Espressomaskin

Bästa espressomaskinen 2023 – Bäst i test

Espresso omnämns ibland som ett av de svåraste sätten att göra kaffe på. Bryggmetoden baseras på en särskild slags ångteknik där vattenånga gör så att kaffet pressas genom ett filter.

Från början innebar detta å ena sidan ett snabbare sätt att brygga kaffe på, i jämförelse med andra dåtida metoder, men det innebar samtidigt att kaffet tenderade att smaka mer illa på grund av att vattnet hade haft högre temperatur än vid andra bryggsätt.

Idag anses det bäst lämpat att brygga kaffe, i synnerhet espresso, med vatten som är mellan 92-96 grader, medan ångat vatten alltid är över 100 grader varmt. Sedan den första espressomaskinen tillverkades, i slutet av 1800-talet, har det dock skapats en mängd andra varianter av espressomaskiner.

Bästa espressomaskinen 2023

Det finns idag en mängd olika espressomaskiner på marknaden, i flera olika prisklasser. Det är vanligt att en espressomaskin kostar ett par tusen kronor. De brukar dock ha en lång hållbarhet, vilket kan göra att det ändå är en bra investering – särskilt om man gillar espresso!

Det här är våra favoriter för dig som är intresserad att skaffa en espressomaskin 2023.

Bäst i test

 • 2 koppar per bryggning
 • Vattenbehållare: 1,8 liter
 • Enkel och kompakt
 • Anpassa kaffet efter ditt önskemål

Prisvärd!

 • Anslut maskinen med din smartphone
 • 2 koppar samtidigt
 • Justerbar kaffestyrka och mängd
 • Automatisk avstängning och aromakontroll

Hur fungerar en espressomaskin?

De moderna espressomaskinerna som används idag använder sig av ett särskilt trycksystem där vattnet värms upp så att det blir mellan 92-96 grader. Därefter pressas det genom ett filter med finmalt kaffe. Espresson är starkare än många andra typer av kaffe, vilket också är anledningen till att de flesta espressomaskiner är konstruerade för att brygga en mindre mängd espressokaffe.

Det vanliga är att en kopp med espresso beräknas till 60 ml kaffe. I och med att kaffet är starkare innebär det också att koffeinmängden är högre, jämfört med andra typer av kaffe som har bryggts för att vara svagare. Bryggmetoden som används till espresso gör så att både kaffets fetter och cellulosa följer med i den färdiga espresson, vilket lägger sig som ett lager över kaffet.

Utöver en bra espressomaskin rekommenderas det även att man köper en kaffekvarn för att kunna finmala kaffe. Det finns en mängd olika extra redskap man kan köpa till, såsom tamper, köksvåg, mjölkkanna och liknande. De olika tillbehören ses ofta som fördelaktiga tillskott till espressoskapandet för att kunna göra så bra kaffe som möjligt, men behöver inte nödvändigtvis ses som en förutsättning för att åtnjuta en riktigt god kopp med espresso.

Espresso är som vanligast förekommande i Italien – vilket även var där de första espressomaskinerna uppfanns – och är mindre vanligt i andra delar av världen. Detta är dock en sanning med modifikation: det stämmer att ren espresso är förhållandevis ovanligt, däremot är det vanligt förekommande att folk dricker kaffedrycker där espresso utgör basen för drycken, såsom macchiato, cappuccino och liknande.

Steg för steg – Så här brygger du espresso

Att göra espresso kan vara lite krångligt. Övergripande kan det sägas gå till såhär:

 1. Sätt igång espressomaskinen och vänta på att vattentemperaturen ska bli rätt för bryggning.
 2. Mal en mängd kaffe finkornigt, alternativt använd färdigmalt kaffe som är finkornigt.
 3. Häll i det finmalda kaffet i kaffefiltret och pressa ner det försiktigt. Se till så att det är jämt fördelat över hela filtret. Kaffet ska enbart gå upp till kanten på filtret, så stryk bort kaffepulver som är längre upp än så. Om du använder en tamper använder du den för att pressa ner kaffet i filtret så att det lägger sig jämt.
 4. Sätt fast filtret i espressomaskinen. Ställ en kaffekopp under och starta bryggningen.
 5. Sätt igång ett tidtagarur när du ser att första kaffedroppen rinner genom filtret. Det sägs att den optimala bryggtiden för espresso är mellan 25 till 35 sekunder. Om det tar längre tid att brygga kaffet än så kan det vara en indikation på att kaffet som används är för grovmalet, alternativt att det inte pressades tillräckligt hårt i filtret. Om det tar längre tid än 35 sekunder innan kaffet är färdigbryggt är det istället ett tecken på att kaffepulvret var malt för fint.
 6. När kaffe slutar komma ut från maskinen är det klart att dricka!

Kaffefiltret rengörs genom att man plockar bort filtret från kaffemaskinen och sköljer ur den med vatten, för att sedan ställa den på tork.

Behöver jag en espressomaskin för att brygga en espresso?

Espressokaffe är ett riktigt populärt kaffe som du kan dricka precis som det är eller använda som grund i diverse kaffedrycker såsom caffe latte eller iskaffe.

Espresso är egentligen ingen dryck i sig och inte heller benämningen för en viss kaffeböna eller rostning. Espresso är snarare benämningen för det sätt som du brygger kaffet på. För att brygga kaffe enligt espressometoden behöver du ett högt tryck för att pressa det nästan kokande vattnet genom finmalet kaffepulver. Då får du ett riktigt koncentrerat och starkt kaffe som kallas just espresso på caféer världen över.

För att uppnå det höga trycket behöver du en särskild espressomaskin. Smaken kan variera mellan olika espressomaskiner, välj därför gärna en espressomaskin av hög kvalitet som klarar av att ge dig ett gott och smakrikt kaffe. För att få bäst resultat med din espressobryggare bör du även köpa en bra kaffekvarn att mala färska bönor med.

Det finns även kapselmaskiner som påstår sig kunna brygga espressokaffe. Medan du kan få ett gott kaffe med dessa bryggare, så kan du ändå aldrig få samma resultat som med en äkta espressomaskin. Det är dock ett billigare och mer lätthanterligt alternativ om du vill köpa en kaffebryggare för din bostad, samtidigt som den tar mindre plats.

Vilken malningsgrad ska det vara på espresso?

För att vattnet ska kunna dra fram alla aromer ur kaffebönorna så är det av högsta vikt att bönorna är finmalda. Du ska alltså använda ett kaffepulver som är mycket mer finmalet än ett klassiskt bryggkaffepulver.

Oavsett om du köpet färdigt kaffepulver eller maler själv så ska pulvret kännas lent och fint i handen snarare än småkornigt. Du ställer in malningsgraden på din kaffekvarn och den kan variera beroende på vilken kvarn du har. Testa dig därför fram tills du får den perfekta malningen.

Du kan även hitta finmalt kaffepulver i vanliga mataffärer. Det går bra att brygga espresso med dessa pulver, men för den allra godaste koppen kaffe så får du alltid bäst smak med egenmalda bönor.

Vilket kaffe ska jag ha för att brygga en espresso?

Espressobryggare och malningsgrad till trots, du får inte underskatta vikten av att välja rätt sorts bönor. Här har du verkligen chansen att själv påverka hur just ditt kaffe ska smaka. Kaffebönor smakar nämligen olika beroende på vilken rostning de har och var i världen de har såtts, grott och skördats.

Det bästa är att testa dig fram och smaka kaffe som du bryggt av olika bönor för att hitta just din favoritsort. Du kan även fråga på ditt lokala café för att få reda på vilka bönor de använder till ditt favoritkaffe.

För att brygga espresso finns det många kaffesorter och märken att välja mellan. Om du vill gå tillbaka till espressons italienska rötter så kan du välja ett italienskt kaffemärke av hög kvalitet. Lavazza är ett populärt märke i Sverige som producerar riktigt bra kaffebönor. Andra italienska märken är Kimbo och Molinari. Det är dock en smaksak vilka bönor som är godast. Kanske tycker du om alla kaffebönor, eller så finner du direkt en stark favorit.

Det finns även svenska märken som tar fram kaffe som du kan använda för din espressobryggning. På marknaden finner du bland annat det svenska kafferosteriet Johan & Nyström. Då kan du få bönor från olika delar av världen som varsamt har rostats till rätt smak.

Tillbehör för espressobryggning

Om du har investerat i en riktigt fin espressobryggare, se då också till att köpa hem rätt tillbehör för att kunna brygga goda koppar espressokaffe. Med rätt tillbehör blir ditt kaffebryggande inte bara enklare och smidigare, utan du får även känna dig som en professionell barista samtidigt som kaffet blir gott.

Kaffekvarnar för espresso

Med en espressobryggare krävs det även att du har en kaffekvarn för espressopulver, i alla fall om du vill ta ditt kaffe till nästa smaknivå. Din espressobryggare kräver ett riktigt finmalt kaffe för att vattnet ska kunna dra ut alla aromer.

För att få ett riktigt finmalt pulver med jämn kornighet krävs det att du investerar i en lite dyrare kaffekvarn. Ditt nybryggda kaffe kommer att tacka dig för varje krona extra som du spenderar på kaffekvarnen.

Se till att den kaffekvarn du väljer kan utföra en så kallad espressomalning med fint pulver. Mal inte för mycket bönor på en och samma gång, utan mal hellre ofta för att få bra smak i kaffet.

Tamper

När du har en espressobryggare hemma så kan du inte göra annat än att investera i en tamper. Utan en tamper kan du nämligen inte använda bryggaren på rätt sätt och ditt kaffe kommer att få en svag smak.

Du måste använda en tamper för att pressa ner pulvret i espressobryggarens filter. Filtret sitter fast i det löstagbara handtag som du tar loss från bryggaren. Se till att välja en tamper av rätt storlek. Den ska vara lika stor som filtret, så att allt pulver kan pressas ner med ett jämnt tryck på en och samma gång.

Att tampern är så viktig beror på att vattnet måste kunna rinna igenom pulvret med en jämn ström. Om pulvret inte är hoppressat så hittar vattnet direkt genvägar och rinner igenom för snabbt. Du får du espressokaffe som smakar både vattnigt och bittert.

Knockbox

En knockbox är inget nödvändigt ont, utan snarare ett bra köp om du vill förenkla rengöringen av espressomaskinens filter efter varje användning. Du använder en knockbox för att slå ut pulvret ut filtret efter bryggningen. Då pulvret är varmt kan det vara svårt att slå ut det med samma kraft i soptunnan.

Mjölkkanna

En mjölkkanna är däremot en nödvändig investering om du vill kunna värma och skumma mjölk till dina kaffedrycker. Om du vill brygga en caffe latte eller en cappucino så behöver du en mjölkkanna att skumma mjölken i.

Se till att välja en mjölkkanna av rätt storlek. Fundera på om du vill kunna skumma mjölk till en eller två koppar kaffe samtidigt. För att kunna skumma mjölk till två koppar behöver mjölkkannan rymma minst 50 cl.

Din mjölkkanna bör vara tillverkad av stål för att klara uppvärmningen och vara utrustad med ett stadigt handtag och en hällpip för att kunna hälla i mjölken på ett fint sätt.

Köksvåg

Om du är en äkta kaffekonnässör, då behöver du verkligen införskaffa en köksvåg som du kan mäta upp kaffepulvret på. Du kan nämligen själv experimentera med kaffebönor, pulvermängd, vattentemperaturer och tryck för att få fram den perfekta koppen espressokaffe.

När du brygger espresso så kan så lite som ett enda gram pulver ha en väsentlig inverkan på smaken. Skaffa därför en känslig köksvåg som noggrant mäter varje gram.

Inga kommentarer

Skriv en kommentar

Jag godkänner integritetspolicyn