Don Pedro – Bästa Don Pedro kaffebryggaren 2023

Har du någonsin hört talas om Don Pedro? Det är en metod att brygga kaffe på med hjälp av en vakuumbryggare. Don Pedro är namnet för själva vakuumbryggaren och den använder sig av övertryck och undertryck för att brygga kaffet.

Det är inte bara en fascinerande kaffebryggare till design och form, utan du får även ett gott och välsmakande kaffe. Kaffebryggaren må se avancerad ut men den är både smidig att använda och enkel att rengöra.

Bästa Don Pedro-kaffebryggaren 2023

Här nedan hittar du våra favoriter för dig som är intresserad att skaffa en vakuumbryggare 2023.

Populärast

 • Kapacitet: upp till 8 koppar
 • Vattenbehållare: 1 liter
 • Elektrisk uppgradering av Pebo
 • Tillverkad av kvalitetsmaterial
 • Stilren och modern design

Prisvärd

 • Kapacitet: upp till 8 koppar
 • Vattenbehållare: 1 liter
 • I ögonfallande bryggprocess
 • Riktigt gott kaffe inom 5 till 11 minuter.
 • OBS! Kan inte användas på induktionshällar

Fascinerande bryggkaffe med vakuummetod

Don Pedro är en kaffebryggare i glas som består av två behållare. Don Pedro är egentligen inte namnet på den metod som används. Don Pedro är istället ett märke för denna typ av kaffebryggare. Märket är dock så välkänt att själva byggmetoden ofta kallas för just Don Pedro. Det som Don Pedro använder för att brygga kaffe är en vakuummetod.

Kaffebryggaren består av en unik konstruktion med två glaskannor och ett rör med inbyggt kaffefilter som går emellan dessa två. När du använder en Don Pedro kan du koka cirka 1 liter kaffe, alltså 8 koppar. Bryggningen går snabbt och allt du behöver ha tillgång till är själva kaffebryggaren och någon form av värmekälla, vanligen en spis.

Don Pedro-kaffe sedan 1800-talet

Don Pedro infördes i Sverige i slutet av 1950-talet. Metoden är dock mycket äldre än så och uppfanns redan på 1840-talet. Det var på denna tid som kaffe blev riktigt populärt och olika metoder för att brygga kaffe testades och uppfanns. Vakuummetoden uppfanns av fransyskan Marie Fanny Amlene Massot. Det var dock en man vid namn ”Nilsjohan Don Pedro” som införde bryggaren i Sverige och gav den dess namn.

Det är en populär metod för att brygga kaffe men ändå är kaffebryggaren något ovanlig att se i de svenska hemmen. I stället är det elbryggare som får ta plats på köksbänkarna. Om du vill brygga kaffe på ett kul och överraskande sätt när du får gäster är det dock just en Don Pedro du ska ta fram.

Kaffet är kul att brygga och själva bryggningen är underhållande att kika på. Dessutom ger den ett välsmakande och väldoftande kaffe.

Don Pedro-bryggaren steg för steg

En Don Pedro kaffebryggare må se avancerad ut, men det är riktigt enkelt att använda den. Du kan snabbt och enkelt brygga rykande hett kaffe på bara några minuter. Allt sker i några få steg.

 1. Börja med att hälla i vatten i den glaskanna som handtaget sitter fast på.
 2. Lägg i malda kaffebönor i den andra glaskannan och placera locket på kupan. Se till att bönorna är lika finmalda som till en elbryggare eller köp ett kaffepulver.
 3. Placera glaskannan med kaffepulver ovanpå glaskannan med vatten. Det finns ett långt rör som går mellan de olika kannorna och som sitter fast i den översta kannan.
 4. Nu är det dags att börja brygga kaffet. Ställ glaskannan på en spisplatta så att vattnet kan koka upp.
 5. När vattnet börjat koka kommer det att stiga upp i glaskannan med kaffepulvret där allt blandar sig.
 6. När nästan allt vatten har stigit upp tar du bort glaskannan från spisen och ställer den på en torr yta. Då kommer kaffet att filtreras och sakta sjunka ner i den nedersta glaskannan igen. Observera att inte allt vatten kommer att orka sugas upp utan lite stannar alltid kvar i den undre kannan.
 7. Ta bort den översta glaskannan med kaffesumpen och servera kaffet som nu finns i den nedre glaskannan.
 8. Servera kaffet och njut!

En Don Pedro kaffebryggare kommer att ge dig ett underbart, välsmakande kaffe. Glaskannorna är av hög kvalitét och mycket slitstarka. En stor fördel är att du kan diska kaffekokaren på olika sätt. Antingen kan du diska alla delar för hand eller köra dem i diskmaskinen. Eftersom att det är fler delar och två glaskannor tar det något längre tid att diska bryggaren för hand. Om du väljer att handdiska din bryggare är det viktigt att skölja av alla delar mycket noga så att ditt kaffe inte tar smak av diskmedelsrester.

En annan stor fördel med att använda dig av denna kaffebryggare är att du slipper använda kaffefilter. Själva bryggaren är det enda du behöver för att koka kaffet. Kaffepulvret kommer nämligen att stanna kvar i den översta glaskannan på grund av vakuumeffekten. Med en Don Pedro slipper du därmed en dag upptäcka att dina kaffefilter är slut när du ska brygga morgonens första kopp. Det blir även billigare att tillaga kaffet och dessutom är det miljövänligt.

Så här fungerar Don Pedro

När du brygger kaffe i en Don Pedro-kaffebryggare används vakuummetoden. Det hela går ut på att när du kokar upp vatten i den undre glaskannan så bildas ett övertryck i den, vilket leder till att vattnet trycks upp i den övre kannan. I övre kannan blandas sedan vattnet med kaffet och smaksätts.

När du sedan tar bort kaffebryggaren från spisen så tas även bryggarens värmekälla bort. När värmen försvinner så kyls den undre kannan ned. Därmed uppstår ett undertryck och vattnet rinner sakta ner i den undre glaskannan igen, nu blandat med kaffepulvret.

I det rör som går mellan de två kannorna finns dock ett inbyggt kaffefilter i metall. På så sätt filtreras kaffevattnet och kaffesumpen stannar kvar i den övre kannan. Värmekällan och nedkylningen är alltså väsentliga för att de olika trycken ska kunna uppstå och kaffet ska kunna bryggas i en Don Pedro-bryggare.

Sumpfritt kaffe med len smak

Att inhandla en Don Pedro är ett riktigt bra köp. Du får en kvalitetssäkrad kaffebryggare som kan göra dig sällskap i många år. Den är enkel att rengöra och ger alltid garanterat gott kaffe. Den är väl värd sitt pris och kostar inte mer än en elbryggare.

Om du brygger kaffe i en Don Pedro kan du vara säker på att få ett sumpfritt kaffe. Ditt kaffe kommer alltid att vara lent och gott att dricka. Till skillnad mot en elbryggare kommer du aldrig att råka få med kaffesump i koppen när du serverar.

Kaffebryggaren har inte bara en iögonfallande design och bryggteknik. Eftersom att du kokar vattnet på spisen så kommer det att bli riktigt hett. Det innebär att smaken som sitter i kaffepulvret verkligen kommer fram och ger ett extra välsmakande kaffe. Dessutom kan du servera ett kaffe som är rykande hett. Med en Don Pedro-bryggare kommer du aldrig mer att behövs dricka blaskigt, smaklöst eller svalt kaffe.

Rätt mått för Don Pedro-kaffe

Efter bryggprocessen får du en len och rund smak som skiljer sig mot vanligt bryggkaffe. En nackdel med vissa Don Pedro-bryggare är att det inte finns någon anvisning för hur mycket vatten som ska hällas upp i den undre glaskannan. du måste alltså själv mäta upp vattnet de första gångerna innan du lär dig att mäta med ögonen hur mycket vatten glaskannan ska fyllas med.

Ett bra mått för Don Pedro är att du kan använda 6 dl vatten med 6 matskedar kaffe (cirka 40 gram). Då kommer du att få cirka 4 väldoftande koppar kaffe. Hela bryggprocessen tar cirka 3 ½ minut från start till ett kaffe som är färdigt att servera. Eftersom att du ser när vattnet börjas sugas upp och själv måste övervaka processen för att avlägsna bryggaren från värmekällan behöver du dock inte ta tid.

Du måste helt enkelt vara lite aktiv när du kokar kaffe i en Don Pedro, men själv processen är även halva tjusningen med detta bryggsätt.

Elektrisk kaffebryggare med vakuummetoden

Om du inte vill behöva använda en spis eller annan värmekälla för att koka ditt kaffe i en Don Pedro-bryggare finns det även en annan variant av dessa. De är lite mer ovanliga att hitta men finns i många svenska butiker. Du kan nämligen hitta vakuumbryggare som är elektriska och som du kopplar in i ett eluttag. De använder samma vakuummetod men kräver inte att du är lika aktiv vid själva bryggprocessen.

En elektrisk vakuumbryggare har en elektrisk bottenplatta som värmer upp vattnet, precis som på en vanlig elbryggare. I en sådan värms vattnet upp till nödvändig bryggningstemperatur, det blir dock inte lika rykande hett som i en Don Pedro.

Denna modell kan kännas enklare och smidigare att använda. Du får även samma häftiga och fascinerande bryggprocess. Smaken påverkas dock något av att vattnet inte blir lika varmt och dessutom förtas tjusningen med en Don Pedro om du inte kokar vattnet på spisen och är mer aktiv vid bryggningen.

Inga kommentarer

Skriv en kommentar

Jag godkänner integritetspolicyn