att få god användning för. Dessutom är det en vacker presskanna som är extra rolig att ta fram när du har gäster på besök och vill bjuda på gott, aromatiskt kaffe.

Espro Press har inte bara ett välutvecklat inre, utan presskannan är också vackert formgiven. Därmed är det en fin detalj att ha framme på köksbänken mellan användningarna.

Steg för steg – Så här gör du Espro Press kaffe

Presskaffe är enkelt att göra och du kan göra kaffet direkt vid middagsbordet. Det är en manuell kaffekanna där du kokar upp vatten och häller i. Genom att använda rätt malning på dina kaffebönor undviker du ett sumpfritt kaffe.

Det går snabbt att göra presskaffe och du kan värma upp vattnet antingen i en vattenkokare eller i en kastrull direkt på spisen. Sedan är det dags att pressa kaffet. Det hela sker i ett få antal steg:

 1. Börja med att hälla i kaffet i din Espro Press. Antingen egenmalda grovkorniga bönor eller kaffe för franskpress. Du bör använda 10 g kaffe och 1,5 dl vatten per kaffekopp.
 2. Värm sedan upp vattnet till 93–96 grader, alltså straxt under kokpunkten, och häll i en tredjedel av vattnet i presskannan. Rör sedan om försiktigt, ett varv eller två räcker.
 3. Låt vattnet stå i cirka 30 sekunder för att få ut så mycket aromer som möjligt ur kaffebönorna.
 4. Häll därefter i resterande vatten i presskannan och sätt på locket. Låt därefter kaffet stå och dra i fyra minuter.
 5. Efter fyra minuter trycker du långsamt ner filtret så att kaffet separerar sig från bönorna.
 6. Nu är kaffet färdigt och redo att serveras.

Om du har en Espro Presskanna med dubbla väggar håller sig kaffet varmt under en längre stund. Om inte så svalnar kaffet snabbare, så servera det gärna så fort som möjligt efter att det är färdigt. En Espro Presskanna med dubbla väggar är alltså att rekommendera om du tycker om långa fikastunder med påtår.

Att göra presskaffe med en Espro Press är mycket enkelt. Det positiva med denna kanna är att de två fina filtren ger ett sumpfritt kaffe, samtidigt som du får all den goda smak som bönorna ger. Du kan dessutom använda din Espro Press för att göra te, de fina silarna fångar nämligen upp löste minst lika bra som malda kaffebönor.

Inga kommentarer

Skriv en kommentar

Jag godkänner integritetspolicyn