Cold brew kaffe – Så här gör du kallbryggt kaffe

Vill du ha en läskande god och svalkande kaffedryck? I så fall ska du testa cold brew. Denna kaffedryck har aldrig varit populärare och den är extra god under sommarens varma dagar.

Cold brew är ett kallbryggt kaffe där du känner kaffebönornas fylliga och söta smak, samtidigt som du slipper eventuell bitterhet. Kaffet är enkelt att förbereda, men det krävs att du har gott om tid på dig, gärna 24 timmar.

Det här är alltså inget kaffe som du snabbt kokar och serverar till dina gäster, utan det dricks långsamt och njutningsfullt när det väl är redo.

Vad är cold brew?

Cold brew är inget vanligt bryggkaffe, det används nämligen ingen värme när kaffet förbereds. Precis som man hör på det engelska namnet så är det ett kallbryggt kaffe. Det kan inte jämföras med ett klassiskt iskaffe som består utav kylt bryggkaffe och mjölk. Denna kaffedryck har istället sin alldeles egen bryggningsprocess.

Kaffet förbereds genom blötläggning och det behöver gott om tid på sig. Kaffebönorna bör blötläggas i 12-24 timmar så att smaken och fylligheten kommer fram ut bönorna. Under blötläggningsprocessen framhävs de söta aromerna och tack vare att ingen värme används så slipper du både bitterhet och fettsyror i ditt kaffe. Både bitterämnen och fettsyror behöver nämligen värme för att extraheras ur kaffebönorna.

Cold brew har en naturlig sötma som gör kaffet till den perfekta förfriskningen på varma dagar eller när du tar en jobbpaus. Det är inte heller så att du måste blötlägga dina kaffebönor i 24 timmar varje gång du vill dricka en kopp kaffe. Du kan nämligen blötlägga en stor mängd bönor och sedan spara kaffet i upp till två veckor i kylskåpet. På så sätt går det fort att tillbereda en kopp kaffe.

Steg för steg – Så här gör du cold brew

Det kan tyckas vara en avancerad överkurs att blötlägga kaffebönor i ett helt dygn för att dricka ett cold brew-kaffe. Det är dock inte alls en särskilt svår process utan det är relativt enkelt att förbereda cold brew.

Precis som vid andra kaffebryggningar behöver du endast två ingredienser för att kallbrygga kaffe, nämligen kaffebönor och vatten. För bäst resultat ska du använda grovmalt kaffe och vatten.

Ingredienser:

 • 60 gram grovmalt kaffe
 • 1 liter kallt vatten

Så här gör du:

 • Blanda kaffepulvret och det kalla vattnet i en behållare
 • Sätt på ett lock och låt blandningen dra i 12-24 timmar
 • Filtrera det kallbryggda kaffet genom ett filter
 • Färdigt att drickas

Detta är det enklaste sättet att kallbrygga kaffe på, då får du ett klassiskt cold brew. För att lyckas med din kallbryggning utan spill bör du använda en filterbehållare att placera filtret i när du filtrerar kaffet. Då minskar risken för spill. Det finns dock fler sätt att kallbrygga kaffe på, allt beroende på vilken utrustning du har att tillgå.

Så här lyckas du med cold brew

Det är generellt enkelt att lyckas med kallbryggt kaffe. Det enda du behöver göra är trots allt att blanda kaffebönor med kallt vatten och sedan vänta på att det ska bli färdigt. Det enda som krävs för att få till ett riktigt gott kaffe är goda kaffebönor och gott om tid.

Ta gott om tid på dig

Det gäller att inte vara stressad eller otålig när man kallbrygger kaffe. Drycken kan silas redan efter 12 timmars blötläggning. Om du vill ha ett extra aromatiskt och fylligt kaffe så bör du dock vänta hela 24 timmar. Ju längre tid kaffet får stå och dra, desto godare kommer det att bli.

Välj rätt kaffebönor för cold brew

Precis som med andra kaffedrycker så spelar bönornas malning, land och rostning stor roll när du brygger kaffe. Alla tycker om olika sorters bönor. Om du verkligen vill lyckas med ditt cold brew så bör du därför testa olika sorters kaffebönor för att hitta den sort som du tycker är godast. Kom dock ihåg att välja grovmalda bönor.

Brygg kaffet i en glaskaraff

Det finns speciella kaffebehållare som är till för kallbryggning. Du kan dock lika gärna använda en befintlig behållare som du har hemma. Använd gärna en karaff i glas, då behöver du inte oroa dig för att plasten ska påverka kaffets smak.

Skapa en god kaffedrink med mjölk

Om du ska dricka ditt cold brew på varma sommardagar så kan det vara extra gott att bland ner isbitar och lite kall mjölk för att få till en god kaffedrink.

Det kan även vara gott att späda ut ditt cold brew med lite kallt vatten eller is. Det får nämligen en mycket koncentrerad smak och högre koffeinhalt.

Olika metoder för att göra cold brew

Metoden att kallbrygga kaffe kommer ursprungligen från USA. Det är en variant av kaffe som få har smakat och här har du missat en riktigt härlig smakupplevelse. Du får en söt kaffesmak som är lika god kall som uppvärmd.

Du behöver inte brygga ditt kaffe i en karaff och sedan filtrera det i en filterbehållare. Det finns nämligen fler sätt att kallbrygga kaffe på.

Filterkaffe

Filterkaffe är den lättaste metoden att kallbrygga med. Börja med att blanda kaffe och vatten i en behållare med lock, låt den sedan stå och dra i kylskåpet i 12-24 timmar. Häll sedan det kallbryggda kaffet genom ett kaffefilter och kaffet är klart att servera. Du kan också placerar de grovmalda kaffebönorna i filtret och häller i vatten i kannan. När kaffet har dragit i 12-24 timmar så tar du bara bort filtret och serverar kaffet direkt ifrån kannan.

Populärast
51YROmrznAL._AC_

 • Komplett kit för att göra egen Cold Brew
 • Perfekt för kaffe/te-drycker
 • Kapacitet: 1,9 Liter

Prisvärd
3149

 • Termosdel i rostfritt stål
 • Vakuumisolerad vilket gör att drycken håller sig varm eller kall i timmar
 • Bryggdel i 100% BPA-fri oförstörbar tritan
 • Filter som är enkelt att rengöra

Kallbrygg kaffe i en stämpelkanna

Det är populärt att använda en stämpelkanna för att kallbrygga kaffe. En stämpelkanna är en enkel kaffepress. Du blandar ut kaffet med vatten i karaffen och låter det stå och dra. När tiden är inne så pressar du sedan ner kaffesilen och serverar kaffet direkt ur kannan.

Populärast

 • Kapacitet: 8 koppar
 • Vattenbehållare: 1 liter
 • En designklassiker
 • Enkel att använda
 • Bör handdiskas

Kallbrygg kaffe i en kaffemaskin med cold brew-funktion

Vissa kaffemaskiner har en funktion för att brygga cold brew. Med dessa kan du enkelt brygga kaffet direkt i din vanliga kaffebryggare utan att använda någon värme. Kaffemaskiner från Sage har bland annat denna smidiga funktion för dig som gillar kallbryggt kaffe.

Multifunktionell

Kallbrygg ett kaffekoncentrat

Om du är en riktig stordrickare när det kommer till kaffe, då kan det vara smart att kallbrygga ett kaffekoncentrat att förvara i kylen. Detsamma gäller även om det vankas fika eller kalas och du vill kunna servera kaffet till en stor mängd gäster.

För att kallbrygga ett kaffekoncentrat så använder du 100 gram grovmalt kaffe och 1 liter vatten. Filtrera sedan kaffet precis som vanligt. Eftersom du har använt extra mycket kaffebönor så får du ett riktigt starkt kaffe och detta kan du nu använda som koncentrat.

Precis innan serveringen späder du ut koncentratet med kallt vatten. Använd då lika delar vatten och kaffekoncentrat.

Inga kommentarer

Skriv en kommentar

Jag godkänner integritetspolicyn