Kaffefilter med kaffe i

Hur gör jag kaffe? Dosera rätt för godare kaffe

Upplever du att ditt kaffe är blaskigt eller alldeles för starkt? Då kan det vara så att du doserar ditt kaffe fel. För ett riktigt gott kaffe måste du nämligen dosera rätt och doseringen kan skilja sig mellan olika kaffesorter och bryggmetoder. Det är helt enkelt en konst att brygga kaffe.

Det är dessutom minst lika viktigt att du använder ett bra filter och att du regelbundet rengör din kaffebryggare. Det är dags att kika på hur du kan brygga årets godaste kopp kaffe!

Så här brygger du gott kaffe

För att brygga en riktigt god kopp kaffe gäller det att hålla koll på kaffets alla komponenter. Annars får du bara en kopp kaffe som på sin höjd är god men inte mer än så.

Det är viktigt att välja rätt sorts kaffe baserat på vilken rostning du föredrar samt på vilken kaffebryggare du har. Till exempel så behöver en elektrisk kaffebryggare vanligt bryggkaffe medan en presskanna behöver mer grovmalda kaffebönor.

Se till att det kaffe du använder är färskt och inte gammalt. Du kan välja att mala dina egna kaffebönor för ett extra färskt kaffe vars arom sprider sig i hela huset. Ett gammalt kaffe kan tyvärr leda till att kaffets eteriska oljor härsknar och att kaffet tappar smak.

För att brygga ett gott kaffe gör du så här:

 • Välj den rostning du föredrar
 • Välj rätt kaffepulver utefter den bryggare du ska använda
 • Blötlägg filtret så att bismaken av papper försvinner
 • Dosera pulvret och lägg i filtret
 • Använd vatten med rätt temperatur
 • Brygg sakta kaffet och låt vattnet dra åt sig kaffepulvrets aromer.

Svårare än så är det inte att brygga en riktigt god kopp kaffe.

Dosering av kaffe till kaffebryggare

För att få ett gott och välsmakande kaffe gäller det att dosera kaffepulvret på rätt sätt. Man brukar räkna på att det går åt 6 gram kaffe till 1 deciliter vatten. 6 gram kaffe innebär 1 struket kaffemått. Det är alltid bäst att använda ett kaffemått istället för en vanlig sked när du doserar ditt kaffe.

En kaffekopp rymmer 2 dl vatten och således behöver du 2 skopor kaffe för varje kaffekopp. Om du ska servera kaffe till många gäster så brygger du såhär:

 • 2 personer: 24 gram kaffe/4 skopor + 4 dl vatten
 • 3 personer: 36 gram kaffe/6 skopor + 6 dl vatten
 • 4 personer: 48 gram kaffe/8 skopor + 8 dl vatten
 • 5 personer: 60 gram kaffe/10 skopor + 10 dl vatten

Till en kaffebryggare måste du använda bryggmalet kaffe. Det är ett finmalt pulver som lämpar sig extra bra i en kaffebryggare där vattnet sakta droppar igenom och drar åt sig smak.

Sprid ut kaffepulvret i hela filterbehållaren så att vattnet får en jämn tillgång till pulvret vid bryggningen.

Dosering av kaffe till manuell bryggning

När du doserar kaffe till en manuell bryggare är det en liten annorlunda princip för hur du mäter upp rätt kaffe. För en manuell bryggare går det nämligen åt 16 gram kaffe per 250 gram vatten.. Det är samma sak som 3 msk kaffe per 2,5 dl vatten.

Om du tycker om att lägga ner extra mycket kärlek i ditt kaffe och brygger manuellt, då kan det vara bättre att använda en matsked när du doserar kaffet. Då har du nämligen större chans att träffa rätt gällande smaken.

För en person så ska du alltså använda 3 matskedar kaffe och 2,5 dl vatten. Det innebär att du för två personer använder 6 matskedar kaffe och 5 dl vatten.

Denna dosering fungerar för såväl Hariobryggare som presskannor. Det roliga med manuella bryggare är att du själv kan styra över smaken. Du kan därför experimentera med pulvermängden tills du får till ett perfekt kaffe i din smak. Du märker om kaffet är för starkt eller svagt och kan dosera kaffet därefter.

En ren kaffebryggare gör bättre kaffe

Att en ren kaffebryggare ger ett godare kaffe kanske inte är någon överraskning. Ändå är många som glömmer bort att ge sin kaffebryggare lite kärlek emellanåt. För att kaffet inte ska få en tråkig bismak är det viktigt att regelbundet rengöra och avkalka kaffebryggaren. Tänk på att du trots allt brygger hundratals liter kaffe med maskinen.

För att varje kopp ska bli lika god är en rengöring därför viktig. Du kan använda ett avkalkningsmedel när du avkalkar kaffebryggaren. Om du vill vara mer miljövänlig kan du istället använda ättika. Med 1 dl ättiksprit och 6 dl vatten kan du avkalka bryggaren på ett nafs. Brygg igenom vatten en gång efteråt för att få bort eventuell ättikssmak.

Använd rätt filter

Om du använder ett filter gjort av papper är det viktigt att hantera det på rätt sätt. Du kanske har tänkt på att du får en viss papperssmak i munnen när du dricker kaffe ur pappersmuggar av dålig kvalitet.

För att slippa papperssmak av filtret bör du undvika bruna kaffefilter och istället välja vita. Bruna kaffefilter har nämligen en större tendens att ge kaffet en tråkig bismak. Vita kaffefilter är däremot syreblekta och mer neutrala.

Blöt lägg filtret för godare smak

Oavsett vilket filter du använder bör du blötlägga filtret innan du brygger ditt kaffe. Då får du garanterat bort all tråkig papperssmak som kan sätta sig i kaffet.

Du bör blöta filtret inför varje bryggning och tänk på att aldrig återanvända ett kaffefilter. För att blöta ett kaffefilter gör du så här:

 • Sätt ner filtret i filterbehållaren
 • Droppa vatten på filtret tills det är helt blött
 • Töm kaffekannan på det vatten som har droppat ner
 • Skölj ur kaffekannan
 • Dosera kaffepulvret i det blöta filtret och brygg kaffet.

Vattnets kvalité – Använd kallt vatten

Det är inte bara kaffepulvret och kaffefiltret som är viktigt för hur ditt kaffe smakar. Vattnets kvalité spelar nämligen också in.

Vattenkvalitén varierar över landet och vissa städer har ett hårdare vatten än andra. Ju hårdare vattnet är, desto svårare är det för vattnet att fånga upp kaffets alla aromer. Därför kan kaffet bli lite platt och smaklöst. Om du vet med dig att vattnet är hårt där du bor så kan du bland i några droppar citron eller vinäger i bryggvattnet.

När du tar vatten från kranen för ditt kaffe bör du öppna kranen och låta den rinna i några sekunder. Du spolar du bort det vatten som har stått still i rören och får istället ut frisk, färskt vatten. Det friska vattnet är syrerikt och frigör kaffebönornas smaker och aromer mycket bättre. Spola alltså i kranen och få ett mer smakrikt kaffe. Använd alltid kallt vatten så att bryggaren värmer upp det till exakt rätt temperatur.

Du bör inte hälla upp vatten i kaffekannan, den brukar nämligen vara smutsig av diverse kafferester och avlagringar. Använd därför en ren kanna och tänk på att kaffebryggarens vattenbehållare måste vara ren.

Inga kommentarer

Skriv en kommentar

Jag godkänner integritetspolicyn