Brygg kaffe med aeropress

Aeropress är en förhållandevis ny variant av presskanna som lanserades 2004. Vissa menar på att aeropress är den typ av kaffebryggare som gör det godaste kaffet. Trots detta har pressen varit förhållandevis ovanlig på marknaden, och har mer blivit till en maskin som riktar sig till kaffeentusiaster. En anledning till detta skulle kunna förklaras bero på just det faktumet att aeropressen bara brygger en kopp kaffe, medan det ibland kan vara önskvärt att kunna brygga större mängder kaffe på en gång.

Vad är en AeroPress?

En aeropress är en kaffepress som består av tre delar: en kammare där filter och kaffebönor placeras, ett lock som håller detta på plats samt en press. Det går att använda både pappersfilter och metallfilter till aeropressen, beroende på hur mycket kaffeoljor man vill ha i det färdigbryggda kaffet. Om man vill ha mer kaffeoljor i kaffet passar metallfilter bättre, och om man vill ha mindre kaffeoljor passar pappersfilter bättre.

Med aeropressen kan man brygga en kopp kaffe åt gången. Maskinen används genom att vattnet pressar kaffet genom filtret med hjälp av lufttrycket. Detta i sig gör att det frisläpps en större mängd oljor från kaffet än vid vissa andra typer av bryggsätt. Filtret ser till så att det inte hamnar kaffepulver i det färdigbryggda kaffet.

Att använda en aeropress är ett snabbt och enkelt sätt att göra kaffe på. Det är även enkelt att rengöra den efter användning. I och med att kaffesumpen samlas i behållaren är det enkelt att pressa ut denna i papperskorgen efteråt, och resten av delarna behöver bara sköljas av eller diskas snabbt.

Så här använder du en AeroPress

 1. Koka upp vatten tills det blir 93 grader. Om du inte har möjlighet att koka upp vatten så gradspecifikt kan du låta vattnet stå och vila i cirka trettio sekunder innan du använder det.
 2. Mal kaffebönorna, alternativt använd färdigmalt kaffe. Kaffet ska vara ganska grovkornigt. Det kan vara svårt att få tag i färdigmalt kaffe som har den grovkornigheten, men det går ofta bra att använda färdigmalt kaffe som är anpassat efter exempelvis elbryggare.
 3. Beräkna 17 gram kaffe per kopp. Detta motsvarar ett aeropressmått alternativt tre teskedar.
 4. Placera aeropressen uppochner på en plan yta, så att gummidelen är riktad uppåt. För in pressens kammare till pressens fjärde nivå. Det finns siffror på sidan av pressen, där den fjärde nivån är den som är närmast yttre kanten på pressen.
 5. Placera ett pappersfilter i behållaren för filtret och håll den under varmt rinnande vatten under cirka tio sekunders tid.
 6. Häll kaffet i den inverterade delen av aeropressen.
 7. Häll det varma vattnet så att det når upp till nivå tre på bryggaren. Rör om vattnet och kaffet med ett plastverktyg.
 8. Häll på vatten tills det når siffran ett på kannan.
 9. Sätt plastlocket, med pappersfiltret, över kammaren och se till så att det skruvas fast ordentligt. Kammaren ska hållas stilla när du gör detta.
 10. Placera en kopp högst upp på aeropressen och vänd den sedan uppochner så att kaffet hamnar i koppen. Vänd aeropressen långsamt. Därefter trycker du ner pressen långsamt. Gör detta tills det uppstår ett väsande ljud. Ljudet som uppstår innebär att allt kaffe har pressats ut.
 11. Låt aeropressen stå kvar över kaffekoppen en stund och låt den droppa av. När du har gjort det är kaffet färdigt!

Aeropressen rengörs genom att plocka isär den, hälla ut kaffesumpen och pappersfiltret i en soptunna, och skölja av alla delar. Låt den sedan stå och torka.

Rostat kaffe rekommenderar AeroPress

AeroPress

 • Kvalitetskaffe på en minut
 • Rik smak, ingen bitterhet
 • Enkel att hantera

Filter

 • Till helt finmalda bönor
 • Ger en djupare smak
 • Inspirerat av espressoteknik

Inga kommentarer

Skriv en kommentar

Jag godkänner integritetspolicyn