Chemex

Chemex Kaffebryggare – Hur du brygger kaffe i en Chemex

Om du vill brygga ditt kaffe med stil, då är det en Chemex-bryggare du ska införskaffa. Denna kaffebryggare brygger inte bara försvinnande gott och smakfullt kaffe, utan den är även en vacker inredningsdetalj som gör sig väl framme på köksbänken.

Det är inte för inte som Chemex-kaffebryggaren har röstats fram som en av tidernas 100 bäst designade produkter. Det är dock det goda kaffet som är den största anledningen till varför du bör köpa en Chemex.

Klassisk design med konisk hals och träkrage

Kaffebryggaren Chemex har en konisk hals och är tillverkad av tåligt glas. Den kommer i en rad olika storlekar där den minsta serverar 3 koppar kaffe. Med en Chemex brygger du kaffe för hand vilket gör dig riktigt inblandad i bryggningsprocessen. Det är ett trevligt hantverk och tar inte längre tid än några minuter i anspråk.

För att brygga kaffe med en Chemex behöver du hett vatten, pappersfilter och kaffebönor eller kaffepulver. Den klassiska bryggaren har en träkrage med ett läderband knutet runt den koniskt formade halsen. Bryggaren finns dock även i andra, mer moderna, designer för dig som vill ha något alldeles extra.

Chemex-kaffe sedan 1940-talet

Människor började brygga kaffe i en Chemex redan på tidigt 1900-tal. Denna universella kaffebryggaren uppfanns nämligen år 1941 av en tysk bosatt i USA. Designen blev så populär att bryggaren nu finns utställd på MoMA, Museum of Modern Art i New York. Du får alltså inte bara gott kaffe och en fin design med denna bryggare, utan även en bit konsthistoria.

Chemex kaffebryggare 2023

Populärast

 • Njut av riktigt gott kaffe
 • Kapacitet: upp till 6 koppar
 • Snygg och enkel design

Prisvärd
chemex-classic-haandlavet-kaffebrygger-8-kopper-04-0415-16192-1

 • Munblåst modell
 • Kapacitet: upp till 8 koppar
 • Unik och enkel design

Chemex-bryggaren steg för steg

Chemex labbliknande kaffebryggaren är enkel att använda. Den kräver dock lite mer aktiv bryggning av dig än en ordinär elbryggare. Du brygger snabbt och smidigt en rykande het kopp kaffe i några få enkla steg:

 1. Börja med att välja det kaffe du vill använda. Du kan mala egna kaffebönor så att de blir finkorniga eller använda ett färdigmalet kaffepulver.
 2. Vik filtret och placera det i Chemex-bryggarens övre koniska del.
 3. Koka upp vatten så att det blir riktigt hett och häll lite över filtret så att det blir blött. Då minskar du risken för att det viker sig eller ger papperssmak åt kaffet. Töm sedan kannan på detta vatten.
 4. Lägg i det valda kaffepulvret i det blöta filtret och skapa en grop i mitten.
 5. Häll sedan sakta och försiktigt ner lite vatten i kaffefiltret över kaffepulvret.
 6. Låt kaffet stå och blomma under cirka en minut för att utveckla mer smak.
 7. Fortsätt därefter att hälla i kaffevattnet. Låt vattnet rinna ner genom filtret så att det sipprar genom kaffepulvret och drar åt sig den goda kaffesmaken. Häll bara i vatten så att det täcker halva filtret och låt det rinna ner innan du fyller på med mer.
 8. När allt kaffe har filtrerats och runnit ner tar du bort filtret och kastar det.
 9. Servera kaffet och njut!

Chemex-bryggaren kommer att ge dig det godaste handbryggda kaffet du har smakat. Handbryggt kaffe har extra hög kvalitét och du får därför en riktigt härlig smakupplevelse som kommer att förgylla fikastunden.

En nackdel med kaffebryggaren är dock att du måste använda filter som är speciellt framtagna för just denna bryggare. Den krävs extra stora pappersfilter som måste bytas mellan varje användning. Det blir alltså en extra kostnad samtidigt som filtren inte är allt för miljövänliga. Se till att köpa filter för just Chemex och att köpa rätt storlek. Du behöver nämligen olika storlek på filtren beroende på hur mycket kaffe din bryggare rymmer.

Kaffebryggaren är relativt enkel att diska för hand. För att verkligen kunna rengöra runt den koniska halsen är det dock bra att införskaffa speciella rengöringsverktyg. På så sätt blir det enklare att få bort kaffe- och diskmedelsrester.

Så här fungerar Chemex

En Chemex-bryggare har ett tjockare filter än vanliga elbryggare. Filtret gör att bryggningen tar något längre tid, men det innebär också att kaffet får mer smak. Om du vill ha en riktigt ren kaffesmak ska du välja ett blekt, vitt kaffepulver. Missa dock inte det viktiga steget med att första blötlägga det för att få bort eventuell smak av pappret.

Med Chemex får du inte bara gott kaffe utan en fin upplevelse när du handbrygger ditt kaffe. Kaffet blir garanterat sumpfritt och lent och mjukt. Metoden som du använder dig av med denna kaffebryggare kallas för pour-over, vilket helt enkelt innebär att du häller vatten över kaffet.

Då filterhållaren och kaffekaraffen är en enda del får du mindre disk och dessutom en fin karaff att servera kaffet i. Chemex finns i olika storlekar. Oftast kan du hitta kaffebryggaren för i 3 koppar, 8 koppar eller 10 koppar. Den finns även i storleken 13 koppar för de större sällskapen.

Rätt mått för Chemex-kaffe

När du brygger kaffe med din Chemex-bryggare är det viktigt att använda rätt kaffepulver-vatten ratio. Du vill varken ha för starkt eller för blaskigt kaffe.

För att ge kaffet en god smak är ration 1:15 perfekt. Använd alltså 1 del kaffepulver till 15 delar vatten. Detta kan omvandlas till 14 gram kaffe och 210 ml vatten. Bryggtiden är cirka 3–4 minuter. Du kan dock själv testa dig fram beroende på vilken kaffesort eller vilka kaffebönor du använder.

Återanvändbart kaffefilter för Chemex

Om du inte vill behöva köpa nya engångsfilter för din kaffebryggare finns det även återanvändningsbara kaffefilter för Chemex. Dessa har dock ett ganska högt pris jämfört med själva kaffebryggarens inköpskostnad. Om du är en hängiven användare av kaffebryggaren är det dock en väl värd investering. På så sätt slipper du oroa dig för att dina kaffefilter ska ta slut. Dessutom är det en miljövänlig detalj. Det bästa av allt är dock att du aldrig mer kommer att få ett papperssmakande papper för att du glömt att blötlägga filtret.

Komplettera din bryggare

Chemex-kaffebryggare har även många andra detaljer som kan inhandlas för att komplettera kaffebryggningen. Det finns allt från speciella tillbringare som du häller upp vattnet i rätt takt med till glaslock som håller kaffet varmt i karaffen.

Ett bra tips är att köpa en speciell rengöringsborste till bryggaren. Genom att införskaffa en nylonborste kan du enkelt och effektivt rengöra kaffebryggarens koniska hals samt runt kanterna där det annars kan vara svårt att komma åt.

Vissa karaffer har dessutom ett snyggt glashandtag utöver den fina klassiska formen. Då kan du enklare och stadigare hälla upp kaffet direkt ur bryggaren. Denna kaffebryggare kan vara ett extra praktiskt val för dig med svagare handleder. Oavsett vilken modell du väljer kommer du att få en klassisk Chemex-bryggare som kan ge dig exceptionell gott kaffe under många år.

Inga kommentarer

Skriv en kommentar

Jag godkänner integritetspolicyn