Dalgona kaffe – Recept på Dalgonakaffe

Har du hört talas om Dalgona-kaffe? Det är en ny kaffedryck som slagit igenom stort på senare tid och som har blivit omåttligt populär att dricka. Dalgona coffee kommer ifrån Sydkorea och är inte bara trendigt utan även ruskigt gott. Du kan själv hoppa på trenden genom att göra kaffet och publicera en bild på det under hashtagen #dalgonacoffeechallenge.

Du kan enkelt göra ditt eget Dalgona kaffe hemma. Servera kaffet i ett glas för att få en äkta cafékänsla och dröm dig bort till Sydkorea när du dricker det.

Vad är Dalgona kaffe?

Dalgona kaffe kan enkelt beskrivas som en upp och nervänd cappuccino, men många föredrar att kalla det för vispat kaffe. Du vispar nämligen kaffet till ett härligt, pösigt skum innan du lägger det ovanpå ett glas med mjölk. På så sätt får du en effektfull servering med Instagramvänliga bilder innan du rör om för att dricka kaffet.

Om du vill testa denna trendiga kaffedryck behöver du bara fyra ingredienser och eftersom du använder snabbkaffe istället för bryggkaffe går det relativt snabbt att göra klart drycken. Dock inte lika snabbt som du kanske tror, för det tar nämligen några minuter att vispa kaffeskummet till perfektion. Se därför till att använda en elvisp för att så fort som möjligt få till det världsberömda skummet.

När ska man då dricka det berömda kaffet? Eftersom drycken innehåller en hel del socker så blir smaken väldigt söt och god. Drycken passar därför bäst att dricka under eftermiddagen när du behöver få en liten energikick. Passa på och sätt dig ute i den varma solen när du njuter av ditt iskalla kaffe.

Historien bakom Dalgona kaffe

På sydkoreanska heter Dalgona kaffe 달고나 커피. Det var i detta fjärran land som det vispade kaffet slog igenom och skapade en stor trend. Med bara fyra ingredienser och ett kaffe som du inte ens behöver brygga var det givet att Dalgona skulle bli en succé runt om i världen.

Man kan säga att Dalgona är en iskall kaffetrend. Det är nämligen en sydkoreansk variant av iskaffe och i den äkta varan ska du servera två isbitar i den kalla mjölken. Därför är denna dryck extra god under sommaren.

Det hela började dock inte med kaffe, utan med en kolakaka som heter just Dalgona. Kolakakan serveras runt om i världen och framförallt på caféer i Asien. När den sydkoreanska skådespelaren Jung Il-woo tyckte sig känna smaken av Dalgonakakan när han beställde in en kaffedryck med fluffig kaffekräm så gav han drycken namnet Dalgona kaffe och sedan spred sig hashtagen #dalgonacoffeechallange över hela världen.

Eftersom kaffedrycken är mycket fotogenisk med sitt fina utseende var det många runt om i världen som var snabba med att haka på och det gjordes mängder med Dalgonakaffe i hemmen.

Dalgonakakan vars smak liknar kaffet görs bland annat på smält socker, vatten och bakpulver. Man kan även använda farinsocker, sirap eller melass. Det är en välkänd efterrätt i Sydkorea som bland annat har sålts som snack på pinnar. Kolakakan är lättbakad och spröd och används ofta för att toppa kaffe med.

Så här gör du Dalgona kaffe

För att skapa ett äkta Dalgona coffee behöver du endast fyra ingredienser och tillgång till något att vispa med. Det bästa är om du har tillgång till en elvisp för att få till ett perfekt skum. Det går dock bra att använda en mjölkskummare om du saknar en elvisp. Det går snabbt att göra denna kaffedryck och den blir garanterat god.

Följ vårt recept för att göra ett glas Dalgonakaffe. Om du även vill servera kaffet till dina vänner så behöver du bara öka alla ingredienser. Lägg märke till att ingredienslistan innehåller snabbkaffe. Ett äkta Dalgonakaffe går inte att göra på vanligt kaffepulver, utan du måste använda just snabbkaffe för att få till ett perfekt skum när du vispar.

Att göra ett Dalgonakaffe tar bara några minuter. Här följer fem riktigt bra tips för dig som vill lyckas få till den perfekta kaffedrycken.

5 tips för att lyckas med Dalgona kaffe

 1. Glöm inte att röra om i glaset innan du dricker så att kaffeskummet blandas med mjölken. Om du ska servera kaffet till dina vänner så ger det dock en bättre effekt om du serverar kaffet oblandat och så får de blanda själva innan de dricker. Dalgonakaffe är nämligen känt för att vara riktigt snyggt när kaffeskummet serveras ovanpå mjölken.
 2. I Sydkorea serverar man Dalgonakaffe med isbitar, men det går även att dricka varmt. Om du vill dricka kaffedrycken på det sydkoreanska sättet ska du lägga två isbitar i mjölken. Det är riktigt gott att dricka ett kallt Dalgonakaffe under den svenska sommaren när det är varmt ute.
 3. Pudra lite kakaopulver eller espressopulver över det vispade kaffeskummet för en snyggare servering och finare foton.
 4. Använd en sked när du försiktigt lägger över kaffeskummet ovanpå mjölken. Då skapar du ett fint skumtäcke utan att kaffet åker ner i mjölken.
 5. Om du är ett riktigt stort fan av kaffet kan du vispa ett kaffeskum för flera glas och sedan förvara det färdiga skummet i kylen. Om du häller upp det i en tät låda så håller det sig vispad i några dagar.

Dalgonakaffe ingridienserDalgona kaffe recept

Här kommer vårt enkla och goda recept för att göra ett riktigt gott Dalgonakaffe för en person.

Ingredienser för ett glas Dalgonakaffe:

 • 1 msk snabbkaffe
 • 1 msk socker
 • 1 msk varmt vatten
 • 2 dl mjölk

Instruktioner:

 1. Häll i snabbkaffet, sockret och det varma vattnet i en skål eller en hög tillbringare
 2. Mixa med en elvisp eller mjölkskummare på den högsta hastigheten i 2-4 minuter
 3. Vispa tills du har fått ett tjockt och pösigt skum
 4. Häll upp 2 dl mjölk i ett glas (Lägg i 2 isbitar för ett kallt sydkoreanskt Dalgonakaffe)
 5. Toppa mjölken med det vispade kaffeskummet med hjälp av en sked
 6. Servera direkt och rör runt innan du dricker.

Recept Dalgona kaffe utan snabbkaffe

Om du är en för stor finsmakare för att ens köpa hem snabbkaffe, då kan du testa att använda espressokaffe. Det krävs dock lite extra träning för att få till en bra kaffedryck utan snabbkaffet.

Ingredienser för ett glas Dalgonakaffe utan snabbkaffe:

 • 1,5 dl kaffe av en mycket finmald espressoblandning
 • 2 msk socker
 • 2 dl kall mjölk

Instruktioner:

 1. Brygg kaffet i en espressobryggare för en koncentrerad smak
 2. Häll i kaffet i en kastrull tillsammans med sockret
 3. Koka upp och reducera tills 1 dl vätska återstår
 4. Häll över kaffeblandningen i en bunke eller hög tillbringare och vispa ordentligt med en elvisp
 5. Häll upp mjölk i ett glas och lägg i två isbitar
 6. Skeda över det vispade kaffefluffet ovanpå mjölken.
 7. Servera kaffedrycken och rör om innan du dricker

Inga kommentarer

Skriv en kommentar

Jag godkänner integritetspolicyn