Cappuccino

Cappuccino – En liten kopp kaffe

Om du älskar kaffe med mjölk, varför inte då testa en cappucino? Denna fantastiska kaffedryck är en härlig blandning av espresso, varm ångad mjölk och rejält med mjölkskum. Resultatet blir en len kopp kaffe med mycket känsla. Knepet bakom en lyckad cappuccino är att använda alla tre ingredienser i tre lika stora delar. Den färdiga koppen ska alltså innehålla rejält med skum, till skillnad mot en kaffe latte som mest innehåller ångad mjölk.

Cappuccino är en av de populäraste kaffedryckerna på såväl de svenska caféerna som utomlands. Du behöver dock inte gå på café för att kunna njuta av en riktigt god cappuccino. Faktum är att det är en enkel kaffedryck som du snabbt kan göra på egen hand hemma. Allt du behöver är en kaffemaskin att brygga espresso med samt en mjölkskummare. Om du vill ta din cappuccino till nästa nivå kan du dessutom göra lite fin coffee art på toppen av koppen eller pudra över någon god krydda.

Cappuccino är en italiensk dryck som alltid lyxar till vardagen och som är svår att misslyckas med. Skummet må vara knepigt att få till, men smaken blir alltid god.

Vad är cappuccino?

Cappuccino är en kaffevariant som består av lika delar espresso, varm ångad mjölk och mjölkskum på toppen. Det innebär att din kaffekopp ska innehålla 1/3 espresso, 1/3 varm mjölk och 1/3 mjölkskum. I Italien dricker man gärna en kopp cappuccino till frukosten, men detta kaffe passar minst lika bra på eftermiddagen.

En cappuccino kan ibland blandas ihop med kaffe latte eller café au lait. Det sistnämnda är kaffe med varm mjölk, den saknar dock det viktiga skummet på toppen. En kaffe latte innehåller istället mer mjölk och mindre skum än en cappuccino. Det är helt enkelt en dryck med svagare kaffesmak.

En cappuccino ska bestå av en shot espresso och mjukt vispad mjölk. Det bästa är om du har tillgång till en ångmaskin så att du kan ånga mjölken till perfektion. Du ska använda lika mycket mjölk som espresso, vilket innebär att en cappuccino serveras i en mindre kopp. När du gör cappuccinon brygger du först espresson och häller sedan i den ångade mjölken i koppen. Till sist skedar du på mjölkskummet så att det lägger sig på toppen.

En cappuccino ska ha ett cirka 2,5–3 centimeter högt glansigt och krämigt skumlager på toppen. Det är viktigt att du vispar eller ångar din mjölk på ett mjukt sätt så att du skapar ett mikroskum med små bubblor. Mjölkskummet ska vara glansigt snarare än bestå av stora, skarpa bubblor.

Servera gärna din cappuccino i en riktig cappuccinokopp för att göra kaffet rättvisa och få en cafékänsla hemma. Koppen ska vara låg, bred och ha ett fat under. Den ska gärna ha tjocka kanter och ett litet öra att hålla i. Det är dessutom viktigt att koppen har en tjock botten så att den behåller värmen.

Olika typer av cappuccino

Precis som med de flesta kaffedrycker så finns det även olika varianter på cappuccino. En standardcappuccino är gjord på standardmjölk med en fetthalt på 3 procent. Det beror på att denna mjölk ger det lenaste, krämigaste och mest hållbara mjölkskummet. Dessutom ger denna mjölk en riktigt god smak till cappuccinon.

Du kan dock använda en mängd andra mjölksorter för att göra en cappuccino, till och med växtbaserad mjölk. Om du inte vill använda standardmjölk kan du till exempel använda baristamjölk med en fetthalt på 2,6 procent eller havremjölk. En populär variant av havremjölk som ofta används för cappuccinos är Ikaffe från Oatly.

Det är alltså fullt möjligt att variera din cappuccino och anpassa den efter olika smaker eller kostval. Alla kan helt enkelt njuta av en god cappuccino! Om du inte har någon espressobryggare hemma kan du istället brygga en kopp extra starkt kaffe för att skapa en cappuccinoliknande kaffedryck. Använd då ½ dl kaffe tillsammans med 1 dl mjölk.

Cappuccino recept

Det går att hitta en mängd olika recept på cappuccino. Precis som kärt barn har många namn så har cappuccino många varianter. Det traditionella receptet innehåller 1/3 espresso, 1/3 mjölk och 1/3 mjölkskum. Du kan dock använda en dubbel espresso om du vill ha en extra stark cappuccino.

En annan variant är att smaksatta din cappuccino efter att du har bryggt den. Det kan du enkelt göra genom att pudra olika goda pulver eller kryddor på toppen av mjölkskummet. Dessa kommer sedan att blandas med drycken när du börjar dricka. Tre goda favoriter att pudra på toppen är kakao, kanel och kardemumma. Antingen alla tre tillsammans eller var för sig.

Något som är riktigt gott tillsammans med en cappuccino är choklad, därför serveras det ofta en chokladbit tillsammans med cappuccinon på caféer utomlands. Om du vill kan du dock blanda i din chokladsmak direkt i cappuccinon. Det kan du göra på flera olika sätt, men knepet är att röra ut chokladsmaken direkt i espresson innan du häller i den varma mjölken. Använd antingen lite chokladpulver, en liten chokladbit eller chokladsyrup för att smaksätta din cappuccino och ge den en god, chokladsmak.

Så här gör du cappuccino

Att göra en cappucino är inte svårt. Du kan enkelt gör en cappuccino hemma så länge som du har en kaffemaskin att brygga espresso i samt en mjölkskummare. Det krävs dock en viss teknik för att få till rätt sorts mjölkskum. Därför är det bra att öva på att vispa fram det mjuka, krämiga skum som karaktäriserar cappuccinon.

För att brygga en kopp cappuccino behövs alltså kaffe och mjölk. Använd gärna mörkrostade bönor när du brygger en espresso för en extra god smak. Att göra en cappuccino tar cirka tio minuter.

  1. Börja med att brygga en enkel espresso.
  2. Värm 1 dl mjölk i en kastrull tills den är 65°C. Om du inte har någon termometer kan du värma mjölken tills den börjar ryka.
  3. Vispa mjölken med din mjölkskummare tills skummet blir krämigt och glansigt.
  4. Häll i den vispade mjölken i din espresso.
  5. Skeda över mjölkskum så att du får ett skumlager på 2,5–3 centimeter.
  6. Nu är din cappuccino färdig och redo att serveras.

Om du har en mer avancerad espressomaskin med ångfunktion kan du istället ånga mjölken till din cappuccino. Det går dock minst lika bra med en liten mjölkskummare, vilket är vanligare att ha hemma.

Om du vill piffa upp din cappuccino kan du med fördel pudra lite kakaopulver över mjölkskummet. Om du vill dricka långsamt och verkligen njuta av ditt kaffe kan du även börja med att värma din kaffekopp med hett vatten i någon minut innan du brygger din cappuccino.

Inga kommentarer

Skriv en kommentar

Jag godkänner integritetspolicyn