Hur du gör espressokaffe

Espresso omnämns ibland som ett av de svåraste sätten att göra kaffe på. Bryggmetoden baseras på en särskild slags ångteknik där vattenånga gör så att kaffet pressas genom ett filter.

Från början innebar detta å ena sidan ett snabbare sätt att brygga kaffe på, i jämförelse med andra dåtida metoder, men det innebar samtidigt att kaffet tenderade att smaka mer illa på grund av att vattnet hade haft högre temperatur än vid andra bryggsätt.

Idag anses det bäst lämpat att brygga kaffe, i synnerhet espresso, med vatten som är mellan 92-96 grader, medan ångat vatten alltid är över 100 grader varmt. Sedan den första espressomaskinen tillverkades, i slutet av 1800-talet, har det dock skapats en mängd andra varianter av espressomaskiner.

Bästa espressomaskinen 2021

Det här är våra favoriter för dig som är intresserad att skaffa en espressomaskin 2021.

Populärast

 • 2 koppar per bryggning
 • Vattenbehållare: 1,8 liter
 • Enkel och kompakt
 • Anpassa kaffet efter ditt önskemål
 • Effekt: 1450 watt

Prisvärd

 • AromaSafe ger ett bra kaffe
 • Dubbel-kopp funktion
 • Automatisk avstängning
 • Vattenbehållare 1,2 liter
 • Effekt 1400 watt

De moderna espressomaskinerna som används idag använder sig av ett särskilt trycksystem där vattnet värms upp så att det blir mellan 92-96 grader. Därefter pressas det genom ett filter med finmalt kaffe. Espresson är starkare än många andra typer av kaffe, vilket också är anledningen till att de flesta espressomaskiner är konstruerade för att brygga en mindre mängd espressokaffe.

Det vanliga är att en kopp med espresso beräknas till 60 ml kaffe. I och med att kaffet är starkare innebär det också att koffeinmängden är högre, jämfört med andra typer av kaffe som har bryggts för att vara svagare. Bryggmetoden som används till espresso gör så att både kaffets fetter och cellulosa följer med i den färdiga espresson, vilket lägger sig som ett lager över kaffet.

Espresso är som vanligast förekommande i Italien – vilket även var där de första espressomaskinerna uppfanns – och är mindre vanligt i andra delar av världen. Detta är dock en sanning med modifikation: det stämmer att ren espresso är förhållandevis ovanligt, däremot är det vanligt förekommande att folk dricker kaffedrycker där espresso utgör basen för drycken, såsom macchiato, cappuccino och liknande.

Det finns idag en mängd olika espressomaskiner på marknaden, i flera olika prisklasser. Det är vanligt att en espressomaskin kostar ett par tusen kronor. De brukar dock ha en lång hållbarhet, vilket kan göra att det ändå är en bra investering – särskilt om man gillar espresso!

Utöver en bra espressomaskin rekommenderas det även att man köper en kaffekvarn för att kunna finmala kaffe. Det finns en mängd olika extra redskap man kan köpa till, såsom tamper, köksvåg, mjölkkanna och liknande. De olika tillbehören ses ofta som fördelaktiga tillskott till espressoskapandet för att kunna göra så bra kaffe som möjligt, men behöver inte nödvändigtvis ses som en förutsättning för att åtnjuta en riktigt god kopp med espresso.

 

Hur gör man espresso?

Att göra espresso kan vara lite krångligt. Övergripande kan det sägas gå till såhär:

 

 1. Sätt igång espressomaskinen och vänta på att vattentemperaturen ska bli rätt för bryggning.
 2. Mal en mängd kaffe finkornigt, alternativt använd färdigmalt kaffe som är finkornigt.
 3. Häll i det finmalda kaffet i kaffefiltret och pressa ner det försiktigt. Se till så att det är jämt fördelat över hela filtret. Kaffet ska enbart gå upp till kanten på filtret, så stryk bort kaffepulver som är längre upp än så. Om du använder en tamper använder du den för att pressa ner kaffet i filtret så att det lägger sig jämt.
 4. Sätt fast filtret i espressomaskinen. Ställ en kaffekopp under och starta bryggningen.
 5. Sätt igång ett tidtagarur när du ser att första kaffedroppen rinner genom filtret. Det sägs att den optimala bryggtiden för espresso är mellan 25 till 35 sekunder. Om det tar längre tid att brygga kaffet än så kan det vara en indikation på att kaffet som används är för grovmalet, alternativt att det inte pressades tillräckligt hårt i filtret. Om det tar längre tid än 35 sekunder innan kaffet är färdigbryggt är det istället ett tecken på att kaffepulvret var malt för fint.
 6. När kaffe slutar komma ut från maskinen är det klart att dricka!

Kaffefiltret rengörs genom att man plockar bort filtret från kaffemaskinen och sköljer ur den med vatten, för att sedan ställa den på tork.

Inga kommentarer

Skriv en kommentar

Jag godkänner integritetspolicyn * for Click to select the duration you give consent until.