Caffè americano

Caffè americano (amerikansk kaffe)

Caffè americano är en variant av espresso som nästan kan liknas vid vanligt bryggkaffe. I caffè americano blandar du nämligen ut en espresso med varmt vatten, vilket ger en mildare smak till espressokaffet. Det är alltså det ultimata kaffet för dig som tycker om espresso, men som vill ha en mildare smak på kaffet.

Caffè americano är italienska för ”amerikanskt kaffe” och kaffevarianten har sitt ursprung i just Italien. Namnet till trots finns det dock inget amerikanskt med denna dryck. Caffè americano är extra populärt utomlands, medan du på svenska caféer inte så ofta finner denna dryck på menyerna.

Du kan enkelt göra en caffè americano hemma, allt du behöver är nämligen en espressomaskin. Det är dessutom en snabb kopp kaffe som du kan göra utan en massa tillbehör. Om du har köpt en espressomaskin men saknar bryggkaffet på morgonen är en caffè americano den bästa lösningen på problemet. Det är dessutom det ultimata kaffet om du bjuder hem gäster som vill ha vanligt bryggkaffe när du enbart har en espressomaskin hemma.

Vad är caffè americano?

Caffè americano är en kaffevariant som är mycket likt det svenska bryggkaffet. Det har dock inte exakt samma smak. Caffè americano görs dock inte i en vanlig kaffebryggare, utan här är det espresso som är grunden. För att göra en caffè americano använder du en espresso som du blandar med varmt vatten.

När du blandar espresso med varmt vatten får du en enare smak som är mindre stark. Hur mycket du vill spä ut kaffet väljer du själv. Det finns nämligen inga exakta mått utan det är en smakfråga beroende på hur svagt du vill ha ditt kaffe. Du får därför testa dig fram för att se hur svag du vill att din espresso ska vara. Se till att använda riktigt varmt vatten. Det räcker alltså inte med varmt vatten direkt från kranen utan du måste använda uppvärmt vatten.

Trots att en caffè americano endast består av espresso och varmt vatten finns det stora möjligheter att påverka smaken. Du kan nämligen använda olika kaffebönor med olika rostningar för att hitta den kaffesort som du tycker allra mest om. Beroende på vilka kaffebönor du väljer att använda kan du få helt olika smaker på din caffè americano.

För att göra en perfekt caffè americano kan du alltså dels experimentera med hur mycket vatten du använder och dels med de bönor du använder. Se gärna till att brygga din espresso på nymalda bönor för en extra god smak. Att investera i en kaffekvarn är därför en bra idé om du ofta dricker caffè americano.

På caféer gör man ofta en caffè americano på en enkel espresso. Om du vill ha mer att dricka kan du dock göra en dubbel espresso och ta den dubbla mängden varmt vatten. Då får du en kaffemängd som är mer lik det svenska bryggkaffet.

Be om en caffè americano på semestern

Caffè americano är därför det perfekta kaffet på semestern för dig som vill beställa något som är så likt svenskt bryggkaffe som möjligt. Eller kanske för dig som älskar smaken av espresso, men som tycker att kaffet är för starkt. Utspädd espresso kanske inte låter som något finkaffe, men faktum är att detta är en populär kaffevariant på caféer, speciellt i södra Europa.

Testa en iced americano

Precis som för de flesta andra kaffedrycker så kommer även caffè americano i olika varianter. Om du är trött på den klassiska caffè americano och vill testa något nytt så finns det alltså olika möjligheter. Ett populärt alternativ är att göra en så kallad iced americano. Det är en perfekt kaffedryck på sommaren då den dricks väl kyld. Iced americano är helt enkelt ett iskaffe som är riktigt gott. Du gör enkelt en iced americano på samma sätt som en klassisk caffè americano. Skillnaden är att du serverar drycken med en mängd isbitar och dricker den iskall.

Caffè americano historia

Eftersom att caffè americano betyder just ”amerikanskt kaffe” på italienska kan man enkelt dra slutsatsen att denna kaffevariant kommer från USA. Det stämmer dock inte utan alls då caffè americano har sitt ursprung i Italien och Frankrike. Det var dock inte italienarna själva som var inspirerade av det blaskiga amerikanska kaffet och ville skapa en liknande variant med sin fina espresso. Istället var det amerikanska soldater som uppfann caffè americano.

De amerikanska soldaterna tyckte att italienarnas starka espressokaffe var för starkt att dricka. Därför spädde de ut kaffet med varmt vatten för att få en mildare smak. De ville helt enkelt att kaffet skulle smaka mer som amerikanskt kaffe. Det hela skedde under det andra världskriget när de amerikanska soldaterna uppehöll sig i södra Europa. Därav namnet alltså, caffè americano. Det var helt enkelt amerikanare i Italien som började dricka detta kaffe. Caffè americano är därför perfekt för dig som tycker om espresso, men vill undvika en allt för stark smak.

När de amerikanska soldaterna sedan lämnade Europa tog de med sig det utspädda italienska kaffet hem och kaffevarianten caffè americano etablerade sig även där.

Så här gör du caffè americano

Att göra caffè americano på egen hand är mycket enkelt och det enda du behöver är en espressomaskin och varmt vatten. Det går snabbt att göra kaffevarianten och oftast tar det inte mer än åtta minuter. Om du inte har en espressomaskin kan du göra espresso i till exempel en moccamaster.

För att göra en kopp caffè americano gör du så här:

  1. Brygg en espresso
  2. Häll i en valfri mängd varmt vatten i espresson (t.ex. 1 dl)
  3. Kaffet är klart och redo att serveras

Man kan helt enkelt säga att caffè americano är en utspädd version av espresso. Denna kaffevariant är därför extra populär att beställa om man är utomlands och saknar det svenska bryggkaffet. Kaffet är helt enkelt likt svenskt bryggkaffe i smaken då espresson får en mindre stark smak.

Det är viktigt att du gör din caffè americano i rätt följd. Du måste hälla i det varma vattnet över espresson när den är färdig. Om du gör tvärtom, och häller i espresson över det varma vattnet, får du nämligen istället en kaffedryck som kallas för Long black.

Caffè americano är riktigt enkelt att göra hemma då det varken krävs någon mjölkskummare eller andra ingredienser än just kaffet. Om du gör en caffè americano för första gången kan du börja med 1 dl hett vatten. Då kan du själv se om du vill ha mer eller mindre vatten nästa gång.

Inga kommentarer

Skriv en kommentar

Jag godkänner integritetspolicyn