Bästa droppkaffet 2023 – Så här brygger du droppkaffe

Droppkaffe är den ultimata kaffebryggmetoden för dig som tycker om att manuellt brygga ditt kaffe. Det är ett speciellt hantverk som gör att du kan styra över ditt kaffes smak och kvalitet. Dessutom är det alltid godare att dricka en kopp kaffe som du själv har bryggt genom att vara helt inblandad in processen.

Vad är droppkaffe?

Droppkaffe ger dig en riktigt god kopp kaffe. Du använder en manuell bryggmetod, utan någon elektrisk kaffekokare. Istället värmer du själv upp vattnet och häller det över en bryggtratt med kaffepulver i. Du har full kontroll över bryggprocessen och bestämmer själv hur varmt vattnet ska vara, vilket kaffepulver du vill använda och hur mycket. Droppkaffe är helt enkelt ett handgjort kaffe där du kan lägga mycket kärlek i bryggningen.

Bästa droppkaffebryggaren 2023

Populärast

  • Njut av riktigt gott kaffe
  • Kapacitet: upp till 6 koppar
  • Snygg och enkel design

Prisvärd

  • Parmanent filter
  • Enkel och smidig att använda
  • Rymmer 1 liter

Bäst för nybörjare

  • Kit till V60-nybörjaren
  • Filtret öppnar för nya smaker
  • Glaskanna: 600 ml.

Så här gör du droppkaffe

Droppkaffe är en manuell bryggmetod där du själv styr över bryggningen. Allt du behöver är en bryggtratt, en kaffekanna och det kaffe du vill använda. Eftersom att du inte använder någon elektrisk kaffekokare måste du värma upp vattnet på egen hand, till exempel på spisen eller med en vattenkokare.

Medan du värmer upp vattnet placerar du ett filter i din bryggtratt och häller i kaffepulvret i det. Du använder ett filter för att ditt kaffe inte ska bli sumpigt. Blöt gärna filtret först för att få bort en eventuell bismak av pappret.

Häll långsamt det heta vattnet över kaffepulvret, som sedan silas rakt ner i kaffekannan. Häll i en jämn stråle och se till så att filtret inte viker sig. Du får en riktigt god kopp kaffe på max tio minuter när du gör droppkaffe.

Vilket kaffe till droppkaffe?

När du manuellt brygger ditt kaffe är själva råvaran, alltså kaffepulvret, extra viktigt. Du kan välja mellan att köpa hela kaffebönor och att köpa färdigmalet pulver. Med nymalda bönor får du alltid färskt kaffe som både smakar och luktar godare. Det enklaste är dock att använda ett färdigmalet kaffepulver. Du kan använda vanligt bryggkaffe för ditt droppkaffe, alltså mellanmalet pulver.

Droppkaffets olika bryggmetoder

När du manuellt brygger droppkaffe behöver du inte mer än en bryggtratt och en kaffekanna. Det är alltså simpel utrustning. Men för att lyxa till det och verkligen ta ditt kaffebryggande till nästa nivå kan du investera i en Chemex eller Hario V60-bryggare. Det är helt enkelt ett stiligare sätt att brygga ditt kaffe på.

Chemex

En Chemexbryggare har ett laboratorieliknande utseende och utgör ett snyggt inslag framme på köksbänken och vid serveringen. Den klassiska Chemexbryggaren har funnits sedan tidigt 1900-tal och har ofta en krage i trä som gör att du enkelt kan servera kaffet ur den varma kannan. Med en Chemexbryggare sätter du kaffefiltret direkt i kannan och behöver ingen separat bryggtratt. Läs mer om bryggmetoden chemex här, 

Hario V60

Hario V60 är en av de stiligaste och mest smakfulla kaffebryggarna för droppkaffe med en separat bryggtratt. Alla äkta kaffekonnässörer bör ha en klassisk Hario V60 hemma. Denna bryggare uppfanns av japanska Hario. Du använder den genom att hälla vattnet över kaffepulvret i en spiral för att locka fram rätt smaksensation. Läs mer om bryggmetoden hario V60 här. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar

Jag godkänner integritetspolicyn